Der er ingen øvre aldersgrænse for kandidater til kommunalvalg. I Fredensborg droppede en 72-årig dog sit kandidatur, fordi han ikke orkede at hænge valgplakater højt op i lygtepælene. Billedet her er fra Dronning Louises Bro på Nørrebro.
Der er ingen øvre aldersgrænse for kandidater til kommunalvalg. I Fredensborg droppede en 72-årig dog sit kandidatur, fordi han ikke orkede at hænge valgplakater højt op i lygtepælene. Billedet her er fra Dronning Louises Bro på Nørrebro.
Foto: Jacob Ehrbahn, Ritzau Foto

KV17: Livserfaring ingen hindring

De unge trækker mest opmærksomhed, men der er også interessante grå eminencer i toppen af dansk lokalpolitik.

KV17

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Der udfoldes mange anstrengelser for at sikre sig bred repræsentation blandt partiet og lister. Der er tværpolitiske initiativer for at skaffe flere kvinder og kortuddannede ind i byrådene. Ansatte i det private og folk med fremmedklingende navne er også særligt eftertragtede – i nogle partier – for at nå flest mulige vælgere eller af principielle demokratiske årsager. Og en politikertype, enhver lokalformand vil glæde sig over at få ind på listen, er den unge.

Efter valget vil flere byråd have fået 18-19-årige valgt ind, der vil være medieopmærksomhed om, hvem der bliver den yngste borgmester denne gang, og i løbet af hele byrådsperioden vil der i øvrigt være byråd, der må vinke farvel til deres yngste politikerkolleger, fordi de flytter ud af kommunen igen – ofte efter uddannelse.

Men blandt de 9.556 håbefulde, der stiller op til KV17, er der absolut også folk i den anden ende af skalaen.  I DF's gruppe i ASSENS finder man én, der kan konkurrere om at være den for tiden ældste kommunalpolitiker. Tage Kiltang Bartholin på 86 år kan se frem til at runde de 90 i byrådet, hvis han bliver valgt ind igen. Han gik ind i kommunalpolitik i 1966 og er blevet valgt syv ud af ti gange, først for S og senere for DF. På TV2 Fyn forklarer Tage Klitang Bartholin, hvordan hans ønske om at øve indflydelse i samfundet og en interesse for det lokale får ham til at stille op endnu en gang.

I HERLEV finder man 87-årige Lis Veiergang Olesen som nummer syv på SF’s liste med klima og miljø som mærkesager. Hun har stillet op fem gange tidligere uden at komme ind, og forsikrede i DR’s Aftenshowet, at hun ufortrødent vil tage fat, hvis hun bliver valgt ind.

Der er ingen officiel liste over det høje antal byrådskandidaters fødselsår, men en af de allerældste må nok være 93-årige Børge Albøg (K) fra RINGSTED. I samme Aftenshow fortalte han, hvordan han stillede op første gang i 1965 – uden at komme ind – og nu 52 år senere forsøger sig igen. Den mangeårige isenkræmmers mærkesager bliver vilkårene for handelen i Ringsted og de ældres vilkår. Albøg kan træffes på torvet under uddeling af valgbrochurer – en udendørs november-strabads, der godt kan få andre kandidater oppe i årene til at overveje deres kandidatur.

I FREDENSBORG droppede den 72-årige Niels Søndergaard (LA) sit kandidatur, bl.a. fordi han ikke orkede at hænge valgplakater op i lygtepælene og ikke ville ligge andre frivillige i partiet til last. Til Uge-Nyt forklarede han, hvordan to ældre fra LA ved KV13 havde hjulpet hinanden med at holde stigen, men de kunne ikke få plakaterne højt nok op.

I HØRSHOLM finder man en af valgets ældste i på Venstres liste, hvor Fritz Reuther, der er 87 år, opstiller. Reuther er debutant i kommunalvalgssammenhæng og blev i foråret politisk vakt af en bebudet økonomisk nedskæring på 1,4 mio. kr. på velfærden i den konservativt ledede kommune. Til Frederiksborg Amts Avis forklarer han, hvordan han også tidligere har været forarget over besparelser, der rammer de ældre, og efter lidt overvejelser endte med at stille op for Venstre.

En lidt utrolig lokalpolitisk karriere skal også nævnes, nu politikere i høj alder er temaet. I april 2012 fejrede dengang 82-årige Kaj Weng Rasmussen fra STEVNS sine 50 år i lokalpolitik. Da var han den danske politiker med længst anciennitet overhovedet. Han stillede op første gang til Ølsemagle Sogneråd i 1954 som 24-årig og blev valgt første gang i 1962. Han sad i økonomiudvalget gennem 32 år, var socialudvalgsformand i 25 år, sad 25 år i Storstrøms Amt og fire år i regionsrådet.

Kom ikke her.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet