Mads Sørensen fik hjælp fra journalist Massimo Grillo (th) til at præsentere sig selv ved et onlinemøde forud for valget til spidskandidat for Venstre i Varde.
Mads Sørensen fik hjælp fra journalist Massimo Grillo (th) til at præsentere sig selv ved et onlinemøde forud for valget til spidskandidat for Venstre i Varde.
Foto: Massimo Grillo

Podcast: Venstre i Varde tæt på stemme-køb, da virksomhed betalte ansatte for at stemme ved opstillingsmøde

To kandidater til spidskandidat-posten for Venstre i Varde fik stemmer fra medlemmer, der enten fik hele eller dele af medlemskontingentet betalt af lokale virksomheder. I podcasten Vi nørder valg ser vi nærmere på sagen.

KV21

Af Bruno Ingemann | [email protected]

I podcasten Vi nørder valg fra Kommunen.dk peger forskningslektor og ekspert i kommunale forhold Roger Buch på et misforhold mellem reglerne for partiernes interne valg af kandidater til kommunalvalget og selve kommunalvalget.

Det vil være klart ulovligt at betale for stemmer ved valget, men det var helt lovligt, da en virksomhed i Varde betalte medlemskontingententet til partiet Venstre for 35 ansatte, som så skulle stemme på virksomhedsejerens foretrukne kandidat ved opstillingsmødet.

Roger Buch siger, det er udtryk for umådelig dårlig dømmekraft:

-Hvis noget lignende foregik ved et rigtigt valg, ville det være stemmekøb, og det er åbenlyst ulovligt, og det ville kunne føre til fængselsstraf. Men partiernes interne afstemninger er ikke et officielt og offentligt valg, og der gælder ingen regler. Partierne kan gøre, hvad de vil.

Valget i Venstre i Varde endte med, at Mads Sørensen fik flest stemmer og blev spidskandidat. Nogle af stemmerne kom fra medlemmer, som havde meldt sig ind i partiet op til det interne valg. En anonym virksomhedsejer gav dem rabat på kontingentet, hvis de ville stemme på Mads Sørensen. De skulle kun betale 200 kr. mod normalt 300 kr.

Lyt til podcasten her:

Podcast

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet