forskning

Partihoppere mister 30 procent af deres personlige stemmetal

26. februar 2017

Det kan koste dyrt at skifte parti, men der er stor forskel på, om man tager et lille skridt til siden eller springer helt henover midten. Kandidater, der er skiftet til Alternativet eller Nye Borgerlige, kan måske endda få fremgang.

Poul V. Jensen er et af de 135 byrådsmedlemmer, der har skiftet parti siden sidste valg. Maj 2016 skiftede han fra Liberal Alliance i Gentofte til Nye Borgerlige i samme kommune. Foto: privat

Af Anders Kjøller
Journalist
Af Anders Kjøller
Journalist

Poul V. Jensen var i høj grad manden, der bar Liberal Alliance ind på rådhuset i Gentofte med sine 706 personlige stemmer i 2013. Med mere end 25 års erfaring som selvstændig erhvervsdrivende var hans mærkesager lavere skat og bedre betingelser for erhvervslivet.

I løbet af årene efter kommunalvalget så han dog med voksende bekymring på det stigende antal flygtninge, og han følte ikke længere, at han kunne stå på mål for Liberal Alliances flygtninge- og EU-politik. I foråret 2016 tog han konsekvensen og skiftede til det nystartede Nye Borgerlige:

– Det var ikke mine holdninger, men situationen, som jeg følte havde ændret sig. Så for at kunne leve op til den politik, jeg gik til valg på, var jeg nødt til at skifte parti. Der var brug for at give den et nøk mere i forhold til flygtningesituationen og få strammet op.

I morgen udkommer bogen ‘KV13: Analyser af kommunalvalget i 2013’, og her konkluderer forskerne, at partihoppere overordnet set falder i unåde hos vælgerne. Faktisk mister de i gennemsnit hele 30 procent af deres personlige stemmetal, og de har dermed kun halvt så stor chance for at blive genvalgt som deres partitro kolleger.

Særlig de blokhoppere, der tog turen hele vejen henover den politiske midte, fik ifølge forfatterne en vælgerlussing i 2013. De mistede i gennemsnit 233 personlige stemmer, mens byrådsmedlemmer, der skiftede til et parti indenfor den samme blok, slap med et tab på 112 personlige stemmer i gennemsnit.

“Der er mulighed for at finde større jagtmarker, hvis man i sit skifte får mulighed for at rykke op i hierarkiet.”

Christian Elmelund-Præstekær, institutleder på Statskundskab på Syddansk Universitet

Transfervinduet er åbent

Siden 2013 har 135 byrådsmedlemmer skiftet parti eller er blevet løsgængere, og de står derfor overfor en hård kamp for at overbevise vælgerne om, at de skal have en chance mere. For nogle af kandidaterne kan det dog blive en nemmere opgave end for andre. Analysen af kommunalvalget i 2013 viser nemlig, at de byrådsmedlemmer, der skiftede til det relativt nye Liberal Alliance, faktisk øgede deres stemmetal.

Ifølge Christian Elmelund-Præstekær, der er institutleder på Statskundskab på Syddansk Universitet og medforfatter til analysen, skyldes det, at der dengang var et ‘transfervindue’, hvor vælgerne havde forståelse for, at liberale politikere valgte at skifte til et parti, der passede bedre til deres kerneværdier. Og det transfervindue kan meget vel også være åbent ved valget til efteråret.

Læs også
Svendborgs borgmester: “Der er meldt timeout, når jeg kommer hjem fra arbejde”
Læs også
Odenses telefonregler underkendt: Ingen privat snak fra udlandet

– Man kan godt forestille sig, at det transfervindue, der gjaldt for Liberal Alliance i 2013, også er åbent for Alternativet, fordi det er blevet etableret på landsplan. Nye Borgerlige er mere et åbent spørgsmål, fordi de ikke på samme måde er etableret nationalt. Alligevel kan man forestille sig, at det vil være forbundet med mindre vælgermæssig protest, hvis man skifter fra Dansk Folkeparti eller et borgerligt parti, fortæller Christian Elmelund-Præstekær.

Nye jagtmarker

For mere anonyme byrådsmedlemmer, der har repræsenteret et mindre parti, eller som har været langt nede i hierarkiet hos et større parti, kan det også være det værd at skifte parti for at blive mere synlig, vurderer Christian Elmelund-Præstekær:

– Der er mulighed for at finde større jagtmarker, hvis man i sit skifte får mulighed for at rykke op i hierarkiet.Ved at skifte kan man måske komme med i et udvalg eller blive udvalgsformand, og så får man en anden platform at nå ud til vælgerne fra.

I bogen nævner forfatterne den tidligere borgmester i Kerteminde, Sonja Rasmussen, som i 2009 sprang fra Socialdemokratiet for selv at blive borgmester med støtte fra de borgerlige. På trods af det markante skifte fik hun alligevel hele 1.753 personlige stemmer i 2013, og det hænger i høj grad sammen med, at der afgives mange personlige stemmer ved kommunalvalg i forhold til folketingsvalg.

I Gentofte bekymrer Poul V. Jensen sig heller ikke alt for meget over, om vælgerne vil se ham som illoyal, for han holder stadig fast i de samme mærkesager, som han havde hos Liberal Alliance i 2013.

– Jeg synes, at jeg står til ansvar for at indfri de løfter, som jeg gik til valg på, og det kan jeg fortsat, så jeg er ikke gået på kompromis. Så kan det være, at nogle af dem, der stemte på mig personligt, ikke er enige i det syn, jeg har indtaget i forhold til flygtninge og EU-politik, fordi de er mere præget af partiet på landsplan, men den risiko må man jo tage, siger han.

Analysen er fra bogen “KV13: Analyser af kommunalvalget 2013”, hvor en række af landets førende kommunalforskere har udarbejdet 19 analyser på baggrund af valget.

Strategisk sundhedskonsulent

Vi søger en strategisk sundhedskonsulent, som får en nøglerolle i strategisk planlægning og understøttelse af kommunernes målsætninger og prioriteringer på det kommunale sundhedsområde.

Afdelingsleder til unikt Børne- og ungetilbud

Brænder du for at gøre en forskel, og kan du konsolidere og videreudvikle et unikt tilbud for børn og unge med alvorlige synsnedsættelser i tæt samspil med dedikerede og dygtige medarbejdere?

Administrations- og kvalitetsleder til Bo- og Rehabiliteringstilbuddet Orion

Du vil blive en del af Orions ledergruppe, der i dag består af tre rehabiliteringsledere, café-leder, ejendomsservice-leder og forstander.

Ny sektionsleder til Familiesektionen

Vil du være med til at implementere og styrke en ny ledelsesstruktur i Skive Kommunes Familiesektion? Så har vi en spændende sektionslederstilling til dig

To direktører

Vi søger to direktører. Det ene direktørområde omfatter i udgangspunktet dagtilbud, skole, kultur og borgerservice. Det andet direktørområde omfatter sundhed og ældre, handicap og psykiatri samt arbejdsmarked

Konsulent til Sygeplejestuderendes Landssammenslutning

Kan du skabe fællesskab, begejstring og engagere unge? Har du masser af initiativ og gå-på-mod og kender de unges behov og interesse? Kan du formidle den grundlæggende idé om fagbevægelsen og fordelene ved at være medlem? Så er du måske den konsulent, vi søger?

Børnecenterchef

Vi søger en chef, der evner at indgå i den konstruktive, værdiskabende og forventningsafstemmende dialog med politikere, direktion, centerchefkolleger, borgere, virksomheder og ikke mindst centrets ledere og medarbejdere.

Skolecenterchef

Vi søger en chef, der evner at indgå i den konstruktive, værdiskabende og forventningsafstemmende dialog med politikere, direktion, centerchefkolleger, borgere, virksomheder, faglige organisationer og ikke mindst centrets ledere og medarbejdere.

Kommunikationschef

Kan du sætte retning for kommunikationen i en kommune med 61.000 borgere og 5.000 ansatte? Er du en inspirerende leder, der tænker strategisk og tør udfordre? Forstår du at navigere i en politisk styret organisation? Har du næse for de gode historier – og kan du få Guldborgsund Kommune på landkortet? Så er du måske ... Læs mere
Skriv dig op til vores
GRATIS NYHEDSBREV
hver uge gør vi et par artikler gratis
JA TAK
Kan afmeldes med et knaptryk
– men det tror vi ikke, du får lyst til
Share2
Tweet2
Share1
+1
Email