Unge vælgere havde droppet kommunalvalget, men så gjorde kommunerne og medierne fælles sag og fik de unge til at ræse til stemmeboksene.
Unge vælgere havde droppet kommunalvalget, men så gjorde kommunerne og medierne fælles sag og fik de unge til at ræse til stemmeboksene.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Fik du hørt vores seneste podcast? - Forældre trækker deres børn op til 55 år hen til stemmeboksen

Far og især mor er afgørende for, om børnene stemmer ved kommunalvalget. Og forældrenes indflydelse varer ved, til børnene er 55 år. Det taler vi om i denne udgave af vores podcast om kommunalvalget.

kv21

Af Bruno Ingemann | [email protected]

Unge vendte kommunalvalget ryggen, og situationen var kritisk, fortæller valgforsker, professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, i den nye udgave af Vi nørder valg, som er Kommunen.dk's podcast om kommunalvalget.

- I 2009 kom vi ud af et kommunalvalg, hvor fanden blev malet på væggen. Valgdeltagelsen faldt efter kommunalreformen, de unge faldt fra, og uligheden i valgdeltagelsen steg. Vi frygtede, at vi var ved at miste en hel generation, siger Kasper Møller Hansen.

Ved de følgende to kommunalvalg blev der gjort en stor indsats for at hente de unge tilbage, og ved valget i 2017 var unges valgdeltagelse steget med 17 procentpoint.

- Det er fuldstændig uhørt, at en valgdeltagelse på små ti år kan stige så meget, fortæller Kasper Møller Hansen i podcasten, hvor han også forklarer, hvad der skal til for at få unge til at stemme. Og her spiller deres mor en helt afgørende rolle.

Du kan høre podcasten her:

 

Demokrati

Kommunikation

Podcast

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet