Politik fra rødderne
Af Stina Egidius Miller
 | 
Lærer, Nordstjerneskolen, Gribskov
Kulturelle oplevelser er næring for sjælen og en ret for alle børn. Den ret må familiens økonomi ikke spænde ben for, skriver Stina Egidius Miller.
Foto: Morten Stricker, Midtjyske Medier, Ritzau Scanpix

Kulturfattige børn kan vi ikke være bekendt

En lokal kulturtjeneste skal sikre, at ikke kun de riges børn får den kulturelle næring for sjælen, de har ret til, skriver sjællandsk folkeskolelærer.

Lige nu er der fri adgang til kommunen.dks artikler, blogs og kronikker i forbindelse med sommerferien.
God fornøjelse, vi håber, du sætter pris på det :)

  Lokale kulturtjenester kan være en vigtig brik i at gøre kulturen tilgængelig for alle i befolkningen. Derfor bør alle kommuner have en kulturtjeneste

Alle børn i Danmark skal have kulturoplevelser. Det får de ikke nu. Flere børn lever i familier, hvor de oplevelser bliver frasorteret som karsedrysset på den flade leverpostejsmad. Kulturelle oplevelser er næring for sjælen, og børn af udsatte familier, skal også have deres del af kagen.

Alle kulturinstitutioner får tilskud af staten, så alle bør være tilgængelige for borgere i staten.

Den politiske dagsorden, som ekskluderer en stor del af befolkningen af den simple grund, at de ikke har en høj indkomst, kan vi ikke være bekendt. For det er netop her, at vi kunne være sammen om noget, vi alle har lige meget ret til.

Indkomstafhængig berigelse
Som det er nu, er adgangen til kulturen, som kan samle os, inspirere os, få os til at ranke ryggen og være stolte af at være danskere, kun tilgængelig for de familier, som har råd til at betale for indgangen.
Kultur skal være tilgængeligt for alle. Det må ikke blive indkomstafhængigt, om det er muligt at få kulturelle oplevelser og det er af allerstørste vigtighed, at der er aktører på området, som er i stand til at inspirere alle i befolkningen uanset indkomst eller herkomst.

Kulturministeriet har netop afsat 20 millioner kroner til kultur i udsatte boligområder. Det er en vigtig prioritering og en rigtig god start, men hvem er det, som er i stand til at finde på projekter og samtidig søge om de penge?
Ideerne om projekterne må meget gerne komme netop fra de borgere, som kan søge de penge. Mødet om kulturoplevelser giver fællesskabsfølelse, integration og samfundsinklusion af udfordrede familier.

Kulturtjenester løfter loftet
Men hvem lytter til de initiativer, som kan få fællesskaber til at blomstre?
Lokale kulturtjenester i kommunerne kan være med til at samle alle i befolkningen om kulturelle arrangementer. Kulturtjenester skal være med til udvikle projekter, undervisningsforløb og søge penge fra relevante fonde.

Lokale kulturtjenester kan være en vigtig brik i at gøre kulturen tilgængelig for alle i befolkningen. Derfor bør alle kommuner have en kulturtjeneste, som forpligter sig på at samarbejde med de lokale kulturinstitutioner og sikre, at de kommer alle borgere til gode. Alle børn skal have adgang til kulturelle oplevelser, det må der ikke lægges loft på.

Børn & unge


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57