Billede

Her er det ikke "the winner takes it all”

I Frederikshavn slog den siddende borgmester danmarksrekord i personlige stemmer. Men trods flertal i byrådet vil hun holde fast i et bredt samarbejde.

stemmemagnet

Af Johannes Baunsgaard Lange | [email protected]

Hvis kanonerne på Nordre Skanse ved Frederikshavn nogensinde skulle lyde for en borgmesterkandidat, så ville Birgit S. Hansen være et fint bud. Efter at stemmerne til kommunalvalget er blevet talt op, står socialdemokraten nemlig med 14.862 personlige stemmer ud af 35.057. Det svarer til 42,8 procent af alle stemmer i kommunen, hvilket er ny rekord.

- Jeg vil ønske, jeg kunne sige, at jeg er jublende lykkelig, men jeg er allerede ramt af realiteten om, at der kommer en hverdag i morgen, siger Birgit S. Hansen.

Hun betegner sig selv som realist, og havde derfor ikke gjort sig tanker om, hvor stor hendes popularitet egentlig var blandt vælgerne. Det flotte resultat kom alligevel som en overraskelse, og Birgit S. Hansen kunne nu se sit parti vinde 18 mandater i byrådet. Det giver Socialdemokratiet det absolutte flertal i kommunen. Men Birgit S. Hansen holder fast i, at der skal være et godt samarbejde mellem partierne:  

- Jeg lægger op til, at der skal indgås en bred konstituering. Det er ikke ‘winner takes it all’ fra vores side, det er ikke sundt for samarbejdet i kommunen. Vi i Socialdemokratiet vil kunne bruge vores flertal i nogle sager, mens vi i andre skal indgå i større samarbejder med de andre partier, siger Birgit S. Hanse, der har siddet som borgmester i den nordjyske kommune siden valget i 2013.

Vil trække positive overskrifter
Grunden til, at Birgit S. Hansen fravælger den totale magt, er, at hun ønsker, at kommunen bliver ved med at udvikle sig i den rigtige retning. På den korte bane vil eksklusion af de andre partier føre til dårlig stemning på rådhuset. Ifølge Birgit S. Hansen vil samarbejdet give en mangfoldighed til kommunens politik. Drevet af forskellige synsvinkler og dialog frem for løsninger, der er baseret på ideologier.   

- Hvis man kun vil flagre med den ‘ideologiske fane’, vil det føre til uro. Uro i kommunalpolitik er skadeligt for vores energi, og hvordan folk ser på os. Det kan hurtigt trække negative overskrifter i aviserne. Hvilket kan afskrække borgere eller virksomheder fra at have lyst til at flytte hertil. Jeg kan stadig huske, da Dronninglund blev sat under administration tilbage i 80’erne, og hvor lang tid det afholdt virksomheder og andre kommuner fra at se mod dem. Vi skal have gode avisoverskrifter, siger Birgit S. Hansen.

Hun er heller ikke i tvivl om, at der vil være velvilje blandt de andre partier i kommunen. Hun fremhæver blandt andet, at man fire gange i træk har lavet budget med 30 ud af 31 mandater.

- I vores kommune er vi ikke så bundet op på de nationale forskelle på partierne. Socialdemokratiet har eksempelvis været med til at sætte flere offentlige opgaver i udbud sammen med Venstre. Vi kigger ikke ideologi, men derimod på, hvad der er den bedste løsning for kommunen, siger Birgit S. Hansen.  

I den kommende tid vil hun have fokus på kommunens kerneopgaver inden for velfærdsområdet.

- Der er plads til forbedring på 0-6 års området, og vi har plads til flere hænder på ældre- og handicapområdet. Jeg glæder mig til, at vi alle sammen kan bidrage til at skabe bedre samarbejder internt i kommunen og med fagbevægelsen og vores nabokommuner, siger Birgit S. Hansen.

Organisation & ledelse

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet