Fra venstre: Christian Budde (Aarhus), Maja Torp (Aalborg), Jesper Frost (borgmester Esbjerg), Christian Brøns (Randers), Cecilia Lonning-Skovgaard (beskæftigelses- og integrationsborgmester København), Jens Ejner Christensen (borgmester Vejle), Christoffer Lilleholt (rådmand Odense).
Fra venstre: Christian Budde (Aarhus), Maja Torp (Aalborg), Jesper Frost (borgmester Esbjerg), Christian Brøns (Randers), Cecilia Lonning-Skovgaard (beskæftigelses- og integrationsborgmester København), Jens Ejner Christensen (borgmester Vejle), Christoffer Lilleholt (rådmand Odense).
Foto: Kasper Heden Andersen, Ritzau Scanpix, Venstre, Christer Holte, Randers Kommune, Københavns Kommune, Mette Mørk, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix,Nils Svalebøg, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Storbyer skal ikke pr. definition være røde

Resultater kommer kun af samarbejde. Et nyt storbynetværk skal få Venstre ind på borgmesterkontorerne i danske storbyer

svær opgave

Af Iben Sørensen | [email protected]

Borgmesteren i de største danske byer er socialdemokrat. Sådan har det pr. definition været i mange år, med undtagelser javist, men i store træk.

Men det skal der laves om på. I hvert fald hvis det står til Venstres spidskandidat i Aarhus, Christian Budde. Han har sammen med borgmestrene og spidskandidaterne i København, Odense, Vejle, Esbjerg og Randers samt byråds- og midlertidigt folketingsmedlem Maja Torp i Aalborg taget initiativ til et storbynetværk, hvor politikerne skal lære og inspireres af hinanden og politikudvikle sammen. Også med hjælp fra store Venstre på Christiansborg, som Budde mener, at lokalpolitikerne kan lære meget af og vice versa.

- Det er et forsøg på fra min side at tilføre et gashåndtag. Ikke kun her i Aarhus, men jeg ser et forbedringspotentiale i hele landet, og vi kan allesammen blive klogere, siger Christian Budde.

- Det handler om politikudvikling. Hvordan får vi udviklet politik, der rykker noget? spørger han.

Vi fanger ham med hovedet i hækken. Egentlig holder han ferie, men det er der ikke rigtig noget, der hedder, når man er sit partis spidskandidat, og man er initiativtager til et netværk, der skal gøre de danske storbyer blå.

  Det er jo ikke en konkurrence, men jeg kan konstatere, at jeg har brug for at udvikle med kommuner, der ligner vores.

Arbejderbyer og borgmestereffekt

I Buddes egen kommune, Aarhus, har der ved de seneste to kommunalvalg været Venstre-stemmer nok til seks mandater i det 31 medlemmer store byråd.

Sidst kommunen havde en V-borgmester, første og eneste gang, var Louise Gade fra 2002-2005. I København og Aalborg har der aldrig været blå overborgmestre/borgmestre, og i Odense kan man kun tælle en enkelt, den konservative Jan Boye. Randers har haft et par stykker, mens Esbjerg og Vejle har været Venstre-blå de sidste par kommunalvalg.

- Men hvorfor er det sådan?

- Jeg kan ikke forstå det. Mit bedste bud er, at de store byer er arbejderbyer, men i dag fylder kæmpestore middelklasser, ikke “arbejdere” i traditionel forstand. De interesserer sig jo også for børn og grøn omstilling, og der har vi et tilbud, der er mindst lige så godt som S, siger Christian Budde.

  Kommunerne er dybt afhængige af hinanden. Vi skal som politikere blive endnu bedre til at inspirere og hjælpe hinanden.

Storbyerne ligger også under for vanens magt - den såkaldte borgmestereffekt. Derfor vil Christian Budde da heller ikke kritisere sin borgmester, Jacob Bundsgaard (S).

- Jeg skal komme med bedre forslag. Vi har gode svar, men har ikke været gode nok til at komme ud over rampen med dem. Vi skal ikke finde den store kanon og kaste med mudder.

- Det handler nogle gange om personer. Vi har både nye og rutinerede kræfter. Jesper Frost (Esbjergs V-borgmester, red.) har jo stor viden og er nærmest en bykonge, siger Christian Budde.

Lukket klub

Ifølge et gammelt ordsprog leger lige børn bedst. Og måske gælder det samme for borgmestre og spidskandidater. I hvert fald er netværket for nu et storbynetværk.

- Det er jo ikke en konkurrence, men jeg kan konstatere, at jeg har brug for at udvikle med kommuner, der ligner vores. Der er kvalitet i at sparre med dem, der ligner os. Men jeg håber da, vi kan inspirere de mindre kommuner også, siger initiativtageren.

- Vi skal være hurtige på fødderne, og man kan godt miste agiliteten, hvis for mange skal blive enige og skal kunne mødes. Syv er et godt antal, jeg ser ikke mange flere for mig.

Inspirationen til netværket er hentet i hans civile virke som chefkonsulent i KKR Midtjylland, der varetager de 19 midtjyske kommuners interesser.

- Kommunerne er dybt afhængige af hinanden. Vi skal som politikere blive endnu bedre til at inspirere og hjælpe hinanden. Vi måles på resultater, og de kommer kun via samarbejde, lyder det fra Christian Budde.

Og som han ræsonnerer, er Randers tippet to gange, og de førnævnte til tider. Intet er mejslet i sten frem mod kommunalvalget til november.

Storbynetværk

Venstres nye storbynetværk består af Cecilia Skovgaard-Lonning (København), Christian Budde (Aarhus), Maja Torp (Aalborg), Christoffer Lilleholt (Odense), Jesper Frost Rasmussen (Esbjerg), Jens Ejner Christensen (Vejle) og Christian Brøns (Randers) og mødes online hver 14. dag.

Blå borgmestre i danske storbyer:

  • Odense: Jan Boye (K), 2006-2009
  • Aarhus: Louise Gade (V), 2002-2005
  • Vejle: V siden 2010, overvejende S før da
  • Esbjerg: V siden 1994, S før da
  • Randers: Michael Aastrup Jensen (V), 2002-2006, Claus Omann (V), 2014-2017
  • København og Aalborg har aldrig været blå

Opdateret 27/4 11.50. Tidligere fremgik det, at Maja Torp er Venstre-spids i Aalborg. Det er hun ikke, men derimod rådmand Jan Nymark Thaysen. Kommunen.dk beklager fejlen.

Demokrati

Navne

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet