Kommunalpolitiske ledere samlet i byrådssalen i Aarhus til det konstituerende møde efter kommunalvalget i 2017.
Kommunalpolitiske ledere samlet i byrådssalen i Aarhus til det konstituerende møde efter kommunalvalget i 2017.
Foto: Benjamin Nørskov, Ritzau Scanpix

Podcast: Politikere er også ledere

Kommunalpolitisk ledelse handler først og fremmest om at sætte retningen for kommunen. Det er ikke traditionel personaleledelse, fortæller Lotte Bøgh Andersen i den første af fire udsendelser om byrådsmedlemmernes ledelseopgaver.

KV21

Af Bruno Ingemann | [email protected]

I en serie på fire udsendelser sætter podcasten Vi nørder valg fokus på det kommunalpolitiske lederskab. Professor Lotte Bøgh Andersen, leder af Kronprins Frederiks Center for offentlig ledelse på Aarhus Universitet, fortæller her, at kommunalpolitikerne har en ledelseopgave i at sætte retningen for kommunen:

- Ledelse handler om at sætte retning og skabe resultater sammen med og via andre, siger hun i den første af de fire udsendelser.

I de følgende tre gennemgår hun tre forskellige ledelsesværktøjer, som kommunalpolitikerne skal bruge, nemlig visionsledelse, positiv feedback og konsensusskabelse.

Sammen med professor Ulrik Kjær, Syddansk Universitet, har Lotte Bøgh netop udgivet bogen "Kommunalpolitisk Lederskab", og i forordet skriver formanden for KL, Jacob Bundsgaard (S):

"Kommunerne opgaver spænder bredt som aldrig før. Kompleksiteten i opgaveløsningen stiger. Samtidig forventer borgere, lokalsamfund og virksomheder at blive taget med på råd og på nye måder. Globale strømninger trækker tråde lokalt, og intet tyder på, at pengene bliver flere. Derfor har det kommunalpolitiske lederskab heller aldrig været vigtigere."

I de fire udsendelser om det kommunalpolitiske lederskab, giver Lotte Bøgh Andersen en række konkrete råd til de politikere, der til efteråret bliver valgt ind i landets byråd.

Podcast

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet