Tre ud af ti skifter parti fra folketingsvalg til kommunalvalg
Tre ud af ti skifter parti fra folketingsvalg til kommunalvalg
En tredjedel af vælgerne tænker på landspolitik, når de går til kommunalvalg, og stemmer på samme parti som ved folketingsvalg.
Men de resterende 70 pct. af vælgerne tager stilling til kommunalpolitik, inden de sætter deres kryds.
Det fortæller professor Ulrik Kjær om i den aktuelle udgave af podcsast-serien Vi nørder valg, der handler om splitvoting, det fænomen, at en vælger stemmer på ét parti ved Folketingsvalg og et andet ved kommunalvalg.
Undersøgelser, som Ulrik Kjær har været med til at lave, viser fra valg til valg stort set det samme, nemlig at syv ud af ti vælgere engagerer sig meget i det lokale valg og stemmer ud fra lokale forhold. Fire af dem ender med at sætte krydset ved samme parti, som de valgte ved Folketingsvalget. Men tre ud af ti vælgere skifter parti.
De kan have stemt på Venstre ved Folketingsvalget, men alligevel stemmer de på Socialdemokratiet ved kommunalvalget.
Ulrik Kjær fortæller, at det især er vælgere med en længerevarende uddannelse, som stemmer på to forskellige partier.
Lyt med, når han og Bruno Ingemann snakker om splitvoting i podcasten:
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.