Morgendagens meningsdannere

Perfektionssamfund rammer unge

17. april 2017

Af Nanna Bonde
Formand SFU

Center for Selvmordsforskning har udført beregninger, som viser, at der i Danmark i gennemsnit er 17 mennesker om dagen, som forsøger at begå selvmord. Det er både folk med psykiske og fysiske lidelser, som forsøger at afslutte livet før tid. Rigtig mange danskere bliver i dag ramt af stress, angst og depression. Faktisk så mange, at man kan argumentere for, at de alle tre falder under kategorien folkesygdom.

Specielt mange unge oplever at blive ramt af en psykisk lidelse og gå ned med flaget. Tidligere i år afslørede en ny forskningsrapport, at over halvdelen af eleverne fra to undersøgte 2.g-klasser var lige så stressramte som de 20 procent mest stressede i den voksne befolkning.

“Alting skal se perfekt ud, og dit perfekte liv skal udstilles på de sociale medier. Men bag nydelige Instagramprofiler sidder unge drenge og piger med en selvtillid på størrelse med en ært.”

 Det er jo helt ekstremt og voldsomt alarmerende. Jeg tror, at en stor del af årsagen til, at mange rammes af psykiske lidelser, men også at mange forsøger selvmord, skal findes i det enorme pres og de mange forventninger, der er i det danske præstations- og perfektionssamfund.

Uddannelsessystemet er nok blevet ungdommens største stressfaktor. Det uddannelsessystem, som efter min mening burde give os kompetencer og viden, gør os i stedet stressede og fortvivlede. Faktum er, at det i dag betyder mere at få en god karakter end egentlig at lære noget, hvilket jo er helt forskruet. Karakterræset er stukket helt af, og en undersøgelse fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning viser, at hver tredje elev i gymnasiet er bange for at række hånden op i frygt for, at det skal påvirke deres karakter. Samtidig skal vi skynde os igennem en uddannelse og ud på arbejdsmarkedet. Bruger vi mere end to år mellem ungdomsuddannelse og videregående uddannelse på rejser, højskoleophold, arbejde eller bare at finde ud af, hvad vi egentlig vil uddanne os indenfor, så mister vi vores karakter-gange-bonus, og vælger vi den forkerte uddannelse, må vi vente seks år, før vi kan tage en ny. Uddannelsespresset bidrager helt sikkert til stigningen i antallet af unge, der rammes af psykiske lidelser.

En anden faktor er perfektionssamfundet. Alting skal se perfekt ud, og dit perfekte liv skal udstilles på de sociale medier. Men bag nydelige Instagramprofiler sidder unge drenge og piger med en selvtillid på størrelse med en ært. Glansbilledet, som slet ikke afspejler virkeligheden, skaber et falsk billede, som mange forgæves forsøger at efterleve. Historier om piger, som ikke vil gå i bad efter idræt, og hjemmesider, hvor pigerne rangeres efter udseende, er ikke enestående. Det er alt sammen noget, der presser unge og giver psykiske men. Både præstations- og perfektionspresset kan have betydning for, at der i dag er 17 danskere, som har forsøgt at begå selvmord. Det kræver handling at rette op på det.

En reduktion af det ekstreme karakterfokus, bedre seksualundervisning og gratis psykologhjælp er tre tiltag, som fra politisk hold kan være med til at ændre situationen. Det vil være et godt sted at starte!

Har du en kommentar?

avatar
wpDiscuz

Centerleder til Misbrug & Udsatte området

Center for Misbrug & Udsatte området i Esbjerg Kommune søger ny centerleder pr. 1. november 2017

Leder til Byggesag og ejendomsskat

Vi har travlt og er i centrum af udviklingen. Vi har brug for den helt rigtige leder til at stå i spidsen for vores hold af dygtige og engagerede medarbejdere

Analysestærk økonomikonsulent

Solrød Kommune skal stå stærkere på effektiviserings- og styringsdagsordenen, og vi har derfor brug for en økonomikonsulent mere. Kan du lide at udvikle økonomisk styring, men samtidig være forankret i den normale drift, så vil du være et godt bud på vores nye økonomikonsulent

Konsulent til kontrolenhed

Kan du acceptere snyd med sociale ydelser?

2 Økonomikonsulenter

Esbjerg Kommunen søger 1 økonomikonsulent der brænder for: Budgetlægning og økonomistyring Regnskab og økonomistyring

Stabschef til Ældre- og Handicapforvaltningen

Har du mod på faglig udvikling uden at gå på kompromis med sikker drift? Er dit perspektiv strategisk og helhedsorienteret? Vil du arbejde med politisk effektstyring? Så er du måske Ældre- og Handicapforvaltningens (ÆHF) nye stabschef for økonomi og HR!

Chef for Bibliotek, Borgerservice og Fritid

Horsens Kommune søger en chef til en nyetableret organisation der dækker Bibliotek, Borgerservice og Fritid.

Planchef

Vores planchef gennem knapt 4 år er blevet Teknisk Direktør i en nærliggende kommune. Derfor søger vi nu en afløser

Leder af Natur og Miljø

Halsnæs Kommune søger en ny leder for vores Natur- og Miljøafdeling. Du vil få ansvar for 10 dygtige og engagerede medarbejdere og være med til at præge en kommune, der er ambitiøs i sin natur- og miljøindsats

Leder til bibliotek, kulturhus og borger­service

Odsherred Kommune søger pr. 1. november 2017 en visionær og kulturskabende leder til BOK, som er en dynamisk og kompleks kulturinstitution, der rummer biblioteker, kulturhuse, galleri og borgerservice
Share
Tweet
Share
+1
Email