Carsten Bo Sørensen er trofast deltager ved kommunalvalgene, men han er ikke nødvendigvis trofast støtte til samme kandidat eller parti - det afhænger af deres ideologiske ståsted på miljø- og klimaspørgsmål.
Carsten Bo Sørensen er trofast deltager ved kommunalvalgene, men han er ikke nødvendigvis trofast støtte til samme kandidat eller parti - det afhænger af deres ideologiske ståsted på miljø- og klimaspørgsmål.
Foto: Privatfoto

For Carsten er én ting afgørende for, hvor han sætter sit kryds på stemmesedlen

Blandt kommunalvalgets arkevælgertyper zoomer vi i denne måned ind på ideologen, som vi fandt en udpræget repræsentant for i Vejle.

vælgertyper

Af Morten Guldberg | [email protected]

Carsten Bo Sørensen fra Vejle hører til kommunalvalgets trofaste vælgere. Han stemmer hver gang, men ikke nødvendigvis på samme parti. For ham handler valget om ideologi - ikke i traditionel politisk forstand om højre og venstre, men om ideologisk ståsted i forhold til miljø og klima, som er det, der optager ham selv.

Carsten Bo Sørensen er 54 år, uddannet folkeskolelærer ansat på privatskole i Vejle, hvor han har boet det meste af sit voksne liv med sin kone og deres tre børn.

Regner du med at stemme til kommunalvalget til efteråret?

- Helt sikkert, men jeg har ikke bestemt mig endeligt for, hvor jeg sætter krydset endnu. Sidste gang stemte jeg S, men jeg har stemt på en del forskellige partier gennem årene. Jeg kunne godt finde på at gå til vælgermøder for at blive klogere på, hvor kandidaterne står. Jeg vil gerne udfordre politikerne, og jeg er bestemt ikke typen, som holder min kæft i forhold til politik eller ståsted. Jeg har altid stemt, og det bliver jeg ved med.

 Jeg kunne godt finde på at gå til vælgermøder for at blive klogere på, hvor kandidaterne står. Jeg vil gerne udfordre politikerne, og jeg er bestemt ikke typen, som holder min kæft i forhold til politik eller ståsted. Jeg har altid stemt, og det bliver jeg ved med.

Hvad afgør, hvem du stemmer på?

- Det bliver der, hvor jeg tror, man vil gøre mest for miljø og klima, som for mig er den altafgørende udfordring, vi alle skal forholde os til. Både i den store sammenhæng, men bestemt også på det nære plan. Og her vil jeg gerne støtte dem, som lægger lige så stor vægt på klimaspørgsmål, som jeg selv. Og som er parate til at arbejde for det. Jeg har faktisk en fortid i Venstres Ungdom, men jeg ligger nok ellers lidt til venstre for midten, uden at det er afgørende i forhold til, hvordan jeg vægter indstillingen til miljøet.

Hvornår har du sidst været i kontakt med kommunen, og hvad gik det ud på?

Det er kun et par uger siden i forbindelse med en klage over en beboer, som brænder ulovligt affald af på vores vej. Det var hos teknisk forvaltning, og det var ganske uproblematisk.

Hvilke emner har størst betydning for dig i forhold til lokalpolitik?

Det har de lokale miljø- og klimasager. Hvem der er villige til at bruge ressourcer på området. I forhold til mit job kunne det også være et spørgsmål om refusion til privatskoler, og hvordan partierne stiller sig til det, for det er også et emne i vores kommune, men det har faktisk ingen indflydelse på mit valg.

Vælgertypen

Ideologen repræsenterer gruppen af vælgere, som ikke stemmer for enkeltsager, men politisk: “jeg vil gerne stemme mere rødt til kommunalvalget, for  det her drejer sig om de store velfærdsområder”. Det er den kommunalpolitisk ideologiske vælger.

Forskerne Kasper Møller Hansen og Ulrik Kjær har udpeget otte arketyper af vælgere for Kommunen.dk. Ideologien er en af dem. Kasper Møller Hansen er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Ulrik Kjær er kommunalforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Demokrati

Klima

Tema: Vælgertyper

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet