Andreas Bøgh Rønberg hører til vælgersegmentet “Den gode kammerat - men han stemmer ikke kun på sin ven og roommate af sociale hensyn, understreger han.
Andreas Bøgh Rønberg hører til vælgersegmentet “Den gode kammerat” - men han stemmer ikke kun på sin ven og roommate af sociale hensyn, understreger han.
Foto: Privatfoto

Det kammeratlige vælgersegment: Andreas støtter naturligvis sin roommate 

Fuldmægtig i Klimaministeriet har både parti og mærkesag til fælles med sin ven og roommate, som derfor får hans stemme til november.

den gode kammerat

Af Morten Guldberg | [email protected]

Andreas og Emil har kendt hinanden gennem adskillige år: De tog en bachelor i statskundskab på Aarhus Universitet parallelt og fortsatte begge i København med at gøre kandidaten færdig. Og så deler de lejlighed i hovedstaden.

Men det er ikke hele grunden til, at Andreas Bøgh Rønberg sætter kryds ved Emil Moselund for De Radikale ved KV21. Emil er grundlæggende enig med sin roommate i politisk grundsyn, og så har de mærkesagen - den grønne omstilling og klimaet - til fælles.

KV21 er en perifer begivenhed

- Jeg stemmer på Emil, fordi jeg naturligvis har sympati for mine venner, og fordi han er min roommate. Men jeg havde ikke gjort det, hvis  han politisk havde været et andet sted, end jeg selv er. Vi er grundlæggende enige, fortæller Andreas Bøgh Rønberg.

Han er 26 år og fuldmægtig i Klimaministeriet, hvor han fik job efter endt uddannelse. Oprindelig er han fra Nordsjælland, men studietiden i Aarhus betyder, at det er første gang, han skal stemme ved et kommunalvalg i Københavns Kommune.

Han erkender, at kommunalvalg kan være en lidt perifer begivenhed for de yngre vælgere, specielt når man som ham ikke har haft kontakt med hverken den kommunale administration og service - eller de lokale politikere.

- Men jeg kender nu byen godt og interesserer mig for de ting, som fylder i København. Kommunalvalget er måske lidt mindre synligt end Folketingsvalget, men i ugerne op til plejer jeg at følge med i valgkampen, siger Andreas Bøgh Rønberg.

Stemmer radikalt hver gang

Ikke overraskende bliver der diskuteret politik i den fælles lejlighed, men det er faktisk sjældent mærkesagerne og den fælles interesse for miljø og klima, de to snakker om. For her er der ingen uenighed.

- Her ved jeg jo også, hvad Emil står for, og han kender min holdning, siger Andreas Bøgh Rønberg, som har stemt på samme parti, siden han blev gammel nok til at sætte kryds i valgboksen.

 Jeg stemmer på Emil, fordi jeg naturligvis har sympati for mine venner og fordi han er min roommate. Men jeg havde ikke gjort det, hvis  han politisk havde været et andet sted, end jeg selv er.

- Og jeg er altid gået så meget op i det, at jeg har sat mig tilstrækkeligt ind i tingene til at kunne stemme på en kandidat og ikke bare partiet, tilføjer han.

Den opgave er til at overskue denne gang. Emil Moselund er førstegangskandidat ved valget, og han er ikke øverst på den radikale liste.

- Jeg er ikke helt klar over, hvor store chancer han har for at komme ind, men det lyder på ham, som om han selv tror, muligheden er der, tilføjer Andreas Bøgh Rønberg, der i hvert fald er indstillet på at gøre sit til, at vennen når målet.

 

6. vælgersegment: Den gode kammerat

  • Den der stemmer fordi badmintonmakkeren eller én fra skolen stiller op.  Stemmer naturligvis personligt, er lidt mindre ideologisk (og måske også mindre interesseret), bor ikke nødvendigvis i kommunens store by. Afviger oftere fra sin landspolitiske stemme ved kommunalvalg.
  • Forskerne Kasper Møller Hansen og Ulrik Kjær har udpeget otte arketyper af vælgere for Kommunen.dk. Den gode kammerat er en af dem og det sjette af rækken, vi har præsenteret.
  • Kasper Møller Hansen er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Ulrik Kjær er kommunalforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

 

Demokrati

Tema: Vælgertyper

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet