Nasty woman

Magten i de psykopatiske træk

21. juni 2017

Af Dorte Toft
freelancejournalist og blogger

Kendt fra Stein Bagger-sagen, sin blog Bizzen på Berlingske, som netop er lukket, og for sit arbejde med it-sikkerhed.

Dorte Toft skriver om et mønster i skilsmissesager, hvor den ene part tegner et billede af barnets bopælsforælder som psykisk ustabil og til fare for barnet. Manipulationen sker blandt andet via en strøm af underretninger med halve sandheder, løgne og manipulationer. Og myndighederne lader sig forføre … Foto: Ritzau Foto.

Der findes charmerende mennesker, der lyver og manipulerer så naturligt, som de trækker vejret. Mennesker, der skifter mellem charme overfor dem med magt og psykisk vold overfor andre. Mennesker, for hvem empati er en by i Sibirien ligesom anger. Mennesker, der også kan have, hvad der kaldes en grandios selvopfattelse – bedre og klogere end andre.

Mennesker med sådanne karakterafvigende træk er svære at identificere i tide, selvom de kan koste dyrt. Dansk erhvervsliv er ramt af kæmpekonkurser forårsaget af topchefer med, hvad der i offentlig tale benævnes en dyssocial personlighedsforstyrrelse. I det offentlige kan sådanne personligheder også koste kassen i klager, forlænget sagsbehandling og advokater, om det så gælder materielle ting eller mennesker.

Værre end de økonomiske konsekvenser er, når karakterafvigende personligheder knuser mennesker – til tider med offentlige myndigheder som hjælper. Den insisterende person, der tilsyneladende har evig energi til at forfølge sit mål, vinder. Myndighederne genkender måske ikke engang mennesketypen.

Tæt på utilgiveligt er det, når taberne er børn. Børn, hvis liv er en krigsmark for forældre, hvoraf mindst en sætter egne behov langt  over barnets tarv.

Klogere end alle andre

Jeg har i mit lange liv selvfølgelig mødt folk med psykopatiske træk, for de udgør 2-4 procent af menneskeheden. For eksempel mellemlederen, der mente sig klogere end alle andre, som var o.k. overfor dem, der gav ham ret, men en ondskabsfuld, bagtalende satan overfor andre. Han slikkede røv opad i en grad, så chefen var overbevist om, at det var de angrebne medarbejdere, det var galt med. Først, da mellemlederen i sin grandiose selvopfattelse kom til at snappe efter chefens egen strube, kom erkendelsen.

”Værre end de økonomiske konsekvenser er, når karakterafvigende personligheder knuser mennesker – til tider med offentlige myndigheder som hjælper. Den insisterende person, der tilsyneladende har evig energi til at forfølge sit mål, vinder. Myndighederne genkender måske ikke engang mennesketypen.”

Som kritisk journalist har jeg også spottet røg et par gange karakteriseret af ekstreme reaktioner på, at man nærmer sig noget, som personen ønsker skjult. I de tilfælde har jeg oplevet en besathed af min person og alle midler brugt for at få mig elimineret. Alt imens virkelighedsopfattelsen hos angriberen er, at han er offeret – at han bliver personligt forfulgt af en kælling med beskidte motiver.

“Overser” psykopatiske træk

Da jeg på sidelinjen begyndte at observere, hvad der skete i nogle af de såkaldte højkonflikt-skilsmisser, slog røgdetektoren til igen. Den slags skilsmisser forekommer kun som undtagelser, der også derfor får stort fokus i medier. Dækningen sker typisk med netop den, der deklarerer sig som et helt uskyldigt offer, som hovedperson.

Jeg ville ellers så gerne tro, at det offentlige handler alene ud fra ønsket om at sikre barnets tarv – hvad enten  det er Statsforvaltningen, retssystem, politi eller kommune, men virkeligheden taler et andet sprog.

Der er noget særligt på spil, når myndigheder vælger at ”overse” psykopatiske træk hos en samværsforælder, så barnet måske først reddes i sidste øjeblik. Når skadestueerklæringer afvises af politiet som muligt selvpåførte skader eller ”et uheld på en trappe” som hævdet af krænkeren. Når den ene part gennem en udmattelseskrig påfører barnets nærmeste posttraumatisk stress. Når far eller mor i en højkonflikt-skilsmisse bortfører et barn. Når børn myrdes. Når børns hæderlighed beklikkes. Når de må vente i ugevis på at blive afhørt. Når en kommune igen-igen ignorerer underretninger fra skoler og andre uvildige. Når børn ”hjernevaskes” til at hade en forælder eller i retssalen påstås at have været udsat for hjernevask. Når barnet monotont messer: ”Nej, jeg blev ikke slået med et bælte”. Når det lykkes for angriberen at få fjernet barnet fra den beskyttende primære omsorgsperson ved at få denne smidt i fængsel for ”samarbejdschikane” eller ved at få barnet tvangsflyttet til en døgninstitution. Når, når, når…

Lov gøder jorden for det syge ego

Love, regler og rutiner slår ikke til, når far og/eller mor sætter egne rettigheder over barnets tarv, og forældreansvarsloven har gødet jorden for det syge ego. Selv krav som enhver psykolog vil stemple som ødelæggende for et spædbarn, diskvalificerer ikke, men kan tilmed hjælpe. Kræv 7/7, og du opnår måske 4/10!

En person, jeg har talt med, som har stor indsigt i sager, der går galt, ser følgende grundmønstre, når der er en karakterafvigende person på færde:

Det klassiske mønster er, at den person, der hævder at være ”dybt bekymret på barnets vegne” overfor myndighederne tegner et billede af barnets bopælsforælder som psykisk ustabil og til fare for barnet. Manipulationen sker personligt og via en strøm af såkaldte underretninger med halve sandheder, løgne og manipulationer. Selv en bette træt kommentar på Facebook fremsendes som ”bevis”.

Et andet mønster er, at myndighederne ikke tager underretninger om adfærd såsom vold og psykisk vold alvorligt nok. Der er tilmed eksempler på, at sagsbehandleren omdefinerer trusler og vold til: ”Jamen det er jo lovligt at være lidt sur – det skal der også være plads til”.

I visse tilfælde tager systemet parti. Den overskudsagtige, bekymrede forælder virker bare mere troværdig end den anden, udmattet af chikane og bekymring for sit barn.

Det modsatte ses også. En myndighed, skole eller børnehave vælger uld i mund-udtalelser af frygt for blive beskyldt for at have taget stilling, men det undergraver muligheden for at se brikkerne klart og dermed for en fair rettergang.

Kun ét råd: Flygt!

Og så er der det kendte mønster med, at det offentlige ikke tager barnets tilkendegivelser alvorligt nok.

I den alvorligste ende af mønstrene ses trusler om tvangsfjernelse af barnet, hvis “den sunde” forælder ikke ”samarbejder for at bringe konfliktniveauet ned”.

Tænk over det. Krav om samarbejde, om konfliktmægling. I udenfor ekstrem-skilsmissernesd verden findes kun ét råd til folk, der er udsat for et menneske med svære psykopatiske træk: Flygt! Kommunikation er omsonst. Flygt!

Men i den mest sårbare situation af alle, den, hvor et barns skæbne står på spil, lægger myndigheder massiv vægt på konfliktmægling mellem parterne. Til fordel for hvem? Udover  krænkeren, der får netop det spillerum, personen er så dygtig til at udnytte.

Selv når ægtefælle og/eller børn er banket gule og blå, insisteres på konfliktmægling på trods af, at Danmark i 2014 underskrev en konvention, der forbyder obligatorisk konfliktmægling mellem krænker og voldsoffer.

Stop det. Og få udredt de syge æg i tide.

Har du en kommentar?

avatar
Sorter efter:   nyeste | ældste | flest stemmer
Cilotte
Cilotte

Tak for at skrive det som det er…. vi er desværre alt for mange forældre der mærker konsekvensen af vores rådne system. Ikke mindst, står vi med børn der er psykisk syge efterfølgende … detcer til at tude over

Maria
Maria
Det er så rigtigt. Jeg bliver konstant opfordret til samarbejdsmøder og konflikthåndteringsmøder, jeg siger nej, da det kun fører til ekstra brænde til et bål det allerede brænder godt. Når jeg takker nej, så stemples jeg som u-samarbejdsvillig. Skolens underretning på min datter på ti hvor far har truet hende med et bat hævet over hovedet er talt ned. Vi blev alle indkaldt til møde og min datter turde ikke sige noget mens han sad der, det resulterede i at de godtog hans historie om at han jo bare holdt battet i hånden ved et tilfælde, mens han skældte lidt… Læs mere »
Thomas
Thomas

Du rammer rigtig godt.. Dog men en nogle heftige generaliseringer… Bopælen er rask og samvær er afvigeren?? Det kan man jo ikke sige og i de tilfælde, hvor bopælen er afvigeren, står det meget værrer til… For bopæl giver “helle” et godt stykke hen af vejen… Dette giver afvigere masser af statsstøttede muligheder, for at ødelægge sit offer i endnu størrer omfang..

Julie
Julie

Som var det mine børns skæbne der blev beskrevet.. bliver så harm og jeg kan intet gøre for at beskytte mine børn!!

Filippa
Filippa

Denne slags bør der virkelig blive råbt højt om så myndigheder kan blive bedre til at spotte dem.
Jeg har desværre lidt utroligt meget på denne konto.
Min søn er psykisk syg og er på hjem..
Der er udøvet splitting/forældrefremmedgørelse i stor stil på drengen.. Så ham har jeg mistet.. Han kender ikke længere sandhed. .
Mit hjerte græder hver dag..
Savner min søn.
Men jeg lever.. Endnu.

dagny
dagny

Jeg takker dig for at du råber op. Det er et grotesk system..
ALT ER SANDT i din artikel

Beate
Beate
Har nu kæmpet gennem et ægteskab med økonomisk vold, fysisk vold og en skilsmisse der kører på 3. år med fuld skrue på den økonomiske voldelige del. Har 2 børn der lider under det – men er forbavsende velfungerende. Velfærdssamfund og retssamfund i 2017? – NEJ – det er ikke eksisterende, når man som fattig fraskilt skal kæmpe ene mand mod en velstillet eksmand, der udnytter systemet ved at stævne mig i retssager – som jeg har vundet, sætte fælleshus på tvangsauktion ved at nægte samarbejde, og selv købe det til underpris – og til slut undgå at betale forsørgelse… Læs mere »
Lene neela
Lene neela

Ja den beskriver præcis det problem jeg står med jeg aner ik hvor mit barn er henne og hun har ret til samvær med si. Mor Idag

Sune
Sune

Jeg er godt gift og far til verdens dejligste børn i en klassisk kernefamilie. Jeg har dog øjne i hovedet og ser, hvad der sker omkring mig. TAK for en bragende god artikel, der rammer hovedet på sømmet.

