Ny borgmester ser frem til sine positive problemer
Ny borgmester ser frem til sine positive problemer
Frands Fischer er i bogstaveligste forstand vant til at have mange bolde i luften på en gang.
Frem til 1. april jonglerer han mellem hvervene som socialdemokratisk udvalgsformand i Skanderborg Byråd, rektor for Skanderborg-Odder center for uddannelse - i en periode var han tillige konstitueret direktør samme sted - og i fritiden optræder han lejlighedsvis som oldboys fodboldspiller ovenpå en livslang fodboldkarriere som både aktiv og træner. Og så tager han sig af et familieliv med kone og tre børn.
Erfaringerne med og håndteringen af arbejdsmængden kan og vil han bruge i sit kommende job. Om tre uger afløser han Jørgen Gaarde som borgmester i Skanderborg, og den 42-årige cand.scient i idræt og samfundsfag er godt klar over, at de ledige stunder ikke vokser i de foreløbige toethalvt år, han får som borgmester frem til næste kommunalvalg.
- Indtil lørdag vidste jeg intet om, hvad der ventede, men jeg har ikke lagt skjul på, at jeg havde en borgmester i maven, og derfor glæder jeg mig naturligvis. Alderen passer godt, og mine civile erfaringer har rustet mig til opgaven, siger Frands Fischer, som ikke er tvivl om, hvilke store udfordringer som venter ham.
Samtidig er han også godt klar over, at udfordringerne har en karakter, som flertallet af borgmesterkolleger i landets øvrige kommuner misunder.
- Skanderborg er en kommune med høj befolkningstilvækst, og kunsten bliver at få serviceniveauet til at passe. Vi får pres på daginstitutioner og skoler, fordi vi både får flere børnefamilier og så småt også kan mærke behovet vokse for plejehjem til den ældre del af befolkningen. Det kommer til at kræve skarp prioritering og de rigtige beslutninger, når vi skal investere, og det bliver min største udfordring at stå i spidsen for, siger Frands Fischer.
100 nye nul-årige på fem måneder
Skanderborg ligger i smørhullet tæt på både Aarhus, Silkeborg og Horsens, og kommunens nytilflyttere kommer med både højt uddannelses- og indtægtsniveau, præcis den type tilflyttere specielt udkantskommuner drømmer om at tiltrække.
Frem til 2027 kan Skanderborg Kommune se frem til at vokse med knap 4000 indbyggere eller en befolkningstilvækst på syv procent mod landsgennemsnittet på fem.
Men også ressourcestærke borgere udløser udgifter, ligesom udligningsordningen kommunerne imellem betyder, at Skanderborg må aflevere en anseelig del af skatteprovenuet fra nytilkommerne.
Frands Fischer
42 år.
Født og opvokset i Gl. Ry.
Cand.Scient ved Syddansk Universitet med idræt som hovedfag og samfundsfag som sidefag.
Rektor for Skanderborg Center for Uddannelse.
Byrådsmedlem for Socialdemokratiet siden 2010. Formand for undervisnings- og børneudvalget (anden formandsperiode). Tidligere gruppeformand for socialdemokraterne.
Gift med Anna-Mette Fischer, far til Simone (14), Søren (12) og Storm (3).
Som eksempel fortæller Frands Fischer, at den befolkningsprognose, kommunen hvert år får i maj, ofte må justeres opad. I oktober 2018 var der således 100 "ekstra" børn i nul-års alderen i forhold til prognosen fem måneder tidligere.
- Og det svarer jo omtrent til behovet for en hel institution i sig selv, siger han.
Frands Fischer, som i to perioder har arbejdet tæt sammen med kommunens institutioner som undervisnings- og børneudvalgsformand, understreger samtidig, at det afgjort er et positivt problem. Som han ser frem til at tage fat på.
Ser frem til at skabe sin egen profil
Ambitioner mangler den kommende borgmester ikke. Man kan næsten mærke virketrangen brænde igennem sætningerne, når Frands Fischer taler om fremtiden.
- Jeg efterfølger en institution, og jeg bliver ikke en borgmester som Jørgen. Jeg skal skabe min egen profil, men det ser jeg frem til. Mange borgmestre er begyndt uden den store erfaring, og vi har tradition for, at man kan udfylde jobbet med vidt forskellig baggrund og forudsætninger i forhold til for eksempel uddannelse, siger han.
Frands Fischer føler sig godt klædt på. Dels afleverer Jørgen Gaarde en kommune med styr på finanserne, dels har hans afløser taget del i det brede samarbejde, som kendetegner byrådet, hvor alle partier er med i konstitueringen.
- Vi har tradition for samarbejde og brede aftaler, og mens jeg er socialdemokrat til benet, betragter jeg ikke jobbet som et ideologisk projekt. Der er for eksempel ingen ideologi i at beslutte sig for at anlægge en cykelsti, siger han.
Klar til tredje halvleg på rådhuset
Han vil dog gerne slå et ekstra slag for samarbejdsklimaet ved at befordre det sociale samvær i byrådet. Og her kommer erfaringerne fra fodboldkarrieren og det frivillige foreningsarbejde ham til gavn.
Frands Fischer vil gerne indføre en 'tredje halvleg', hvor politikerne kan snuppe en øl eller vand, når det alvorlige er overstået. Ligesom traditionen dikterer i omklædningsrummet efter en kamp.
- Det er vigtigt også at tale om andet end lige det politiske. Jeg er sikker på, at det er nemmere at forhandle, når man kender sine forhandlingspartnere og måske bedre forstår, hvad der er baggrunden for ønsker og krav, siger han.
Foreløbig vil Frands Fischer blive klogere på sit nye arbejdsområde ved at besøge institutioner, foreninger og erhvervsliv i hele kommunen i sine første 100 dage som borgmester.
- Jeg kommer ikke til at sidde betrækket af borgmesterstolen, for jeg vil gerne rundt i kommunen. For at møde og lytte til de mennesker, som arbejder i den konkrete virkelighed og hvis interesser, vi varetager, siger han.
Det bliver multitasking og massser af gøremål. Men Frands Fischer kender tempoet og er sikker på, at han stadig kan følge favoritklubben Silkeborg IF i Superligaen og italienske Juventus på den store fodboldscene.
- Om jeg skal se dem i Champions League returkampen mod Atletico Madrid? Det kan du tro, det skal der også være tid til, siger Skanderborgs kommende førstemand i byrådet.
Frands Fischer om
Skanderborg-modellen: Mange kommuner vil sikkert mene, at de gør det samme som os, men jeg mener fortsat, vi har en unik variant i Skanderborg, hvor vi prøver at skabe et selvstændigt råderum til kontraktholderne ude i institutionerne. Det, synes jeg, er positivt. Men den oprindelige ide med modellen, at begrænse bureaukrati og antallet af ledere, er blevet sværere at praktisere, fordi styringen fra Christiansborg er blevet strammere og har lagt beslag på ressourcerne.
Skanderborg som bæredygtig foregangskommune: Jeg er ikke tilhænger af at prøve en masse ting af for at anbringe os i top-tre for grønne kommuner. Vi er en grøn kommune med masser af natur og et bæredygtigt rådhus, som sparer os for driftsudgifter. Jeg er helt med på at tænke i grønne løsninger, men det skal hænge sammen økonomisk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.