Ordførerne

Til Mars og tilbage igen

20. november 2016

Af Torsten Gejl
social-, handicap- og indenrigsordfører Alternativet

Det kan godt være, at Alternativet går for at være et meget kreativt parti. Ja, nogle hævder endda, at vi ikke bare er på månen, men helt oppe på Mars. Sandheden er dog, at vi ofte får inspiration fra nytænkende kommuner, der udfordrer de mere rutineprægede tankegange på Christiansborg.

Tag for eksempel kontanthjælp uden modkrav, som der foreløbig ikke er andre partier på Christiansborg, der støtter. Her har man i Kalundborg Kommune lavet et forsøg, hvor man ophævede tvangen for de mest udsatte ledige. De ledige fik lov til selv at vælge, om de ville deltage i møder og aktivering i kommunen. Og katastrofen udeblev.

”Resultatet er, at 65 procent af de udsatte borgere er i aktivering, mod godt 30 procent i resten af landet. Og at projektet har bidraget til at ledigheden i Kalundborg ligger under lands­gennemsnittet.”

De ledige satte sig ikke derhjemme for at fede den af på samfundets regning. De strømmede til møderne med sagsbehandlerne, som i øvrigt var gruppemøder med en blanding af borgere og sagsbehandlere, der var rykket ud af jobcentret til sportshaller og andre u-kommunale arenaer. Resultatet er, at 65 procent af de udsatte borgere er i aktivering mod godt 30 procent i resten af landet. Og at projektet har bidraget til, at ledigheden i Kalundborg ligger under landsgennemsnittet.

Projektet i Kalundborg har været en del af et empowerment-projekt organiseret af Beskæftigelsesministeriet. Så derfor har Alternativet forhandlet 10 millioner kroner hjem fra sats-midlerne i Beskæftigelsesministeriet til at samle knowhow fra Kalundborg og andre empowerment-kommuner, der kan implementeres af nye kommuner, der gerne vil gøre en individuel og helhedsorienteret indsats for de udsatte ledige, hvor man dealer med borgerens største problem først i et setup, der er flyttet væk fra et bord med en sagsbehandler på den ene side og en borger på den anden.

Et andet eksempel på kommunernes opfindsomhed er ideen om personlige budgetter til udsatte grupper. Her har vi for eksempel været inspireret af et forsøg i Aarhus, hvor et enigt byråd har besluttet, at langtidsledige skal mødes med et personligt budget på 50.000 kroner og en dygtig socialrådgiver, der kan sparres med. Ordningen giver mulighed for at involvere borgeren i at løse sine problemer og få mulighed for at kvalificere sig til arbejdsmarkedet. Uanset om det handler om at få nye tænder, fitnesskort, kørekort, et antal timers psykologhjælp eller faglige kurser. I Danmark kan den slags ellers ikke lade sig gøre indenfor Christiansborg-lovgivningen, og kommunen har derfor måttet samarbejde med private fonde og overvinde mange forhindringer for at få lov at tænke nyt og afprøve en metode, de tror på.

Med den inspiration fik vi også støtte i satspuljekredsen i Socialministeriet til at udbrede forsøg med personlige budgetter i Danmark. Det kræver lovændringer i tre ministerier, men nu sker der altså endelig noget.

Både ”personlige budgetter” og ”empowerment-metoder” handler om at forbedre syge og socialt udsattes borgeres mulighed for at komme ind i samfundets fællesskab og ind på arbejdsmarkedet. Det er baseret på kommunernes forsøg, og det tegner lovende. Den slags metoder kan hurtigt udløse overbærende smil på Borgen. Men i en tid, hvor det er så svært at få de udsatte ledige i sving, synes vi slet ikke, at det er helt på Mars at tænke nyt. Ja, måske knap nok på månen. :

 

Har du en kommentar?

avatar
wpDiscuz

Chef til ny benchmarkingenhed

Økonomi- og Indenrigsministeriet søger en engageret og analytisk stærk leder med samfundsvidenskabelig baggrund til kommende benchmarkingenhed.

Teamleder med psykologfaglig baggrund til Sundhed og Forebyggelse

Har du lyst til og erfaring med ledelse? Er du klar til at være ny kollega i ledelsesteamet i Sundhed og Forebyggelse (SoF)?

Sekretariatsleder i Direktionssekretariatet

Stærk ledelsesprofil til at stå i spidsen for Direktionssekretariatet i Faxe Kommune

Leder til Budget og Analyse

Kan du lede drift og udvikling af fremtidens kommunale økonomistyring? I Fredericia Kommune er vi overbeviste om, at god økonomistyring er afgørende for kommunal vækst og velfærd, og det står derfor højt på den lokalpolitiske dagsorden. Vi har styr på økonomien, og det er også lykkedes os at skabe et økonomisk råderum til politisk prioritering ... Læs mere

Centerleder til Misbrug & Udsatte området

Center for Misbrug & Udsatte området i Esbjerg Kommune søger ny centerleder pr. 1. november 2017

Leder til Byggesag og ejendomsskat

Vi har travlt og er i centrum af udviklingen. Vi har brug for den helt rigtige leder til at stå i spidsen for vores hold af dygtige og engagerede medarbejdere

Analysestærk økonomikonsulent

Solrød Kommune skal stå stærkere på effektiviserings- og styringsdagsordenen, og vi har derfor brug for en økonomikonsulent mere. Kan du lide at udvikle økonomisk styring, men samtidig være forankret i den normale drift, så vil du være et godt bud på vores nye økonomikonsulent

Konsulent til kontrolenhed

Kan du acceptere snyd med sociale ydelser?

2 Økonomikonsulenter

Esbjerg Kommune søger 1 økonomikonsulent der brænder for: Budgetlægning og økonomistyring Regnskab og økonomistyring

Stabschef til Ældre- og Handicapforvaltningen

Har du mod på faglig udvikling uden at gå på kompromis med sikker drift? Er dit perspektiv strategisk og helhedsorienteret? Vil du arbejde med politisk effektstyring? Så er du måske Ældre- og Handicapforvaltningens (ÆHF) nye stabschef for økonomi og HR!
Share
Tweet9
Share1
+1
Email