Tech-giganter blæser på samtykke
Tech-giganter blæser på samtykke
Forfatter og skandalemager Oscar Wilde var god for mange citater.
Et af de mest berømte lød:
“Alting handler om sex. Undtagen sex, sex handler om magt”.
Det citat vil jeg hermed at opdatere til digitaliseringsstyrelsens definition af data:
Alting handler om data. Undtagen data. For data handler om magt.
Kort før jul skete der noget vildt for herværende elektropedel. Noget, der betød, at jeg pludselig delte skæbne med Donald Trump.
Vi blev begge to smidt ud af twitter.
Trump røg ud på grund af sin aggressive retorik og stormen på kongressen.
Men jeg aner stadig ikke, hvorfor jeg røg ud.
Min konto blev suspenderet fra det ene øjeblik til det andet, mit sidste tweet handlede om Covid-19 på et belgisk plejehjem og var et retweet fra videnskabsjournalisten Laurie Garret. Pludselig frøs alt. Nul adgang og hen over jul krævede Twitters robotter at få min konto “bekræftet” ved at de skulle ringe mig op og give mig en kode, jeg kunne taste ind.
Der sad jeg så lydigt ved telefonen, men der kom ikke noget opkald.
Hvis du sidder derude og arbejder i en region eller i en kommune, så få dem ud af Facebook, Twitter og instagram hurtigst muligt.
I stedet gik min konto i januar 2021 fra “midlertidigt suspenderet” til “helt lukket”, stadig uden at nogen fra Twitter forklarede mig hvorfor.
Det er frustrerende som tech-journalist, der følger over 2.000 andre og har masser af kilder på twitter plus ikke mindst 5.000 følgere.
Alle kan gøres tavse
Efter en måned skrev jeg en artikel i PROSA-bladet om min situation. Den blev delt af en masse journalister på Twitter, og vupti; lige pludselig var min konto åben igen.
Stadig uden nogen forklaring.
Trump er i skrivende stund stadig ude. Han er også smidt ud af Facebook og her sidder vores egen Helle Thorning nu i Facebooks såkaldte Oversight Board og skal tage stilling til, om han skal åbnes igen og om der bør være særlige regler for politikere.
Men i dag er det ikke bare almindelige borgere og fine politikere, der bruger de sociale medier. Masser af skoler og gymnasier, kommuner og myndigheder har Facebook-konti, og på Twitter huserer blandt andre Beredskabsstyrelsen, Vejdirektoratet og politiet for fuldt skrald med opdateringer fra uheld, efterlysninger og generel information om situationen på vejene.
Kan de mon også smides ud?
Svaret er ja. Sociale medier er privatejede, og et firma som Facebook, der også ejer Instagram og Whatsapp, er i dag så økonomisk betydningsfuldt, at det nærmest er at betragte som en stat; eller rettere en verdensdel med 2,7 milliarder indbyggere.
Samtlige sociale medier og en søgemaskine, der begynder med G er i dag baseret på Big Data, en forretningsmodel, nogle kalder overvågningkapitalisme.
Begynd at tænke over, hvordan du kan betjene og oplyse borgerne, uden det skal foregå et sted, hvor væggene symbolsk og i praksis er spækket med mikrofoner og kameraer fra et fremmed firma i et fremmed land.
Jeg kalder det snageri, luskebuksemetoder, stikkerkultur og mentalt dyneløfteri.
Big Tech lever af at spionere, gemme hvert eneste klik og bruge det mod os for evigt i en profitabel og stærkt dehumaniserende jagt på, hvad vi vil gøre lige om lidt, i morgen og om fem år.
Men vi ser det ikke. Vi har vænnet os til den digitale infrastruktur, der binder vores samfund sammen. Vi har tømt indholdet fra de institutioner vi havde før, direkte over i deres databaser.
Hård tone skæpper i kassen
Har du tænkt over, TONEN i debatten? Er den ikke blevet hårdere? Jo. For de sociale medier er nemlig også baseret på algoritmer, der optimerer efter, hvor meget engagement, dvs. skænderier og polariserede diskussioner, et opslag giver. Jo mere ballade des bedre, hvilket kan forklare, hvorfor Trump fik lov at blive på Twitter til det sidste: Hans konfliktskabende opslag var simpelthen for værdifulde.
Flere og flere er begyndt at kunne se det, men ingen synes at have nogen svar.
Så nu kommer jeg med et:
Hold op!
Hvis du sidder derude og arbejder i en region eller i en kommune, så få dem ud af Facebook, Twitter og instagram hurtigst muligt. Begynd at tænke over, hvordan du kan betjene og oplyse borgerne, uden det skal foregå et sted, hvor væggene symbolsk og i praksis er spækket med mikrofoner og kameraer fra et fremmed firma i et fremmed land.
Vi er kort sagt ved at køre samfundet ud over en skrænt i en brændende bil, vi ikke længere har nøglerne til.
For nylig blev det vedtaget, at politiet, der som nævnt er på Twitter og andre sociale medier med masser af profiler, nu også skal PATRULJERE derinde. De skal simpelthen holde øje med debatterne og blande sig og om fornødent skride til bøder og anholdelser!
Jeg tror, Facebook er rigtig glade for, at de nu har fået det fine danske politi som moderatorer på deres data-fabrik; helt uden at betale en øre for det. Og endnu bedre for dem: Vi har dermed anerkendt, at de er INFRASTRUKTUR som vi selv skal vedligeholde uden ejerskab og helt uden nogen form for kontrol.
Hvor meget vil vi sælge ud?
Da lyntestfirmaet Medicals Nordic skulle bruge et system til at sende data om positive covidtest frem og tilbage, valgte man det gratis, men Facebook-ejede WhatsApp til formålet.
Min navnebror (eneste relation) koncerndirektør i Region Midtjylland Anders Kjærulf udtalte i den forbindelse “Vi har en god fornemmelse af, at de har styr på det”.
Som om!
Whatsapp deler data med Facebook og Facebook arbejder skam også med sundhedsdata.
Vi er kort sagt ved at køre samfundet ud over en skrænt i en brændende bil, vi ikke længere har nøglerne til.
Hvis et stykke software bestemmer, at vi skal suspenderes, fordi vi har skrevet et eller andet forkert ord, eller fordi nogen andre har benyttet sig at muligheden for at stikke os til Tech Giganternes store automatiske data-stasi-systemer for at få os til at holde kæft, kan enhver institution eller person få mundkurv på.
Det er uværdigt. Og udemokratisk.
Big Tech og de sociale medier har hugget vores forsamlingshuse, flyttet politikerne ind bag skærmen, og tømt vores myndigheder og institutioner for mening og retning. Mistilliden i samfundet er stigende.
Vi kan leve uden
Men det er faktisk ikke for sent. Vi kan nå at bygge alternativer. Vi kan gøre det bedre.
Hvad med at starte i det små? Danmarks Radio ejer vi jo alle sammen, så kunne DR ikke stille egen debatplatform til rådighed for danskerne og alle andre danske medier; en platform underlagt almindelige demokratiske regler, uden data-tyveri og med fuld gennemsigtighed? Det ville ihvertfald være bedre, end det, DR gør nu, hvor de de facto agerer pushere og alfonser for Big Techs datamaskiner ved at henvise al debat til Facebook.
Og hvorfor stoppe med Danmark? Hvad med resten af Norden? EU?
Hov hov, siger du, det kan man ikke. Det kommer aldrig til at gå. Det siger Big Tech selv!
Og jeg svarer: Ud af småstatsmentaliteten og kom i gang med at bygge en bedre fremtid, end den, de har proppet ned i halsen på os.
Vi kan godt.
Vi bestemmer faktisk selv.
Endnu.
For når alting handler om Data, undtagen Data, fordi Data handler om magt, så er det på tide at tage magten tilbage.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.