En stærk følelse af at være koblet af samfundsudviklingen trives over hele landet, så snart man bor 20 minutter uden for byen. Forskerne kalder det landlig bevidsthed.
En stærk følelse af at være koblet af samfundsudviklingen trives over hele landet, så snart man bor 20 minutter uden for byen. Forskerne kalder det landlig bevidsthed.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Ny forskning: Udkanten begynder 20 minutter uden for Aarhus

En følelse af at leve i udkanten hersker så snart, man kommer 20 minutter uden for byen. Men endnu har ingen partier en politik for vælgere med stærk "landlig bevidsthed".

KV21

Af Bruno Ingemann | [email protected]

Forskere har for første gang undersøgt sammenhængen mellem at leve i udkanten og politiske holdninger. Det fortæller professor Kasper Møller Hansen i podcasten Vi nørder valg. Forskerne anvender begrebet "landlig bevidsthed" for de følelser af at være koblet af samfundsudviklingen, som er tydeligt tilstede blandt store gruppe af vælgere.

Og det har overrasket forskerne, at udkants-oplevelsen indtræder med relativ kort afstand til byerne:

-Holdningen findes meget klart, og er der allerede 20 minutter fra rådhuset eller 20 minutter fra hospitalet, siger Kasper Møller Hansen.

Forskerne har i deres undersøgelse set, at folk har en subjektiv forestilling om, at det vil tage dem længere tid at køre til nærmeste skole eller sygehus, end den faktiske transporttid.

-En stor del af det, er en følelse, en oplevelse af at være udkant, siger Kasper Møller Hansen.

I podcasten peger han også på, at indtil videre har ingen partier udnyttet den såkaldt landlige bevidsthed til deres fordel.

Lyt til Vi nørder valg

Podcast

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet