Billede

Midaldrende vil gerne betale for fremtidig ældrepleje

En stor gruppe er parate til at betale for udvalgte plejeydelser, når de bliver gamle og har dårligt helbred, viser Vive-undersøgelse.

Fremtidig velfærd

Af Ritzau | [email protected]

Et ugentligt bad, et fast team af hjemmehjælpere eller udsigten til bare at kunne komme ud af huset til forskellige aktiviteter. De ting står allerøverst på ønskesedlen hos de midaldrende, der er parate til i alderdommen selv at betale for ekstra ydelser i hjemmeplejen.

Det viser en ny rapport fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Den kommer samtidig med, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i disse dage afholder ældretopmøde, der skal sikre en bedre ældrepleje.

Vive har undersøgt, hvor parate fremtidens hjemmehjælpsmodtagere er til selv at betale for private plejeydelser. De adspurgte er 54-64-årige danskere, der endnu ikke modtager hjemmehjælp.

- Undersøgelsen viser, at der er en stor vilje til at betale – især hos de ressourcestærke med relativ høj uddannelse eller formue. Det gælder de 25 procent med den højeste formue samt den tredjedel, der har mellemlang eller lang uddannelse, siger seniorforsker Anna Amilon fra Vive.

- I lyset af den debat, der har været og er om en hjemmepleje, der ikke fungerer så godt, så er resultatet nok forventeligt.

Efterspørgsel på privat pleje vi stige

Der er også stor betalingsvilje blandt borgere, der ikke har en tro på, at velfærdssystemet fremover kan garantere alle ældre den omsorg og pleje, de får brug for. Det stigende antal danskere på over 80 år ventes at presse udgifterne til hjemmeplejen fremover.

Når den offentlige ældrepleje dermed kommer under pres, og det er usandsynligt, at familiemedlemmer træder til, kan efterspørgslen på privat ældrepleje stige.

  Vi har set i de senere år set en række beskæringer af ældreplejen. Det svækker tilliden til, at det offentlige kan levere en værdig ældrepleje, når man får brug for det. Så tænker folk, at så må jeg selv betale mig fra det. Men så bliver det dem, der har råd til, der kan få en bedre ældrepleje.

Også selv om undersøgelsen viser, at hele 97 pct. mener, at det en offentlig opgave at sørge for tilstrækkeligt hjælp til de ældre.

Souschef Jens Højgaard fra Ældre Sagen siger, at undersøgelsen desværre ikke er overraskende.

- Vi har set i de senere år set en række beskæringer af ældreplejen. Det svækker tilliden til, at det offentlige kan levere en værdig ældrepleje, når man får brug for det. Så tænker folk, at så må jeg selv betale mig fra det. Men så bliver det dem, der har råd til, der kan få en bedre ældrepleje, siger han.

Anna Amilon ser det også som en mulighed, at flere vil vælge private forsikringsløsninger på plejeområdet. Som man også har set tendenser til i andre lande.

Jens Højgaard peger på et stort behov for at genoprette tilliden til et system, der fungerer for alle, og ikke kun dem, der har råd til at betale.

- Det er jo ikke luksus, at folk vil være sikre på her. Det er et ugentligt bad, eller at der ikke vælter et hav af forskellige mennesker ind i deres hjem. Det er basale ting, der får dagligdagen til at fungere, siger han.

Dette vil flest betale for i alderdommen

  • En undersøgelse fra Vive har kortlagt, hvad borgere især vil betale for i alderdommen.
  • Undersøgelsen gik på hvad borgerne var klar til at betale for når de blev gamle og enlige og helbredet ikke var godt.
  • Det gælder blandt andet, at deres hjemmehjælp leveres af et fast team af hjælpere.
  • At de får et ekstra bad om ugen.
  • At de får mulighed for at deltage i et aktivitetstilbud.
  • Undersøgelsen er lavet blandt 4.000 borgere i alderen 54-64 år, som kunne vælge mellem tre forskellige servicepakker, der indeholdt forskellige serviceydelser og priser.

Kilde: Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

 

Social & sundhed

Undersøgelse

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet