En ny form for dialog er nødvendig, hvis chefer og andre beslutningstagere skal tage stilling til deres eget misbrug, siger Anette Søgaard Nielsen, professor WSO ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning under Psykiatrisk Forskningsenhed på Syddansk Universitet.
En ny form for dialog er nødvendig, hvis chefer og andre beslutningstagere skal tage stilling til deres eget misbrug, siger Anette Søgaard Nielsen, professor WSO ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning under Psykiatrisk Forskningsenhed på Syddansk Universitet.
Foto: Syddansk Universitet

Lederes misbrug: Et overset symptom på succes

Ingen har lyst eller pligt til at konfrontere chefen med mistanke om misbrug. Magt er på flere måder en risikofaktor i sager som Thomas Bankes, siger professor.

rusmiddelpolitik

Af Karin Svennevig Hyldig | [email protected]

Historier om borgmestre, byrådsmedlemmer og forvaltningschefer, der har været tydeligt påvirkede ved møder og events, serveret eksorbitante mængder af Gammel Dansk på morgenmøder eller sovet daglige branderter ud på kontoret, flyder folkedybet over med.

Politikere, der er blevet taget i spirituskørsel, hører heller ikke til sjældenhederne.

De fleste historier er 10, 20, måske 30 år gamle. Fra dengang en pilsner bare var en naturlig følgesvend til voksne menneskers frokost, og “nej tak” til en øl blev tolket som “nej til en god relation”.

- Der er sket rigtig meget siden da. Det er blevet normalt kun at servere danskvand på møder. Man kan i dag godt tillade sig at tage en vand, selvom alle andre drikker champagne ved en reception, siger professor WSO ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning under Psykiatrisk Forskningsenhed på Syddansk Universitet Anette Søgaard Nielsen.

WSO står for “With Special Obligations” og hentyder til, at professor Anette Søgaard Nielsens stilling hos SDU er en ren forskningsstilling. Hun er en af de ganske få forskere herhjemme, der har nærstuderet brugen af især alkohol blandt voksne danskere. 

- Kulturen er ændret, men alkoholforbruget i chef-segmentet er bare slet ikke faldet i samme takt. Der sker lidt, men det går langsomt, påpeger hun. 

 De helbredsmæssige skader ved at drikke dyr vin og øl fra mikrobryggerier er lige så alvorlige som ved at drikke sodavands-fortyndet discount-vodka.

Sundhedsprofilerne, de tilbagevendende undersøgelser af den danske befolknings sundhedsadfærd, viser, at høj uddannelse og alder (+45) er reelle omend oversete risikofaktorer i forhold til et stort alkoholforbrug og misbrug.

Stigende nydelsesmisbrug

- Blandt de mere velstillede er alkohol associeret med livskvalitet. Hvor de unge typisk drikker for at slippe hæmningerne og de udsatte drikker for at holde livet ud, så drikker de privilegerede for at belønne sig selv. Et glas rødvin efter en stresset dag. En gin og tonic på terrassen. Gode vine til god mad. Der bliver ikke drukket så meget i arbejdstiden, men forbruget er til gengæld steget i fritiden, og det er efterhånden meget højt, siger Anette Søgaard Nielsen.

- Og hvor chefen har pligt til at konfrontere en underordnet, hvis det ser ud, som om vedkommende har problemer, så har ingen pligt og næppe heller lyst til at prikke chefen på skulderen og spørge, om han eller hun drikker lidt rigeligt, ryger pot eller er afhængig af præstationsfremmende stoffer. Her lader vi jo reelt magtmennesker i stikken. Nogle ledere får lov at gå i hundene i årevis uden at få tilbudt hjælp. Der bliver måske snakket i krogene, men ingen tør sige noget direkte, forklarer professoren, der håber, at sager som Thomas Bankes med tiden vil få flere til at tænke chef-leddet ind i arbejdspladsernes alkohol- og misbrugspolitikker.

Vidste du

De første danske narkomaner var læger.  “Morfinister” kaldte man dem dengang i begyndelsen af forrige århundrede. Og de blev behandlet med indlæggelse på sindssygehospital. Det var desuden almindeligt blandt intellektuelle at tage kokain, som man dengang, i begyndelsen af 1900-tallet, ikke mente var vanedannende.

Kilde: Videnskab.dk

Mere mod til dialog, tak

Hvor udbredte rusmidler som piller, hash og kokain er på chefgangene, er ikke undersøgt, men andre undersøgelser har vist, at mennesker med magt, herunder politikere og ledere, typisk er mere risikovillige end gennemsnittet.

 - Og det øger jo alt andet lige sandsynligheden for, at der er flere som Thomas Banke, der bestrider vigtige positioner i samfundet og samtidig er afhængige af stoffer, siger professoren.

- Men vi ved det altså ikke med sikkerhed.

 - Man kan indvende, at konsekvenserne af et misbrug i chef-segmentet sjældent er så alvorlige som blandt udsatte mennesker og unge. En vellønnet leder eller politiker har typisk råd til en taxa hjem og en babysitter til børnene. Men de helbredsmæssige skader ved at drikke dyr vin og øl fra mikrobryggerier er lige så alvorlige som ved at drikke fortyndet discount-vodka. Et stort alkoholforbrug øger risikoen for omkring 60 forskellige lidelser og for tidlig død. Det er ikke en risiko, man kan motionere eller købe sig fra. Så det er på tide, at vi finder en måde at komme i dialog med magteliten. For deres egen skyld, siger Anette Søgaard Nielsen.

HR & uddannelse

Kultur

Organisation & ledelse

Politikerliv

Undersøgelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet