Jacob Bjerregaard (i midten) følger de indkomne tal nøje ved KV13 i Fredericia.Foto: Mette Mørk / VAF / Polfoto
Jacob Bjerregaard (i midten) følger de indkomne tal nøje ved KV13 i Fredericia.Foto: Mette Mørk / VAF / Polfoto

Røde spidser klar igen med solide og snævre flertal

30 år i Middelfart og under et år i Brøndby. S-borgmestre med stor spændvidde i ancienniteten er klar igen som spidser: Tjek situationen i Ballerup, Brøndby, Bornholm, Faxe, Fredericia, Middelfart og Roskilde.

Overblik

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Af de nuværende 98 borgmestre vil langt hovedparten utvivlsomt stille op igen som deres partis bedste bud til KV17. Enkelte har dog meldt helt fra såsom Willy Eliasen (V) i Egedal, Iver Enevoldsen (V) i Ringkøbing-Skjern og Anker Boye (S) i Odense, der alle synes, de har ydet deres.

Det første eksempel på, at siddende borgmestre gerne selv ville fortsætte, men ikke kunne opnå medlemmernes opbakning, ser man i Thisted, hvor Lene Kjelgaard Jensen (V) måtte se spidsplaceringen gå til Niels Jørgen Pedersen (V).

Flere partier foretager først kandidatopstilling til foråret, men rundtomkring i kommunerne tikker meldingerne nu ind om genudpegede borgmestre. Her en stribe socialdemokratiske:

I Ballerup sidder Jesper Würtzen (S) på et af de allersikreste mandater og er nu udpeget igen. Ved KV13 beholdt S sit absolutte flertal, selvom partiet gik fra 15 til 14 ud af 25 pladser. SF's fire mandater røg helt ud, men EL kom ind med to, så et rødt flertal må formodes at være intakt bag Würtzen, der tiltrådte et år før KV13 - kørt i stilling, da den mangeårige forgænger Ove E. Dalsgaard (S) trak sig.

Også Brøndby har haft borgmesterskift i utide - men på en lidt anden baggrund, da Kent Magelund (S) i januar 2016 afløste den sygemeldte veteran Ib Terp (S). Et kig på de personlige stemmer ved KV13 kunne give et hint om, at Magelund har en god position, da netop han og Ib Terp placerede sig langt foran de øvrige på listen. S har også her et absolut flertal i ryggen - gik frem fra 7 til 10 af 19 pladser.

På Bornholm har Winni Grosbøll (S) været regionskommunens overhoved nu i snart to perioder og er udpeget igen. Efter KV13 lykkedes det hende og partiet at rykke frem fra 8 til 12 af de 27 pladser. Hendes 7.605 personlige stemmer udgjorde 30,4 procent af alle afgivne stemmer og placerede hende på en landsdækkende fjerdeplads blandt valgets største stemmeslugere.

I Faxe er Knud Erik Hansen (S) også klar igen til en tredje periode. Konstitueringen mellem S, V, K og SF holder stadig, men Knud Erik Hansen vurderer overfor dknyt, at V denne gang vil gå efter borgmesterposten, da dele af Venstres bagland har haft svært ved - som største parti - at acceptere støtten til en S-borgmester. V skal dog ud at finde en ny spids, da Dorte Nybjerg netop har trukket sig. Både S og V mistede pladser ved sidste valg, hvor byrådet i øvrigt også skrumpede fra 27 til 25 pladser: S fra 8 til 6 og V fra 9 til 7.

I Fredericia er Jacob Bjerregaard (S) i gang med sin første periode og er blevet udpeget igen. Ved KV13 gik S markant frem fra 6 til 10 pladser i det 21 mand store byråd. Hovedudfordrer er Venstre, der har hentet Peder Tind ind udefra som spids foran Kenny Bruun Olesen, der i en kort periode i 2013-2014 var borgmester efter det turbulente forløb, da en presset Thomas Banke måtte forlade posten.

I Middelfart har Steen Dahlstrøm (S) længe selv meldt sig klar til at fortsætte og har nu også fået partiets opbakning som spids. Den længstsiddende borgmester, der når at fylde 66 år inden valget, kommer op imod Venstres nyvalgte Regitze Tilma. S og V bevarede ved KV13 begge deres mandattal på henholdsvis 11 og 6 ud af 25.

I Roskilde har borgmester Joy Mogensen (S) på Twitter netop introduceret et hashtag - #TryghedNytænkningStolthed - som næppe får den store udbredelse, men blev opfundet til lejligheden, efter hun blev genvalgt som spids. S gik ved KV13 her frem fra 10 til 13 ud af 31 pladser, og hendes største udfordrer må nok blive Venstres gruppeformand og spids Bent Jørgensen, der står øverst ligesom ved KV13, hvor V gik frem fra 7 til 9.

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet