Morgendagens meningsdannere

Perfektionssamfund rammer unge

17. april 2017

Af Nanna Bonde
Formand SFU

Center for Selvmordsforskning har udført beregninger, som viser, at der i Danmark i gennemsnit er 17 mennesker om dagen, som forsøger at begå selvmord. Det er både folk med psykiske og fysiske lidelser, som forsøger at afslutte livet før tid. Rigtig mange danskere bliver i dag ramt af stress, angst og depression. Faktisk så mange, at man kan argumentere for, at de alle tre falder under kategorien folkesygdom.

Specielt mange unge oplever at blive ramt af en psykisk lidelse og gå ned med flaget. Tidligere i år afslørede en ny forskningsrapport, at over halvdelen af eleverne fra to undersøgte 2.g-klasser var lige så stressramte som de 20 procent mest stressede i den voksne befolkning.

“Alting skal se perfekt ud, og dit perfekte liv skal udstilles på de sociale medier. Men bag nydelige Instagramprofiler sidder unge drenge og piger med en selvtillid på størrelse med en ært.”

 Det er jo helt ekstremt og voldsomt alarmerende. Jeg tror, at en stor del af årsagen til, at mange rammes af psykiske lidelser, men også at mange forsøger selvmord, skal findes i det enorme pres og de mange forventninger, der er i det danske præstations- og perfektionssamfund.

Uddannelsessystemet er nok blevet ungdommens største stressfaktor. Det uddannelsessystem, som efter min mening burde give os kompetencer og viden, gør os i stedet stressede og fortvivlede. Faktum er, at det i dag betyder mere at få en god karakter end egentlig at lære noget, hvilket jo er helt forskruet. Karakterræset er stukket helt af, og en undersøgelse fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning viser, at hver tredje elev i gymnasiet er bange for at række hånden op i frygt for, at det skal påvirke deres karakter. Samtidig skal vi skynde os igennem en uddannelse og ud på arbejdsmarkedet. Bruger vi mere end to år mellem ungdomsuddannelse og videregående uddannelse på rejser, højskoleophold, arbejde eller bare at finde ud af, hvad vi egentlig vil uddanne os indenfor, så mister vi vores karakter-gange-bonus, og vælger vi den forkerte uddannelse, må vi vente seks år, før vi kan tage en ny. Uddannelsespresset bidrager helt sikkert til stigningen i antallet af unge, der rammes af psykiske lidelser.

En anden faktor er perfektionssamfundet. Alting skal se perfekt ud, og dit perfekte liv skal udstilles på de sociale medier. Men bag nydelige Instagramprofiler sidder unge drenge og piger med en selvtillid på størrelse med en ært. Glansbilledet, som slet ikke afspejler virkeligheden, skaber et falsk billede, som mange forgæves forsøger at efterleve. Historier om piger, som ikke vil gå i bad efter idræt, og hjemmesider, hvor pigerne rangeres efter udseende, er ikke enestående. Det er alt sammen noget, der presser unge og giver psykiske men. Både præstations- og perfektionspresset kan have betydning for, at der i dag er 17 danskere, som har forsøgt at begå selvmord. Det kræver handling at rette op på det.

En reduktion af det ekstreme karakterfokus, bedre seksualundervisning og gratis psykologhjælp er tre tiltag, som fra politisk hold kan være med til at ændre situationen. Det vil være et godt sted at starte!

Har du en kommentar?

avatar
wpDiscuz

Juridisk rådgiver og forhandler til IDA

Vil du være med til at udvikle og sikre IDAs medlemmers rammer og ansættelsesvilkår?

Dygtig og ambitiøs tilbudskonsulent

Brænder du for at beskæftige dig med rådgivning af virksomheder, og har du lyst til at arbejde med forretningsrådgivning, er stillingen som Business Development Consultant måske noget for dig

Kompetent chef for Sundhed, Pleje & Omsorg

Du får en central plads i indsatsen for sundhedsfremme, forebyggelse, pleje og omsorg, behandling og rehabilitering. Afsættet er en stærk vision, der skal styrke livsmod, ressourcer og nye muligheder

Bosætningskonsulent

Vi skal bruge en ny kollega, der kan være med til at skrive og derefter drive Vordingborg Kommunes bosætningsstrategi.

Skarp økonomikonsulent

Er du den skarpe økonomikonsulent, der kan understøtte det gode budget- og regnskabsarbejde? … så har vi en spændende stilling til dig, hvor du vil spille en vigtig rolle i udviklingen af økonomistyringen af området for pleje og visitation

Afdelingsleder til en datadreven Økonomistab

Vi søger en afdelingsleder til en ny afdeling, Budget & Data, som etableres ved at ændre på Økonomistabens nuværende interne organisation

Byg & Miljøchef

Afdelingschef til Byg og Miljø

Centerchef til Center for Sundhed og Velfærd

Har du visioner for fremtidens sundhed og pleje? Er du en erfaren chef, der kan vise vejen, omsætte strategi til praksis og understøtte samarbejde på tværs?
Share
Tweet
Share
+1
Email