Sanne K.
Sanne K.
Av, hvor du beskriver en sag, som kunne være vores. Du har fanget det generelle mønster. Jeg ville ønske, de myndigheder, som var seks år om at beskytte min incestramte lille datter, havde læst din artikel dengang. Far klagede og klagede og startede sager op hele tiden. Han kontaktede myndighederne to måneder før, min datter første gang fortalte om seksuelle overgreb, fordi far var “bekymret for, om mor snart ville lære barnet at tale om fars tissemand.” Så da min 2-årige datter fik røde mærker i den bagerste bløde del af ganen og sagde, at hun var bange for fars… Læs mere »
Birthe
Birthe
Faktum er at fokusset fra myndighederne (uden undtagelse) og mediernes dækning og interesse i disse sager handler kun om hvem af mor eller far der er the bad Parent. Ingen er naturlig nysgerrig eller forsøger at grave et spadestik dybere i disse typer sager. Man er desværre ikke optaget af at finde årsag til bekymringer eller en chikanerende/voldelig persons adfærd. Derfor vil barnets tarv og rettigheder iht f.eks børnekonventionen altid bliver siddet overhør. Derudover må man som normalt fungerende person undres over, hvordan en myndighed som Statsforvaltningen der i årtier er blevet dybt kritiseret for deres håndtering af disse type… Læs mere »
Troels Christian Jakobsen
Troels Christian Jakobsen
Efter selv at have været i samværssag hos Statsforvaltningen (SF) – hvor ingen af os, dog endte med at at opføre os som sociopater, selvom der var et højt konfliktniveau – har jeg hørt om en del sager, hvor der er sociopati i spil. Min oplevelse hos SF viste mig, at de ofte er med til at konfliktoptrappe pgra af den rigide, juridisk og til tider fordomsfulde tilgang– og den grundlæggende strid og arena som SF faciliterer – hvem af forældrene har ‘ret’ – ikke er frugtbar og som Dorte Toft her også observerer gør det nemmere for sociopater at… Læs mere »
Sidsel Jensdatter Lyster, tidl. sognepræst
Sidsel Jensdatter Lyster, tidl. sognepræst
Jeg er enig med Troels Christian Jakobsen. Psykopati kan gennemskues i forælderens spil mod den anden forælder. Ofte er den gode forælder klemt, fordi den forælder, som har de psykopatiske træk, er umulig at samarbejde med. Al korrespondance bliver manipuleret og brugt som skyts i næste retssag. Og samværet med barnet handler ikke om nærhed og kærlighed, men om at vinde næste kamp. En psykopat, som er bopælsforælder, er ofte meget stolt af dette, fordi han/hun har lagt den anden forælder ned og vundet en kamp. Barnet lider, fordi den psykopatiske bopæls- eller samværsforælder ikke kan tilsidesætte egne behov. Syv… Læs mere »
wpDiscuz

Chef til ny benchmarkingenhed

Økonomi- og Indenrigsministeriet søger en engageret og analytisk stærk leder med samfundsvidenskabelig baggrund til kommende benchmarkingenhed.

Teamleder med psykologfaglig baggrund til Sundhed og Forebyggelse

Har du lyst til og erfaring med ledelse? Er du klar til at være ny kollega i ledelsesteamet i Sundhed og Forebyggelse (SoF)?

Sekretariatsleder i Direktionssekretariatet

Stærk ledelsesprofil til at stå i spidsen for Direktionssekretariatet i Faxe Kommune

Leder til Budget og Analyse

Kan du lede drift og udvikling af fremtidens kommunale økonomistyring? I Fredericia Kommune er vi overbeviste om, at god økonomistyring er afgørende for kommunal vækst og velfærd, og det står derfor højt på den lokalpolitiske dagsorden. Vi har styr på økonomien, og det er også lykkedes os at skabe et økonomisk råderum til politisk prioritering ... Læs mere

Centerleder til Misbrug & Udsatte området

Center for Misbrug & Udsatte området i Esbjerg Kommune søger ny centerleder pr. 1. november 2017

Leder til Byggesag og ejendomsskat

Vi har travlt og er i centrum af udviklingen. Vi har brug for den helt rigtige leder til at stå i spidsen for vores hold af dygtige og engagerede medarbejdere

Analysestærk økonomikonsulent

Solrød Kommune skal stå stærkere på effektiviserings- og styringsdagsordenen, og vi har derfor brug for en økonomikonsulent mere. Kan du lide at udvikle økonomisk styring, men samtidig være forankret i den normale drift, så vil du være et godt bud på vores nye økonomikonsulent

Konsulent til kontrolenhed

Kan du acceptere snyd med sociale ydelser?

2 Økonomikonsulenter

Esbjerg Kommune søger 1 økonomikonsulent der brænder for: Budgetlægning og økonomistyring Regnskab og økonomistyring

Stabschef til Ældre- og Handicapforvaltningen

Har du mod på faglig udvikling uden at gå på kompromis med sikker drift? Er dit perspektiv strategisk og helhedsorienteret? Vil du arbejde med politisk effektstyring? Så er du måske Ældre- og Handicapforvaltningens (ÆHF) nye stabschef for økonomi og HR!
Share762
Tweet
Share
+1
Email