Morgendagens meningsdannere

Gør KV17 til ungdommens valg!

30. april 2017

Af Kasper Sand Kjær
Dansk Ungdoms Fællesråd

Unges tillid til Folketinget, regeringen og medierne er for alles vedkommende faldet med cirka 10 procentpoint siden 2012, den generelle tillid til demokratiet blandt de unge er dermed dalet til 60 procent, og 18 procent svarer ”ved ikke”, når de bliver spurgt, om de har tillid til demokratiet.

De foruroligende tal kommer fra DUF’s demokratiundersøgelse, der hvert år tager temperaturen på de unges opbakning til demokratiet, deres samfundsengagement og politiske selvtillid. Den manglende tillid til demokratiet er stærkt bekymrende, fordi unge i forvejen stemmer mindre end resten af befolkningen, ofte afholder sig fra at deltage i samfundsdebatten og er underrepræsenteret i landets byråd.

Der er et akut behov for at vinde ungdommens opbakning til demokratiet – både det lokale og det nationale – og det forestående kommunalvalg udgør en oplagt mulighed for at trække i arbejdstøjet ude i kommunerne.

For det er muligt at styrke unges demokratiske engagement. Det beviste en række af landets kommuner og demokrati-aktører gennem en fælles indsats ved kommunalvalget i 2013, hvor det lykkedes at hæve de 19-21-åriges valgdeltagelse med 9,7 procentpoint til 57,7 procent. Der er dog stor forskel på, hvor godt de enkelte kommuner lykkes med at mobilisere de yngste vælgere. For eksempel var stemmeprocenten i Holstebro og Horsens meget forskellig til trods for, at det er to kommuner, der er sammenlignelige i mange henseender. I Holstebro Kommune var stemmeprocenten på 62,2 for de unge, mens den i Horsens kun var på 49,6. Og der er stadig langt op til den gennemsnitlige valgdeltagelse på 71,9  %.

Det kræver mere end et catchy hashtag, et par delevenlige GIF’er og en Voteman kampagne 2.0, der går viralt på de sociale medier, hvert fjerde år at få de unges opbakning til demokratiet.

Det kræver mere end et catchy hashtag, et par delevenlige GIF’er og en Voteman kampagne 2.0, der går viralt på de sociale medier, hvert fjerde år, at få de unges opbakning til demokratiet. For problemet er ikke at unge mangler viden om politik og samfundsforhold eller ikke har klare holdninger til, hvordan samfundet skal se ud. Tværtimod. Danske unge ved og vil en hel masse, men de omsætter ikke deres viden og holdninger til politisk handling og udnytter i ringe grad mulighederne for at gøre deres indflydelse gældende. Deres politiske selvtillid er lav, og mange unge tror ikke på, at deres stemme kan gøre en forskel. De bør derfor gøres opmærksomme på, hvorfor valget er vigtigt for dem, og hvem de kan stemme på, før der køres hårdt på med at få de unge til at stemme. Der findes desværre ikke et quick fix til at styrke unges demokratiske selvværd og dermed fremtidssikre vores demokrati. Det handler derimod om kontinuerlig demokratisk dannelse – både før, under og efter valgene.

Unges demokratiske engagement og valgdeltagelse er hjerteblod for os i DUF, og vi står klar til at hjælpe din kommune – hvad enten I har ambitioner om at komme i topti, når det gælder unges valgdeltagelse til KV17, vil skabe samfundsengagement blandt eleverne på kommunens erhvervs- og produktionsskoler, som er blandt de unge, der stemmer allermindst, ønsker specifik viden om, hvilke konkrete kommunalpolitiske emner der optager unge i netop jeres region, eller vil have hjælp til at sænke gennemsnitsalderen i byrådet.

Fremtiden tilhører de unge, og vores demokrati afhænger af deres stemmer, så lad os ved fælles hjælp sikre, at endnu flere unge tager politisk stilling og finder vej til stemmeboksen den 21. november.

Har du en kommentar?

avatar
wpDiscuz

Centerleder til Misbrug & Udsatte området

Center for Misbrug & Udsatte området i Esbjerg Kommune søger ny centerleder pr. 1. november 2017

Leder til Byggesag og ejendomsskat

Vi har travlt og er i centrum af udviklingen. Vi har brug for den helt rigtige leder til at stå i spidsen for vores hold af dygtige og engagerede medarbejdere

Analysestærk økonomikonsulent

Solrød Kommune skal stå stærkere på effektiviserings- og styringsdagsordenen, og vi har derfor brug for en økonomikonsulent mere. Kan du lide at udvikle økonomisk styring, men samtidig være forankret i den normale drift, så vil du være et godt bud på vores nye økonomikonsulent

Konsulent til kontrolenhed

Kan du acceptere snyd med sociale ydelser?

2 Økonomikonsulenter

Esbjerg Kommunen søger 1 økonomikonsulent der brænder for: Budgetlægning og økonomistyring Regnskab og økonomistyring

Stabschef til Ældre- og Handicapforvaltningen

Har du mod på faglig udvikling uden at gå på kompromis med sikker drift? Er dit perspektiv strategisk og helhedsorienteret? Vil du arbejde med politisk effektstyring? Så er du måske Ældre- og Handicapforvaltningens (ÆHF) nye stabschef for økonomi og HR!

Chef for Bibliotek, Borgerservice og Fritid

Horsens Kommune søger en chef til en nyetableret organisation der dækker Bibliotek, Borgerservice og Fritid.

Planchef

Vores planchef gennem knapt 4 år er blevet Teknisk Direktør i en nærliggende kommune. Derfor søger vi nu en afløser

Leder af Natur og Miljø

Halsnæs Kommune søger en ny leder for vores Natur- og Miljøafdeling. Du vil få ansvar for 10 dygtige og engagerede medarbejdere og være med til at præge en kommune, der er ambitiøs i sin natur- og miljøindsats

Leder til bibliotek, kulturhus og borger­service

Odsherred Kommune søger pr. 1. november 2017 en visionær og kulturskabende leder til BOK, som er en dynamisk og kompleks kulturinstitution, der rummer biblioteker, kulturhuse, galleri og borgerservice
Share21
Tweet7
Share
+1
Email