Ordførerne

Kommunerne skal også undgå Blockbuster-fælden

21. juni 2017

Af Andreas Steenberg
Ordfører radikale venstre

Disruption! Det begreb bliver ofte nævnt blandt private virksomheder, hvor frygten er, at ny teknologi hurtigt river forretningen i stykker. Virksomhederne skal for alt i verden undgå ”Blockbuster-fælden”, som er blevet opkaldt efter videoudlejningskæden Blockbuster, der blev jævnet med jorden af streamingtjenesten Netflix. Netflix udnyttede hurtigt den nye bredbåndsteknologi i sin forretningsmodel, hvor Blockbuster fortsatte med at optimere den eksisterende model. Det blev dens endeligt.

Men hvorfor taler vi ikke om disruption i kommunerne? Skal de ikke også undgå Blockbuster-fælden? For hvad sker der med sosu-assistenten, rengøringshjælpen og integrationskonsulentens arbejde, når ny velfærdsteknologi og digitalisering i stigende grad vinder indpas? Når digitale processer overtager store dele af borgerkontakten, robotterne støvsuger og ny teknologi hjælper de ældre med medicinen?

”Hvad sker der med sosu-assistenten, rengøringshjælpen og integrationskonsulentens arbejde, når ny velfærdsteknologi og digitalisering i stigende grad vinder indpas? Når digitale processer overtager store dele af borgerkontakten, robotterne støvsuger og ny teknologi hjælper de ældre med medicinen?”

 Jeg synes, vi skylder et svar til de ansatte i kommunerne. Jeg synes, vi mangler at anvise løsninger, der giver mennesker nye muligheder i livet, når nye teknologier banker på deres dør. Løsninger der samtidig ruster kommunerne til fremtiden. For kommunerne har fortsat brug for dygtige medarbejdere – også i robotternes tidsalder. For mig at se er uddannelse det eneste fornuftige svar til de mennesker. For uddannelse giver mennesker muligheder.

Det kræver dog, at vi tænker uddannelse på en helt anden måde end i dag. Vi må forlade forestillingen om, at uddannelse kun sker i en bestemt årrække i starten af vores liv, at uddannelse og arbejdsmarked er adskilte størrelser og, at uddannelse kun sker inden for bestemte institutioners mure.

Vi skal kort sagt genopfinde uddannelse. Så vi sikrer uddannelse til alle, gennem hele livet, i en vekselvirkning med det nuværende job og i langt mere fleksible formater, end vi kender i dag.

Vi radikale har været i tænkeboks for at strikke en løsning sammen. En løsning, der sikrer, at uddannelse giver alle mennesker nye muligheder i livet. Hele livet. Derfor foreslår vi nu, at alle på arbejdsmarkedet får en personlig uddannelseskonto. Kontoen er din og kun din. Og den kan bruges, uanset om du savner opkvalificering, længes efter et sporskifte eller først sent i livet finder dit kald. Med din personlige uddannelseskonto sparer du hvert år op til uddannelse. Du bestemmer selv, hvilke nye muligheder i livet, den skal give dig.

Vi tror på, at kontoen kan skabe flere muligheder for alle danskere og samtidig være med til at ruste kommunerne til fremtiden. Så vi undgår Blockbuster-fælden. :

Har du en kommentar?

avatar
wpDiscuz

Chef til ny benchmarkingenhed

Økonomi- og Indenrigsministeriet søger en engageret og analytisk stærk leder med samfundsvidenskabelig baggrund til kommende benchmarkingenhed.

Teamleder med psykologfaglig baggrund til Sundhed og Forebyggelse

Har du lyst til og erfaring med ledelse? Er du klar til at være ny kollega i ledelsesteamet i Sundhed og Forebyggelse (SoF)?

Sekretariatsleder i Direktionssekretariatet

Stærk ledelsesprofil til at stå i spidsen for Direktionssekretariatet i Faxe Kommune

Leder til Budget og Analyse

Kan du lede drift og udvikling af fremtidens kommunale økonomistyring? I Fredericia Kommune er vi overbeviste om, at god økonomistyring er afgørende for kommunal vækst og velfærd, og det står derfor højt på den lokalpolitiske dagsorden. Vi har styr på økonomien, og det er også lykkedes os at skabe et økonomisk råderum til politisk prioritering ... Læs mere

Centerleder til Misbrug & Udsatte området

Center for Misbrug & Udsatte området i Esbjerg Kommune søger ny centerleder pr. 1. november 2017

Leder til Byggesag og ejendomsskat

Vi har travlt og er i centrum af udviklingen. Vi har brug for den helt rigtige leder til at stå i spidsen for vores hold af dygtige og engagerede medarbejdere

Analysestærk økonomikonsulent

Solrød Kommune skal stå stærkere på effektiviserings- og styringsdagsordenen, og vi har derfor brug for en økonomikonsulent mere. Kan du lide at udvikle økonomisk styring, men samtidig være forankret i den normale drift, så vil du være et godt bud på vores nye økonomikonsulent

Konsulent til kontrolenhed

Kan du acceptere snyd med sociale ydelser?

2 Økonomikonsulenter

Esbjerg Kommune søger 1 økonomikonsulent der brænder for: Budgetlægning og økonomistyring Regnskab og økonomistyring

Stabschef til Ældre- og Handicapforvaltningen

Har du mod på faglig udvikling uden at gå på kompromis med sikker drift? Er dit perspektiv strategisk og helhedsorienteret? Vil du arbejde med politisk effektstyring? Så er du måske Ældre- og Handicapforvaltningens (ÆHF) nye stabschef for økonomi og HR!
Share
Tweet
Share
+1
Email