Utilfredsheden med planlagte skolelukninger på Bornholm blev båret helt ind i byrådssalen. Et lille flertal lukkede skoler og mistede stemmer ved det efterfølgende valg. Men er det altid sådan?
Utilfredsheden med planlagte skolelukninger på Bornholm blev båret helt ind i byrådssalen. Et lille flertal lukkede skoler og mistede stemmer ved det efterfølgende valg. Men er det altid sådan?
Foto: Morten Brandborg, Ritzau Scanpix

Koster skolelukninger stemmer?

Forskere har undersøgt 200 skolelukninger i 85 kommuner og to kommunalvalg for at se, om det koster stemmer at lukke skoler. Hør resultaterne i podcasten Vi nørder valg.

KV21

Af Bruno Ingemann | [email protected]

Skolelukninger hører til blandt de lokalpolitiske beslutninger, som fører til de mest larmende og synlige protester fra vælgerne - og deres børn. Nu har forskere undersøgt, om vælger-vreden rammer politikerne ved valgene.

Johan Ries Møller, Erik Gahner Larsen og Ulrik Kjær, alle fra Syddansk Universitet, har undersøgt alle skolelukninger i perioden fra 2010 til 2017 og stemmetallene ved de to kommunalvalg i 2013 og 2017 på jagt efter en sammenhæng mellem skolelukninger og tab af stemmer.

I denne uges udgave af podcasten Vi nørder valg fortæller professor Ulrik Kjær om resultaterne.

Han lægger ud med selv at erkende, at han havde den antagelse, at der ville være en sammenhæng:

- Jeg erkender blankt, at jeg er en af dem, som har nævnt den her tommelfingerregel: Du kan slippe afsted med næsten hvad som helst, vælgerne glemmer det, du må bare ikke lukke skoler.

I valgperioden 2010-2013 blev der lukket 147 skoler fordelt på 55 kommuner, og i perioden 2014-2017 blev der lukket 56 skoler fordelt på 30 kommuner. Samlet 203 lukkede skoler i 85 kommuner indgår i undersøgelsen.

Men holder antagelsen om, at skolelukninger koster stemmer? Det korte svar er nej.

Det noget længere og mere nuancerede svar kan du høre i podcasten.

Podcast

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet