Måske skulle man lade VE-området kopiere husdyrbrugets godkendelsesordninger, funderer Randers-politker Jens Peter Hansen (V) i dette indlæg.
Billedet stammer fra en økologisk svinefarm i Vestjylland.
Måske skulle man lade VE-området kopiere husdyrbrugets godkendelsesordninger, funderer Randers-politker Jens Peter Hansen (V) i dette indlæg. Billedet stammer fra en økologisk svinefarm i Vestjylland.
Keld Navntoft, Ritzau Scanpix

Ussel mammon mod sure vælgere

Enhver svag kommunalpolitiker må klappe begejstret i hænderne over regeringens ordning vedrørende vedvarende energi, skriver venstrepolitiker fra Randers.

bonusordning

Af Jens Peter Hansen, medlem af Randers Byråd (V) | [email protected]

Er det ikke på tide at indføre en Husdyr-bonusordning, så landmænd, der etablerer eller udvider en husdyrbedrift, pålægges at betale løbende kompensationer til naboer? Disse udsættes jo for lugt, støj, fluer, tung trafik, måske udsigten til skinnende stålsiloer og ikke at forglemme tanken om, at landmanden nok tjener styrtende med penge.

Godt nok udsættes naboer ikke for noget, der ligger ud over tålegrænser defineret af samfundet. Det sikrer it-systemet Husdyrgodkendelse.dk. Hvis grænser og miljøkrav overskrides, tillades produktionen ikke. Viser systemet lutter grønne lamper, gives der tilladelse, og ak og ve de formastelige kommunalpolitikere, der måtte have en anden mening. Djøfferne banker dem med it-systemet som forhammer på plads, som det skete i Randers kommune ved godkendelse af Danmarks største andefarm.

Legal nabo-bestikkelse 
Det er meget sjovere at være kommunalpolitiker i forhold til VE (Vedvarende Energi) projekter. Uanset vores selvfølgelige fulde opbakning til den grønne omstilling; at projekter overholder alle krav; at projekter udnytter det plangrundlag, som vi har inviteret med; at projektudviklerne har lagt mange ressourcer i projektet og uanset nationale interesser, kan vi som politikere da heldigvis bare sige nej, hvis det passer os. 

Egentlig vil de fleste af os jo gerne sige ja til VE projekter, men det er jo rigtig træls, hvis man gerne vil genvælges, når nogle borgere bliver sure, og der kommer grimme overskrifter i avisen. 

Derfor må enhver svag kommunalpolitiker klappe begejstret i hænderne over Christiansborg-aftalen om indførelse af en VE-bonusordning, så vi systematisk og ganske legalt – for andre folks penge - kan tilbyde naboer ussel mammon uden at blive beskyldt for bestikkelse. 

KL gør borgere mere sure
Den foreslåede VE-ordning er selvfølgelig slet ikke nok, så det er godt, at vi har KL, der med udspillet CO2 reduktion i kommunerne stiller krav om et kvantespring, og rasler med ekspropriations-våbenet, der kun vil gøre de få, ramte borgere temmelig sure. Etablering af landvindmøller er jo ifølge KL næsten gået i stå i Danmark på grund af manglende placeringsmuligheder, og det går jo ikke.

Hmm... i stedet for at husdyrbruget kopierer VE-områdets bonusordning, skulle vi måske lade VE-området kopiere, hvordan godkendelser af husdyrbrug håndteres?

Lidt fun-facts:  
Der er ifølge Energistyrelsen teknisk plads til 12 GW landvind ud over de 4,4 GW, der er opsat.
75 kommuner har vindmøller på +500 kW. Blot 33 har vindmøller større end 3 MW.
30 af de 75 kommuner har ikke opsat vindmøller de seneste ti år.

VE-bonus:

En aftale på Christiansborg fra november betyder, at nære naboer til vindmøller og solcelleanlæg fremover vil kunne få en bonus.

Energi & forsyning

Klima

Teknik & miljø

Tilmeld dig nyhedsbrevet