Brigitte Klintskov Jerkel er ny K-spids i Greve, hvor hun afløser veteranen Hans Barlach. I flere kommuner fortrænger kvindenavne mandsnavne øverst på stemmesedlerne. Foto: Mikkel Khan Tariq/Polfoto
Brigitte Klintskov Jerkel er ny K-spids i Greve, hvor hun afløser veteranen Hans Barlach. I flere kommuner fortrænger kvindenavne mandsnavne øverst på stemmesedlerne. Foto: Mikkel Khan Tariq/Polfoto

Kvinder, der afløser mænd som spidser

Kvindelige spidskandidater dukker op i et underrepræsenteret byrådsunivers – følg de seneste valg-opdateringer fra Assens, Sorø, Odense, Gentofte, Greve og Hørsholm.

KV17

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Siden KV13 har der været 12 kvindelige blandt de 98 siddende borgmestre - et tal, der efter Mette Touborgs (SF) nylige karriereskift er blevet reduceret til 11. Ud af de 2.444 byrådsmedlemmer er der for tiden 714 kvinder - i hvert fald med dknyt's aktuelle kendskab til ind- og udtræden rundtomkring.

Lad de ligestillingsmæssige fakta være optakten til denne uges neddyk i udpegninger og afstemninger frem til KV17, hvor der flere steder er kvindenavne, der afløser mandsnavne øverst på stemmesedlerne:

I Assens er Finn Brunse (S), der var borgmester fra 2007-2013, nu blevet afløst af Charlotte Vincent Petersen som S-spids. I en urafstemning vandt hun - med blot en enkelt i byrådet bag sig - over en anden Charlotte med efternavnet Christiansen. Brunse tabte ved KV13 borgmesterposten til Søren Steen Andersen (V), der sidder på et 16-13-flertal bestående af V-DF-K.

I endnu en kommune var der to kvinder i spil til at blive S-spids. I K-ledede Sorø vandt Anne Madsen snævert over byrådskollegaen Rikke Bach Nielsen. Hele fire ønskede at blive spidskandidat, og i første runde blev anden-viceborgmester Annette Raa-schou van der Star og Michael Jensen, der ikke er i byrådet i dag, rystet af. Det blev snævert mellem de to, der var tilbage. Anne Madsen, der er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, vandt 64-56 og afløser dermed Ivan Hansen (S), der var borgmester i både gamle og nye Sorø gennem hele 24 år, men ved KV13 tabte til borgmester Gert Jørgensen (K).

For at blive i S-universet, så var der i Odense en kvindelig højdespringer, da de øvrige kandidater efter den forlængst udpegede spidskandidat Peter Rahbæk Juel (S) blev valgt: Maria Brumvig (S) er i dag ikke i byrådet, men strøg ind som nummer tre - efter gruppeformand Tim Vermund som nummer to - mens tidligere boligminister og MF Carsten Hansen, der heller ikke har byrådserfaring, blot blev nummer 11.

Nu vi er i ligestillingstemaet, så er der i denne byrådsperiode blot en enkelt kommune med flere kvinder end mænd i byrådet -  Gentofte med 11 kvinder og otte mænd. Gentofte er en konservativ højborg - med absolut flertal. K-gruppen på 11 ud af 19 blev dog reduceret til 10 ud af 19, da udvalgsformand Lisbeth Winther i sidste uge kritiserede borgmester Hans Tofts (K) ledelsesstil, fik fremprovokeret en tillidsafstemning i byrådet og endte med at blive smidt ud af sin byrådsgruppe. I den lille V-gruppe på to er Louise Feilberg, der er i sin første periode, valgt som spids i stedet for Mogens Vad, som ikke genopstiller.

Konservativ borgmester var der også i flere år i Greve, hvor Hans Barlach (K) regerede 2006-2013. Byrådsveteranen med ikke færre end 44 år i byrådet (og 22 år som K-spids) stod også øverst på listen ved KV13. Kæden mistede han dog til Pernille Beckmann (V), og han afløses nu som K-spids af Brigitte Klintskov Jerkel, der sidder i sin tredje periode og også er regionsrådsmedlem samt suppleant til Folketinget.

Hans Barlach stiller iøvrigt op igen til byrådet som menig politiker. I sin seneste periode sad Barlach på et S-SF-K-mandat, og det afspejlede sig efter KV13, at Beckmann nu sidder på et V-DF-LA-mandat med 13 ud af 21 mandater bag sig.

I Hørsholm har man også årtiers erfaringer med K-borgmestre - hvor der på nær Uffe Thorndahl som løsgænger i nogle år ellers har været en ubrudt række af K-borgmestre siden 1970. Morten Slotved (K) er borgmester siden 2010 og vil gerne stille op igen. Venstre, der er næststørste parti i byrådet, har nu genvalgt Annette Wiencken som V-spids. Heller ikke her er K og V forbrødrede i konstitueringen: K sidder selv på 8 af 19 pladser og er i konstituering med R, Borgerlisten og S.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet