Lone Houmann Holst er gift med Carl Holst og stiller op for Venstre i Vejen Kommune. Vi har talt med hende - og flere andre - om, hvordan det er, at stille op i skyggen af et kendt familiemedlem.
Lone Houmann Holst er gift med Carl Holst og stiller op for Venstre i Vejen Kommune. Vi har talt med hende - og flere andre - om, hvordan det er, at stille op i skyggen af et kendt familiemedlem.

I skyggen af en kendt far, mor eller mand: Derfor stiller vi selv op

De har stået på sidelinjen og betragtet politik. På godt og ondt. Men hvordan træder man ud af skyggen af sager og associationer, der klistrer til ens efternavn - og kan det ligefrem være en fordel? Kommunen har spurgt fire nye byrådskandidater, der har en nær pårørende, der allerede er i politik.

Af Astrid Skov Andersen | [email protected]

Lone Houmann Holst

Stiller op for Venstre i Vejen. Gift med Carl Holst, tidligere forsvarsminister og nuværende MF for Venstre.

Hvorfor stiller du op til kommunalvalg?

Fordi der var nogle gode folk, der spurgte, om jeg havde lyst. Jeg mærkede efter i min mave, og det endte med, at jeg gerne ville, når nu nogen mener, at jeg kan bidrage med noget.

Hvilke fordele og ulemper er der for dig som kandidat ved at være gift med Carl?

Jeg har stået ved siden af ham i mange, mange år. Det giver en indsigt i, hvad politik egentlig er. Men kommunalpolitik er noget andet end regionalpolitik og landspolitik. Det vil vise sig, om det har nogle ulemper, at jeg har det efternavn, jeg har. Da det blev offentliggjort, at jeg stiller op, var det en nyhed, der trak flere overskrifter end ved andre byrådskandidater. Jeg håber bare, at vælgerne kigger på mig som person. Det kan da godt være, at jeg har en lille fordel, og så kan det også være, at det er en ulempe. Det er klart, at jeg har et efternavn, som gør, at folk kender mig.

Hvordan vil du forholde dig til, at nogen vil associere dit navn til dårlige sager?

Det kan jeg ikke gøre noget ved. Jeg er gift med Carl, og det står jeg fuldstændig ved. Han har haft sit navn meget i avisen i mange år, men jeg håber, at folk kan skille det ad. Hvis der kommer nogle kommentarer, må jeg tage det, som det kommer.

Hvad er det bedste råd, Carl har givet dig om politik?

At jeg skal være mig selv. Og at jeg skal være tro mod det, jeg tror på.

 

Daniel Blixt Hansen

Stiller op for DF i Greve. Søn af Liselott Blixt, MF for DF og byrådsmedlem i Greve.

Hvorfor har du valgt at stille op?

I starten havde jeg slet ikke lyst til det, fordi jeg så, hvor meget arbejde min mor lagde i det. Men jeg nåede til et punkt, hvor jeg gik og brokkede mig over nogle ting. Så tænkte jeg, at hvis jeg kunne få lov til at sætte mit eget præg på kommunen, hvorfor så ikke gøre det?

Hvilken betydning har det haft for dine overvejelser, at din mor er politiker?

Jeg har fået politik ind med ske. Når folk kommer og trykker mig i hånden og siger, at min mor gør et skidegodt stykke arbejde, bliver jeg rørt og glad. Så tænker jeg, at det er da dét, jeg skal.

Hvilke fordele og ulemper er der for dig som kandidat i at have en mor, der er i politik?

De, der kender min mor, tænker måske, at jeg må have nogle af de samme idealer og holdninger. Det er en meget god ting. Men folk dømmer mig på mit mellemnavn. Der var meget tale om, hvorvidt der bare skulle stå Daniel Blixt på min valgplakat. Det ville jeg ikke have, for jeg vil ikke bare ses i lyset af min mor. Da jeg var yngre og kom hjem til mine venners forældre, blev jeg ikke præsenteret som eksempelvis “Kaspers ven”. Det var altid “Liselott Blixts søn”. Det er ikke særlig fedt. Så føler du hele tiden, at du står i skyggen af en anden person.

Hvad er det bedste råd, din mor har givet dig om politik?

At man skal være åben, ærlig og flink overfor alle mennesker. Alle mennesker har en baggrund, og alle har ret til at have hver deres holdning.

 

 

Katrine Fusager Rohde

Stiller op for Radikale Venstre i Viborg. Gift med Jens Rohde (R), medlem af byrådet i Viborg og Europa-Parlamentet.

Hvorfor stiller du op til kommunalvalget?

Jeg har arbejdet med det børne- og unge-politiske område gennem en årrække. Jeg vil kæmpe for bedre normeringer i vores dagtilbud og  for, at vi politisk stiller nogle mål for vores folkeskole på den lange bane.

Hvilken betydning har det haft for dine overvejelser, at du er gift med Jens Rohde?

Jeg har siden mine tidlige ungdomsår været engageret i politik, så interessen og engagementet kommer ikke igennem ham. Jeg ved godt, hvad jeg står overfor, på en anden måde end en kandidat, som ikke har deltaget i en valgkamp på sidelinjen. Det vil jeg helt klart mene er en fordel.

Hvilke ulemper har det?

Jeg er ikke stødt på dem endnu. Men nu er jeg jo gift med én, der godt kan dele vandene. Det kan godt være en ulempe, men det er ikke noget, jeg går og tænker over. Men nogle kan måske have en forudindtagen holdning til mig.

Er du bekymret for, at dit efternavn kan sætte dig i en bås i valgkampen?

Nej, overhovedet ikke. Jeg er født og opvokset i Viborg, og jeg har min egen profil lokalt. At jeg nu gerne vil ind i lokalpolitik, finder mange som en naturlig forlængelse af mine aktiviteter.

Hvad er det bedste råd, du har fået af Jens?

At man ikke skal tage det personligt. Man kan godt være politisk uenig og stadig have en personlig relation. Og at man skal gøre, som man siger, at man vil gøre.

 

 

Jes Lyhne Bonde

Stiller op for LA i Haderslev og er søn af byrådsmedlem Benny Bonde (LA).

Hvorfor stiller du op til kommunalvalg?

Det begyndte at interessere mig for fire år siden, da den gamle gik ind i politik. Jeg har altid tænkt, at det bare er en gang kaffesnak. Men efter at have fulgt meget med på sidelinjen de sidste fire år og set, hvad han har kunnet rykke, har det inspireret mig til, at det vil jeg gerne være en del af.

Hvilke fordele og ulemper er der for dig som kandidat ved at være søn af Benny Bonde?

Jeg kan lege Spørge-Jørgen overfor ham og søge råd og vejledning. Men der vil altid være en masse skriverier. Da det blev offentliggjort, at jeg stillede op, var der nogen, der skrev: “Åh nej, en klon af Benny Bonde. Kan det blive værre?” Men sådan er det. Jeg tager det med et smil.

Hvordan vil du gerne skille dig ud fra din far?

Jeg er min egen, men politisk er vi fra samme parti, så mange af tankerne og beslutningerne vil være ens. Jeg ser det ikke som en nødvendighed, at man skal være sin egen. Hvis man ser på, hvad der er blevet gjort i Haderslev Kommune, som han har været med til, er det faktisk ikke noget at være flov over. Der har kørt mange sager med ham, men lige så tit er han blevet frikendt.

Hvad er det bedste råd, han har givet dig om politik?

Hvad folk skriver, og hvordan de sviner mig til, kan jeg ikke tage mig af. Så rådet om bare at lade dem sejle deres egen sø og lade være med at kommentere den slags er nok det bedste.

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet