Morgendagens meningsdannere

Gør KV17 til ungdommens valg!

30. april 2017

Af Kasper Sand Kjær
Dansk Ungdoms Fællesråd

Unges tillid til Folketinget, regeringen og medierne er for alles vedkommende faldet med cirka 10 procentpoint siden 2012, den generelle tillid til demokratiet blandt de unge er dermed dalet til 60 procent, og 18 procent svarer ”ved ikke”, når de bliver spurgt, om de har tillid til demokratiet.

De foruroligende tal kommer fra DUF’s demokratiundersøgelse, der hvert år tager temperaturen på de unges opbakning til demokratiet, deres samfundsengagement og politiske selvtillid. Den manglende tillid til demokratiet er stærkt bekymrende, fordi unge i forvejen stemmer mindre end resten af befolkningen, ofte afholder sig fra at deltage i samfundsdebatten og er underrepræsenteret i landets byråd.

Der er et akut behov for at vinde ungdommens opbakning til demokratiet – både det lokale og det nationale – og det forestående kommunalvalg udgør en oplagt mulighed for at trække i arbejdstøjet ude i kommunerne.

For det er muligt at styrke unges demokratiske engagement. Det beviste en række af landets kommuner og demokrati-aktører gennem en fælles indsats ved kommunalvalget i 2013, hvor det lykkedes at hæve de 19-21-åriges valgdeltagelse med 9,7 procentpoint til 57,7 procent. Der er dog stor forskel på, hvor godt de enkelte kommuner lykkes med at mobilisere de yngste vælgere. For eksempel var stemmeprocenten i Holstebro og Horsens meget forskellig til trods for, at det er to kommuner, der er sammenlignelige i mange henseender. I Holstebro Kommune var stemmeprocenten på 62,2 for de unge, mens den i Horsens kun var på 49,6. Og der er stadig langt op til den gennemsnitlige valgdeltagelse på 71,9  %.

Det kræver mere end et catchy hashtag, et par delevenlige GIF’er og en Voteman kampagne 2.0, der går viralt på de sociale medier, hvert fjerde år at få de unges opbakning til demokratiet.

Det kræver mere end et catchy hashtag, et par delevenlige GIF’er og en Voteman kampagne 2.0, der går viralt på de sociale medier, hvert fjerde år, at få de unges opbakning til demokratiet. For problemet er ikke at unge mangler viden om politik og samfundsforhold eller ikke har klare holdninger til, hvordan samfundet skal se ud. Tværtimod. Danske unge ved og vil en hel masse, men de omsætter ikke deres viden og holdninger til politisk handling og udnytter i ringe grad mulighederne for at gøre deres indflydelse gældende. Deres politiske selvtillid er lav, og mange unge tror ikke på, at deres stemme kan gøre en forskel. De bør derfor gøres opmærksomme på, hvorfor valget er vigtigt for dem, og hvem de kan stemme på, før der køres hårdt på med at få de unge til at stemme. Der findes desværre ikke et quick fix til at styrke unges demokratiske selvværd og dermed fremtidssikre vores demokrati. Det handler derimod om kontinuerlig demokratisk dannelse – både før, under og efter valgene.

Unges demokratiske engagement og valgdeltagelse er hjerteblod for os i DUF, og vi står klar til at hjælpe din kommune – hvad enten I har ambitioner om at komme i topti, når det gælder unges valgdeltagelse til KV17, vil skabe samfundsengagement blandt eleverne på kommunens erhvervs- og produktionsskoler, som er blandt de unge, der stemmer allermindst, ønsker specifik viden om, hvilke konkrete kommunalpolitiske emner der optager unge i netop jeres region, eller vil have hjælp til at sænke gennemsnitsalderen i byrådet.

Fremtiden tilhører de unge, og vores demokrati afhænger af deres stemmer, så lad os ved fælles hjælp sikre, at endnu flere unge tager politisk stilling og finder vej til stemmeboksen den 21. november.

Har du en kommentar?

avatar
wpDiscuz

Strategisk sundhedskonsulent

Vi søger en strategisk sundhedskonsulent, som får en nøglerolle i strategisk planlægning og understøttelse af kommunernes målsætninger og prioriteringer på det kommunale sundhedsområde.

Afdelingsleder til unikt Børne- og ungetilbud

Brænder du for at gøre en forskel, og kan du konsolidere og videreudvikle et unikt tilbud for børn og unge med alvorlige synsnedsættelser i tæt samspil med dedikerede og dygtige medarbejdere?

Administrations- og kvalitetsleder til Bo- og Rehabiliteringstilbuddet Orion

Du vil blive en del af Orions ledergruppe, der i dag består af tre rehabiliteringsledere, café-leder, ejendomsservice-leder og forstander.

Ny sektionsleder til Familiesektionen

Vil du være med til at implementere og styrke en ny ledelsesstruktur i Skive Kommunes Familiesektion? Så har vi en spændende sektionslederstilling til dig

To direktører

Vi søger to direktører. Det ene direktørområde omfatter i udgangspunktet dagtilbud, skole, kultur og borgerservice. Det andet direktørområde omfatter sundhed og ældre, handicap og psykiatri samt arbejdsmarked

Konsulent til Sygeplejestuderendes Landssammenslutning

Kan du skabe fællesskab, begejstring og engagere unge? Har du masser af initiativ og gå-på-mod og kender de unges behov og interesse? Kan du formidle den grundlæggende idé om fagbevægelsen og fordelene ved at være medlem? Så er du måske den konsulent, vi søger?

Børnecenterchef

Vi søger en chef, der evner at indgå i den konstruktive, værdiskabende og forventningsafstemmende dialog med politikere, direktion, centerchefkolleger, borgere, virksomheder og ikke mindst centrets ledere og medarbejdere.

Skolecenterchef

Vi søger en chef, der evner at indgå i den konstruktive, værdiskabende og forventningsafstemmende dialog med politikere, direktion, centerchefkolleger, borgere, virksomheder, faglige organisationer og ikke mindst centrets ledere og medarbejdere.

Kommunikationschef

Kan du sætte retning for kommunikationen i en kommune med 61.000 borgere og 5.000 ansatte? Er du en inspirerende leder, der tænker strategisk og tør udfordre? Forstår du at navigere i en politisk styret organisation? Har du næse for de gode historier – og kan du få Guldborgsund Kommune på landkortet? Så er du måske ... Læs mere
Skriv dig op til vores
GRATIS NYHEDSBREV
hver uge gør vi et par artikler gratis
JA TAK
Kan afmeldes med et knaptryk
– men det tror vi ikke, du får lyst til
Share21
Tweet7
Share
+1
Email