Siden 2013 til og med i år har det fælleskommunale selskab Reno Nord købt ulovligt ind for sammenlagt 99 mio. kr., selvom kontrakterne burde have været konkurrenceudsat. Problemerne med at overholde reglerne har været så store i selskabet, at mere end hver tredje af Reno Nords absolut største private leverandører har fået kontrakter uden om udbudsreglerne.
Siden 2013 til og med i år har det fælleskommunale selskab Reno Nord købt ulovligt ind for sammenlagt 99 mio. kr., selvom kontrakterne burde have været konkurrenceudsat. Problemerne med at overholde reglerne har været så store i selskabet, at mere end hver tredje af Reno Nords absolut største private leverandører har fået kontrakter uden om udbudsreglerne.
Foto: Mads Jensen / Ritzau Scanpix

Advokater endevender Reno Nords ulovlige indkøb: "Det er dårligt arbejde"

Bestyrelsesformand erkender omfangsrige indkøbsproblemer hos Reno Nord og kræver nu svar på, hvem der har ansvaret for ulovlige handler til mindst 99 mio. kr.

Indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] ,[email protected]

Det kommunalt ejede affaldsselskab Reno Nord erkender nu, at en stor del af selskabets største private leverandører har fået ulovlige millionkontrakter uden om udbudsreglerne.

Desuden har selskabets ledelse og bestyrelsesformand besluttet at hyre eksterne advokater fra Bech-Bruun til at finkæmme alle selskabets indkøb for udbudsrod, ligesom selskabet også vil have svar på, hvem der har det personlige ansvar for handlerne.

Det forklarer Reno Nords bestyrelsesformand, Kristoffer Hjort Storm (DF), der er 1. viceborgmester i Aalborg Kommune.

- Det er dårligt arbejde. Det må man jo sige. Og det skal der jo rettes op på, siger formanden om selskabets indkøbspraksis.

Reaktionen kommer, efter at kommunen.dk har afsløret, hvordan Reno Nord i flere år har købt ulovligt ind hos hver tredje af selskabets topleverandører. I alt løber kontrakterne op i sammenlagt 99 mio. kr.

Formanden forklarer samtidig, at han sammen med resten af bestyrelsen nu skal tage stilling til, hvilke konsekvenser sagen skal have.

- Vi skal have kigget på præcis, hvem der er skyld i fejlene, og hvordan det kan stå så galt til i så mange år. For det er jo ikke småpenge, det drejer sig om, siger Kristoffer Hjort Storm.

"Det er jo ikke i orden"

Som beskrevet af kommunen.dk har Reno Nord siden 2013 omgået udbudsreglerne og handlet direkte ind hos en lang række virksomheder, selvom kontrakterne har haft en så stor værdi, at de ifølge loven skulle have været udbudt.

- Man har ikke været nok opmærksomme på, hvordan tingene skulle foregå. Og det må jeg sige, at det er jo ikke i orden at gøre det sådan, siger Kristoffer Hjort Storm om problemerne.

Det nordjyske selskab har fået hård kritik fra flere eksperter, der bl.a. har peget på, at selskabet har misforstået reglerne og ikke har kunnet dokumentere de forklaringer, som Reno Nord har begrundet de manglende udbud med.

En lang stribe af indkøbene er nemlig blevet fordelt til lokale firmaer, fordi de leverandørerne - ifølge Reno Nord selv - var de eneste i hele Europa, der kunne udføre opgaverne. Selskabet kan dog ikke dokumentere disse forhold.

- Det, jeg har fået at vide, er, at man fra administrationens side har vurderet, at opgaverne ikke kunne sendes i udbud på grund af specialviden og sådan nogle ting. Det er den primære begrundelse, siger bestyrelsesformanden om en stribe millionopgaver, der er blevet tildelt uden konkurrence til lokale firmaer nær Reno Nords hovedkontor.

Af de i alt 14 leverandører, som eksperterne vurderer har fået ulovlige kontrakter, har Reno Nord seks gange brugt 'af hensyn til forsyningssikkerhed' som begrundelse for, at indkøbene aldrig blev konkurrenceudsat. Det har været umuligt for Reno Nord at fremlægge dokumentation for begrundelserne for samtlige seks leverandører.

"En større undersøgelse"

Ifølge en intern orientering, der er sendt fra direktør Thomas Lyngholm til selskabets bestyrelse, hyrede Reno Nord advokaterne fra Bech-Bruun tilbage i november - ca. fire måneder efter, at kommunen.dk søgte aktindsigt i Reno Nords indkøb.

"For at afklare om og i hvilket omfang I/S Reno-Nord kan have foretaget indkøb, som burde have været sendt i EU udbud, har jeg efter aftale med Kristoffer Hjort Storm bedt Bech-Bruun om at vurdere en række af de største indkøb med henblik på at fastslå, om tærskelværdierne er overtrådt," lyder det i direktørens orientering, som kommunen.dk er i besiddelse af.

I mailen har direktøren også vedhæftet andet relevant læsestof til bestyrelsesmedlemmerne - artikler fra kommunen.dk, der handler om ulovlige indkøb hos de tre sjællandske affaldsselskaber Amager Ressource Center, Argo og Vestforbrænding.

På trods af, at Reno Nord allerede i november valgte at sætte Bech-Bruun på opgaven, undlod Thomas Lyngholm at fortælle om den igangværende undersøgelse, da kommunen.dk i slutningen af november fik et kort skriftligt svar på en anmodning om interview. Svaret blev udformet med hjælp fra bestyrelsesformanden.

Direktøren svarede heller ikke på, hvordan Reno Nord forholdt sig til eksperternes vurderinger. Dagen efter, at kommunen.dk torsdag beskrev selskabets ulovlige indkøb, erkendte Reno Nord dog regelbruddene i en pressemeddelelse.

- Jeg ved ikke, om han været bange for at komme til at sige noget uden at have vendt det med mig, siger formanden, der bekræfter, at han har godkendt direktørens kortfattede svar til kommunen.dk, som i alt bestod af fire sætninger.

Det er endnu uvist, hvad prisen bliver for Reno Nords detektivarbejde.

- Vi har sat penge af til en større undersøgelse, der skal køre for simpelthen at komme til bunds, siger Kristoffer Hjort Storm.

Opgaverne skal udbydes

Med indhentningen af ekstern advokatbistand fra netop Bech-Bruun lægger Reno Nord sig i slipstrømmen af andre kommunale affaldsselskaber, der har brudt udbudsreglerne.

Også hos Amager Ressource Center og Argo, der tilsammen har købt ulovligt ind for mere end en halv milliard kroner, er der blevet brugt kommunale kroner på at lade udbudseksperter fra advokatfirmaet belyse, hvor mange ulovlige kontrakter, der er blevet underskrevet.

Bestyrelsesformanden hos Reno Nord mener da heller ikke, at selskabet kan snige sig uden om en undersøgelse.

- Opgaverne skal selvfølgelig sendes i udbud, når Bech-Bruun er færdige. Det siger sig selv. Ellers ville det ikke give mening at lave undersøgelsen, siger han.

Har Bech-Bruun fundet flere ulovlige indkøb?

- Han (advokat fra Bech-Bruun, red.) har ikke fundet noget endnu, som I ikke har fundet. I har jo været rimelig grundige.

Efter planen skal undersøgelserne først færdiggøres i det nye år.

Energi & forsyning

Indkøb

Organisation & ledelse

Teknik & miljø

Undersøgelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet