Keld Hvalsø Nedergaard er efter en periode ude af lokalpolitik nu klar til at stille op igen for Enhedslisten i Aarhus ved kommunalvalget i år. Foto: Emil Ryge Christoffersen / Polfoto
Keld Hvalsø Nedergaard er efter en periode ude af lokalpolitik nu klar til at stille op igen for Enhedslisten i Aarhus ved kommunalvalget i år. Foto: Emil Ryge Christoffersen / Polfoto

Rotation bringer nye navne frem

Enhedslisten siger farvel til kendte navne som teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell og tidligere ældrerådmand Per Berga Rasmussen i Odense, men i Aarhus goddag igen til Keld Hvalsø Nedergaard.

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Enhedslisten var ved KV13 en af valgets vindere og gik fra bare 14 byrådspladser til 119 fordelt på 76 kommuner. Den procentuelle stemmeandel steg fra 2,3 til 6,9. Det betød, at en lang række nyvalgte i denne periode har prøvet kræfter med byrådsarbejde, og mange af dem er klar igen – dog ikke alle.

I KØBENHAVN gik partiet fra seks til 11 pladser – partiets absolut største repræsentation lokalt – og snuppede rollen som Borgerrepræsentationens næststørste parti fra SF, der blev reduceret fra 13 til seks mandater. EL må her sige farvel til teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, der ikke stiller op igen på grund af rotationsreglerne, der skal sikre udskiftning og tvinge nye navne frem i lyset. Hvem der her kommer øverst på listen, er endnu uafklaret. EL er i landets rødeste kommune en sikker støtte for en socialdemokratisk overborgmester, med andre ord Frank Jensen.

Den næststørste EL-gruppe – på fire ud af 29 – finder man i SVENDBORG, hvor partiet ved KV13 gik frem fra en enkelt plads – i høj grad på bekostning af S, der gik fra ni til seks og mistede borgmesterposten til V i skikkelse af Lars Erik Hornemann. Jesper Kiel er igen spidskandidat; han blev i øvrigt efter KV13 Enhedslistens første KL-bestyrelsesmedlem nogensinde.

Udover København har EL også fagborgmestre eller rådmænd i de tre næststørste kommuner, og i ODENSE gælder det Brian Skov, der som rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen nu er spids. I den fynske hovedstad er valget historisk for partiet, idet veteranen Per Berga Rasmussen ikke stiller op igen, idet han på grund af sygdom blev afløst af Skov i august 2015. Den tidligere DKP'er blev første gang valgt i 1974 og har i dag højest anciennitet i byrådet.

I AARHUS kan venstrefløjspartiet sige goddag igen til Keld Hvalsø Nedergaard, der sad i byrådet fra 2002 til 2009 og så valgte at stoppe, men nu har genvundet lysten. Jobkonsulenten i Landsforeningen LEV, der i øvrigt er tidligere SF'er, afløser nu øverst på Liste Ø KV13-spidsen Maria Sloth, der bliver nummer to. Det mangeårige byrådsmedlem Jette Jensen stiller ikke op igen i kommunen, hvor partiet er en del af centrum-venstre-flertallet bag Jacob Bundsgaard (S).

I en anden af de største kommuner er der i dag ikke én fra EL, nemlig RANDERS. Partiet har hidtil støttet Beboerlisten i stedet for selv at forsøge sig, men ved KV17 er EL nu klar med en liste – og Anni Andersen som spids. Lokalt vurderer partiet, at opstillingen vil være 'en styrkelse af venstrefløjen', der i forvejen er repræsenteret med Beboerlistens tre, SF's ene og Velfærdslistens ene mandat. Om vælgerne i Randers, der ved KV13 fik en V-borgmester i skikkelse af Claus Omann, så kan finde ud af mylderet, bliver en anden sag.

I HILLERØD vil en anden tværsocialistisk lokalliste, Fælleslisten, derimod nedlægge sig selv og nu stille op for EL, der her ikke tidligere har været i byrådet. Fælleslisten har to pladser i dag, deriblandt veteranen Tue Tortzen, der er lokal 3F-formand og formand for Teknisk Udvalg. Kommunen har konservative Dorte Meldgaard som borgmester i spidsen for et overvejende rødt flertal bestående af S, SF, R og Fælleslisten samt altså K.

I FAVRSKOV træder det nu 68-årige byrådsmedlem Peder Meyhoff tilbage og afløses som spids af Bodil Kvistgaard Olsen. I SKANDERBORG afløser Maria Temponeras sin partifælle Henrik Qvist som spids, idet Qvist vil koncentrere sig om regionsrådet, hvis han bliver valgt igen. I NORDDJURS, hvor partiet sidder på to pladser, finder man igen byrådsmedlem Ulf Harbo som spids, ligesom Jørn Vedel Eriksen, der i HERNING ved KV13 for første gang erobrede en plads til EL i byrådet, er spids igen. Det samme gælder Jesper Yde Knudsen i SYDDJURS.

I HORSENS bliver det blot til en enkelt periode for Betina Steufer, der ved KV13 buldrede ind i byrådet med fjerdeflest personlige stemmer: 1.196. Steufer stopper til årsskiftet på grund af sygdom, og ny spids er Lisbeth Heidemann Torfing. I AABENRAA har den enlige EL-politiker Gert Nordklitgaard, der er tidligere S-byrådsmedlem, valgt at træde et trin ned på listen for ikke igen at risikere at skulle havne i en arbejdskrævende enmandsgruppe. Her er pladsen som spids ubesat.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet