Stephan Kleinschmidt gik efter borgmesterposten i Sønderborg, men tog til takke med at blive viceborgmester.
Stephan Kleinschmidt gik efter borgmesterposten i Sønderborg, men tog til takke med at blive viceborgmester.
Foto: Per Folkver / Ritzau Foto.

Vielen Dank: 4.944 personlige stemmer til skarp lokal profil

En viceborgmesterpost og forsat fremgang. Slesvigsk Parti er gået fra kun at repræsentere det tyske mindretal i Sønderjylland til at omfavne hele regionen.

grænseland

Af Johannes Lange Baunsgaard | [email protected]

- Mange Tak! Vielen Dank!

Der blev sagt tak på både dansk og tysk af flere af kandidaterne fra Slesvigsk Parti oven på kommunalvalget i tirsdags.

Det sønderjyske parti gik frem med ét mandat i forhold til sidste valg og partiets frontfigur, Stephan Kleinschmidt, fik 4.944 personlige stemmer i Sønderborg. Det sikrede ham en post som 1. viceborgmester.

I alt blev det til 10 mandater til Slesvigsk Parti fordelt over kommunerne Tønder, Haderslev, Sønderborg og Aabenraa.

Det fortsætter en positiv udvikling i partiet, der kan ses helt tilbage fra kommunalvalget i 2009, hvor partiet fik seks mandater og ni i 2013. Det skyldes blandt andet, at Slesvigsk Parti har ændret sin profil.

Fra at være et parti der kun repræsenterede det tyske mindretal, er man gået over til at omfavne alle de sønderjyske vælgere.

- Deres slogan er ‘stem sønderjysk’, og det er meget tæt på vælgerne og lokalt forankret, hvilket virker godt. Stephan Kleinschmidt har også været med til at bære partiet i Sønderborg, hvor de fik fem af deres mandater. Han er kendt i området og repræsenterer også de tværnationale interesser, som der er i regionen. Samtidig arbejder han aktivt for et grænseoverskridende samarbejde med Slesvig-Holsten, siger Tobias Haimin Wung-Sung, der er postdoc ved Center for Grænseregionsforskning ved SDU.

Tysk og dansk
Fremgangen skyldes altså ikke, at der er blevet flere vælgere fra det tyske mindretal, men derimod at opdelingen mellem dansk og tysk ikke er lige så tydelig, som den har været før i tiden.

Ifølge Tobias Haimin Wung-Sung kan det blandt andet ses på de tyske børnehaver og folkeskoler.

Indtil for få år siden gik der oftest kun børn af det tyske mindretal i de institutioner, men nu er flere børn med dansk baggrund begyndt at blive meldt ind.

Forældrene ser det som en fordel, hvis deres børn kan lære både dansk og tysk, og det er et udtryk for, at der ikke er den samme opdeling mellem at være tysk eller dansk i lokalsamfundet.

- Vi kan se, at den gamle skillelinje mellem dansk og tysk sindelag, der fandtes helt op til 70’erne, ikke findes på samme måde. Mange i især den yngre generation har en ny opfattelse af tingene, og for mange af dem er anden verdenskrig og grænsekonflikterne meget på afstand. Der vil i langt de fleste sammenhænge ikke være noget kontroversielt i at stemme på det Slesvigsk Parti i dag, siger Tobias Haimin Wung-Sung.

En god fremtid
Om fremgangen kommer til at fortsætte ved næste valg er svært at spå om.

Men partiet har en skarp lokal profil, der appellerer til en del af de sønderjyske vælgere og et stærkt ansigt i den 40-årige Stephan Kleinschmidt, der takkede nej til et vikariat i Folketinget for at føre valgkamp i Sønderborg.

- Jørgen Mads Clausen, der er bestyrelsesformand i Danfoss, var ude og give sin fulde støtte til Stephan Kleinschmidt. At en så stor profil, der ellers ikke har berøring med det tyske mindretal, går ud og taler for deres kandidat viser, at det er et parti der favner bredt. Hvem ved, måske kan man drive den endnu længere til næste valg, siger Tobias Haimin Wung-Sung.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet