Da kunstfonden uddelte millionerne sidst, røg to københavnske spillesteder af listen. Vega er dog stadig med og går forrest som et koncertvenue, der spreder sig over alle musikgenre.
Da kunstfonden uddelte millionerne sidst, røg to københavnske spillesteder af listen. Vega er dog stadig med og går forrest som et koncertvenue, der spreder sig over alle musikgenre.
Mathias Kristensen, Ritzau Scanpix

Kampen om millionstøtte til spillesteder er i gang

Snart udpeger staten, hvem der bliver regionale spillesteder. Det udløser et årligt millionbeløb, som i høj grad gavner lokal kultur, forklarer kulturforsker.

livemusik

Af Christian Olesen | [email protected]

I løbet af april og maj udpeger Statens Kunstfond de spillesteder, der får lov at kalde sig 'regionale' fra 2021 og fire år frem. En beslutning, mange kommuner afventer i spænding.

Regionale spillesteder modtager nemlig et sted mellem mellem en og 3,6 mio. kr i årlig støtte fra staten. Og det er noget, der sætter ild under det lokale musikliv, forklarer kulturforsker, Fabian Holt fra Roskilde Universitet.

- Mange regionale spillesteder kan være gode til at tage hånd om talenter og til at sørge for, at der bliver præsenteret mere forskelligartet musik i lokalområderne. Det er måske ikke specielt profitgivende ting men det er derfor, støtten kan gøre gavn, for det er ikke sikkert, man ville have gjort de ting uden, siger Fabian Holt.

Med millionstøtten kommer en række forpligtigelser om at repræsentere forskellige genre af rytmisk musik og om at udvikle talenter. Den holder liv i dele af musikken, som måske ikke normalt kan svare sig, fordi den ikke sælger så mange billetter.

- Den relativt beskedne støtte fra Statens Kunstfond er med til, at man får nogle organisationer, som varetager brede interesser i det lokale kulturliv. Og det kan skabe samfundsmæssigt engagement i rytmisk musik, siger Fabian Holt.

Kommunerne har da også fået øjnene op for potentialet i at have et regionalt spillested i ens hjemegn. Derfor bakker mange kommuner heftigt op om det lokale musikhus' jagt på titlen, hvilket er vigtigt, for spillestederne skal have økonomisk opbakning fra kommunen for overhovedet at komme i betragtning hos Statens Kunstfond.

Støtte gør underværker
I Thisted er Spillestedet Thy så småt ved at være klar til at sende sin ansøgning afsted til kunstfonden. I 2016 blev stedet udpeget som regionalt spillested, og efter tre års succes håber man nu at få lov at fortsætte.

- Det har været forrygende, fortæller formand Ove Hegnshøj begejstret over telefonen.

- Musik har altid fyldt meget i Thy, men den fylder endnu mere i dag. Så vi er glade og tilfredse med, hvordan det er gået de seneste år.

Spillestedet Thy fungerer som en sammenslutning af otte mindre musikforeninger spredt rundt i kommunen - heriblandt foreninger med speciale i jazz eller musik rettet til unge.

For at blive regionalt spillested slog foreningerne pjalterne sammen under navnet Spillestedet Thy og ansatte en daglig leder, der koordinerer koncerterne, så de ikke falder oven i hinanden. Spillestedet Thy arrangerede sidste år omkring 90 koncerter.

De 18 regionale spillesteder

Sidste gang valgte Statens Kunstfond 18 regionale spillesteder, som hver modtager et årligt millionbeløb i støtte fra 2017 til udgangen af 2020.

Fermaten, Herning - 1,6 mio.

Gimle - Roskilde - 1,8 mio.

Klaverfabrikken, Hillerød - 1 mio.

Posten/Dexter, Odense - 2,3 mio

Radar, Aarhus - 1,5 mio.

Spillestedet Thy, Thisted - 1 mio.

Sønderborghus, Sønderborg - 1,4 mio.

Tobakken, Esbjerg - 1,8 mio.

Stars, Vordingborg - 1,7 mio.

Voxhall, Aarhus - 2,2 mio.

Train, Aarhus, 1,4 mio.

Turbinen, Randers - 1,5 mio.

Det Musiske Hus, Frederikshavn - 1,1 mio.

Studenterhuset, Aalborg - 1,7 mio.

Musikhuzet, Rønne - 1,7 mio.

Vega, København - 3,4 mio.

Alice, København - 3,6 mio.

Godset, Kolding - 2 mio.

København slået hjem
Men selvom ordningen med regionale spillesteder egentlig fungerer ganske godt rundt i landet, kan den stadig forbedres, forklarer Fabian Holt fra Roskilde Universitet.

- Spillestederne kan blive endnu bedre ved at være opmærksomme på at skabe musiske netværk og ved at fokusere på at blive mere end bare et spillested, der driver koncertvirksomhed, siger han.

Han peger særligt på et spillested i Bruxelles kaldet Ancienne Belgique, der hører under en lignende ordning som de regionale spillesteder.

Der arrangerer man alskens gratis koncerter og fokuserer på at skabe netværk blandt musikere og reflektere over spillestedets indflydelse på lokalsamfundet. Det sker blandt andet ved at lave arrangementer, der repræsenterer forskellige befolkningsgrupper.

I 2016 blev de regionale spillesteder spredt mere ud i Danmark. Det betød, at to københavnske steder røg ud af puljen.

- Jeg kender ikke de præcise omstændigheder. Men det kan godt være en positiv faktor, at spillestederne er klar over, at de skal arbejde for at forblive regionale, siger Fabian Holt.

Han mener, man skal passe på, at støtten ikke mister sin effekt. Så ved at det ikke er givet på forhånd, hvem der får lov at modtage støtten, bliver spillestederne tvunget til at forholde sig til, hvad de gør for musikken og for deres lokalområde.

De yngste får jazz
Tilbage i Thy er der kommet mere fokus på talentudviklingen af unge musikere.

- Det kan være et sangskriverkursus over en weekend, hvor du lærer at skrive en god popsang, ellen en talentkonkurrence, hvor de unge får lov at komme ud at spille, siger Ove Hegnshøj.

Vinderen af Spillestedet Thys talentkonkurrence får lov at spille til Thy Rock, som er en todages festival.

- De får et gyldent øjeblik på scenen, som giver noget blod på tanden til at blive ved, siger formanden.

Han fortæller, at der er bred lokalpolitisk opbakning fra Thisteds kulturudvalg og byråd.

- Det er så flot, og vi kan mærke, de synes, det er er ret godt. Så vi tror og håber også, at vi er på den sikre side i forhold til at fortsætte som regionalt spilested, siger Ove Hegnshøj.

Derfor har han slet ikke lyst til at snakke om, hvad der sker med Spillestedet Thy, hvis det ikke lykkes.

- Nej, det gider vi slet ikke tænke på. Det vil da også være mærkeligt at trække tæppet væk under noget, der er så nyt og anderledes som vores. Vi er nemlig med til at sprede den rytmiske musik over hele landet, og lige nu samarbejder vi med hver og en, der stikker hovedet frem.

I sommer nævnte Kulturstyrelsen da også Spillestedet Thy som et særligt godt eksempel på, hvad de regionale spillesteder betyder for lokalsamfundene. Så mon ikke, nordjyderne får fire år mere.

Kunstfondens kriterier

Statens Kunstfond har en række punkter, som et spillested skal leve op til for at kunne blive regionalt spillested:

Kvaliteten af det enkelte spillesteds aktuelle virksomhed.

At der så vidt muligt bliver en geografisk fordeling af regionale spillesteder over hele landet.

At stederne udvikler musiklivet, herunder talent, vækstlag og smalle genrer.

At der ligger kommunal støtte bag spillestedet.

At de udpegede steder tilsammen opfylder den udmeldte vision for regionale spillesteder 2021-2024.

At det samlede net af regionale spillesteder i Danmark bliver mangfoldigt og af høj kvalitet.

Antallet af regionale spillesteder, der bliver udpeget er ikke fastlagt på forhånd.

Kilde: Statens Kunstfond

Kultur

Land & by

Netværk

Tilmeld dig nyhedsbrevet