Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er omdrejningspunktet i sagen om adskilte asylpar. 42 personer er fra maj til september i år blevet afhørt i Instrukskommissionen. Her ses Støjberg i september, da hun for tredje gang blev afhørt i kommissionen på Frederiksberg.
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er omdrejningspunktet i sagen om adskilte asylpar. 42 personer er fra maj til september i år blevet afhørt i Instrukskommissionen. Her ses Støjberg i september, da hun for tredje gang blev afhørt i kommissionen på Frederiksberg.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Instrukskommissionen er klar med sin delberetning i Støjbergs asylsag

42 personer er blevet afhørt i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar under Inger Støjberg (V). Mandag aflægger Instrukskommissionen delberetning.

Støjberg-sagen

Af Ritzau | [email protected]

Mandag 14. december afgiver Instrukskommissionen delberetning i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, hvoraf den ene var mindreårig. Delberetningen kommer efter i alt 50 afhøringer af 42 personer, som er foretaget over 25 dage i perioden fra 14. maj til og med 30. september.

Her er en gennemgang af sagen, der har tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes daværende embedsværk i centrum.

Hvorfor blev Instrukskommissionen nedsat?

Kommissionen skal undersøge omstændighederne ved den instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet, og som fik Udlændingestyrelsen til - i strid med loven - at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen blev i 2017 betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville nemlig kræve en individuel vurdering af de pågældende par.

Ombudsmanden kunne imidlertid ikke gå videre med sagen uden egentlige afhøringer. Og det daværende blå flertal i Folketinget ønskede ikke at gå videre med sagen.

22. januar i år - syv måneder efter at Socialdemokratiet dannede regering - blev Instrukskommissionen så nedsat af partierne i rød blok til at undersøge sagen. Både med skriftligt materiale og via afhøringer.

Kommissionen har haft til opgave at undersøge perioden fra 25. januar 2016 og frem til 22. januar i år.

Hvad er sagens kerne?

Centralt i undersøgelsen er den pressemeddelelse, som Udlændinge- og Integrationsministeriet udsendte 10. februar 2016 om, at ingen mindreårige asylansøgere måtte indkvarteres sammen med en ældre ægtefælle.

Pressemeddelelsen kom til at fungere som en instruks til Udlændingestyrelsen.

Hvad kan udfaldet blive?

Det er ikke kommissionens opgave at afsige en egentlig dom. Men på baggrund af redegørelsen fra kommissionen kan et flertal i Folketinget beslutte at rejse en sag mod Inger Støjberg i rigsretten.

Hvem er blevet afhørt?

Undervejs har prominente navne som tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere justitsminister Søren Pind (V) været en tur i vidneskranken.

Det samme har en stribe medarbejdere, der arbejdede i Udlændinge- og Integrationsministeriet under Inger Støjberg. Deres vidneudsagn har kastet yderligere lys over sagen, da det er begrænset, hvor meget der er skrevet ned.

Hvad er Inger Støjbergs rolle?

Støjberg stod bag pressemeddelelsen 10. februar 2016 om, at alle asylpar skulle adskilles. I pressemeddelelsen blev nogle afsnit om undtagelser taget ud.

Under afhøringerne fortalte Inger Støjberg, at hun 9. februar 2016 havde godkendt et notat, hvor der stod, at der kunne være undtagelser for, hvilke asylpar der skulle adskilles. Notatet har været hendes vigtigste forsvar de tre gange, hun er blevet afhørt.

Undervejs har en række embedsmænd vidnet om, at de ikke tillagde notatet nogen særlig værdi eller ikke har set det.

Støjberg havde ikke nævnt notatet under de fire år, sagen varede, før hun selv vidnede i kommissionen, hvor notatet blev vist. Hverken på samråd, i pressen eller gennem folketingssvar.

Her er Instrukskommissionen

  • Instrukskommissionen er nedsat af justitsminister Nick Hækkerup (S) i henhold til loven om undersøgelseskommissioner.
  • Formand: Landsdommer i Østre Landsret Peter Mørk Thomsen.
  • Øvrige medlemmer:
  • Advokat, ph.d. Torkil Høg, partner i og medejer af Bach Advokater.
  • Lektor, ph.d. Louise Halleskov, forsker og underviser på Aarhus Universitet.
  • Herudover indgår flere byretsdommere, dommerfuldmægtige og andre som medlemmer af Instrukskommissionens sekretariat.
  • I juni meddelte Justitsministeriet i et folketingssvar, at Instrukskommissionen ventes at koste samfundet 34,6 millioner kroner for halvandet års arbejde fra 1. januar i år til og med 1. juli næste år.

Ritzau

 

Demokrati

Integration

Undersøgelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet