Der spekuleres i medierne i, at Mette Frederiksen (S) vil udskrive folketingsvalg sammen med kommunalvalget. Gør hun det, så er der gratis øl til 120 studerende.
Der spekuleres i medierne i, at Mette Frederiksen (S) vil udskrive folketingsvalg sammen med kommunalvalget. Gør hun det, så er der gratis øl til 120 studerende.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Udskriver Mette F. folketingsvalg i år?

Lyt til Vi nørder valg og få forklaringen på, at ekspert lover øl til sine 120 studerende, hvis statsministeren udskriver folketingsvalg sammen med kommunalvalget i år.

podcast

Af Bruno Ingemann | [email protected]

I medierne og blandt tv-kanalernes politiske kommentatorer spekuleres der højlydt på, at Mette Frederiksen vil udskrive folketingsvalg sammen med kommunalvalget 16. november.

Men det bliver ikke til noget, fastslår lektor og kommunalekspert Roger Buch, Danmarks Medie og Journalisthøjskole i en ny udgave af valg-podcasten Vi nørder valg.

- Hvis hun gør det, så giver jeg øl til mine 120 studerende, lover han i udsendelsen.

Der er i moderne politisk historie kun et fortilfælde på, at statsministeren udskrev folketingsvalg til samme dag som kommunalvalget. For 20 år siden, 30. oktober 2001, udskrev Poul Nyrup valg til folketinget til samme dato, som der allerede var udskrevet valg til byråd og amtsråd.

Og hvis Mette Frederiksen kigger tllbage på det eksempel, ser hun et billede, som bør afskrække hende fra at gøre noget lignende:

Nyrup tabte valget, Socialdemokraterne mistede 11 mandatater i Folketinget og 20 borgmesterposter rundt om i landet.

Men det er ikke den eneste grund til, at Mette Frederiksen ifølge Roger Buch ikke vil udskrive folketingsvalg i år. Han vurderer, at hun tænker langsigtet på at gennemføre et grundlæggende projekt, der går ud på at styrke de områder af Danmark, som står svagt, yderområderne eller udkantsdanmark. Og hun vil ikke lægge sig ud med de samme områder ved at ødelægge kommunalvalget med et folketingsvalg, som vil tage opmærksomheden fra de lokale valg.

Hør Roger Buchs løfte til sine studerende om gratis øl og andre argumenter mod et folketingsvalg i år i vores podcast:

 

Demokrati

Podcast

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet