I Thisted har MF Simon Kollerup (S) måttet afvise rygter om, at han skulle være interesseret i at stille op som spidskandidat ved KV17. Foto: Rasmus Flindt Pedersen / Polfoto
I Thisted har MF Simon Kollerup (S) måttet afvise rygter om, at han skulle være interesseret i at stille op som spidskandidat ved KV17. Foto: Rasmus Flindt Pedersen / Polfoto

Fravalg, genvalg og kampvalg af spidser

Denne uges opsamling på optakten til KV17 tæller både borgmestre og tidligere borg­mestre, der stadig går efter posten, en tidligere spids­kandidat, der nu vil lade andre komme til, og en MF, der ikke er interesseret - nu.

KV17

Af Knud Abildtrup | [email protected]

I Hedensted har Socialdemokraternes spids fra KV13, Henrik Allerslev, meddelt, at han gerne fortsætter i byrådet, men ikke som spids. Han har siddet i byrådet i 15 år og begrunder ifølge Horsens Folkeblad sit valg med at ville prioritere sit job og give plads til yngre kræfter.

S har otte pladser ud af 27 og havde senest borgmesterposten, da Jørn Juhl Nielsen havde den fra 1997 til 2009 - først i den gamle og siden i den sammenlagte Hedensted Kommune. Borgmester Kirsten Terkilsen (V) sidder i sin anden periode og gik ned i personligt stemmetal ved de to seneste valg - fra 4.316 til 3.679, mens hendes parti ved KV13 derimod gik op - fra 12 til 13.

I Hillerød har S enstemmigt valgt tidligere borgmester Kirsten Jensen som spids igen. Ved KV13 måtte hun efter seks år aflevere borgmesterkæden til Dorte Meld-gaard (K), der stiller op igen som spids - ligesom Klaus Markussen (V).

Netop de tre blev ved KV13 hovedaktører i et valgdrama, hvor Meldgaard landede en aftale med S, SF, R og Fælleslisten og dermed brød en borgerlig aftale med blandt andet V, der med 9 mandater  ikke ville give borgmesterposten til K, der kun fik 3. Men posten fik hun altså alligevel. S bevarede ved det valg sine 8 mandater.

I Stevns Kommune har borgmester Mogens Haugaard Nielsen (V) med nød og næppe genvundet sin status som spids. V-bestyrelsen ønskede ham ikke, men et lille medlemsflertal - 116 mod 109 - pegede på ham fremfor udfordreren Martin Steen Andersen, som en enig lokal partibestyrelse ellers stod bag.

I Thisted kan S se frem til kampvalg om en ny spids, oplyser Nordjyske: Henning Holm, tidligere formand for Miljø- og Teknikudvalget, udfordrer gruppeformand Ulla Vestergaard, der også var spids ved KV09 og KV13 og forlængst har meldt sig klar.

Derimod har MF Simon Kollerup overfor avisen afvist rygter om, at han skulle være interesseret i at stille op - med den lille interessante tilføjelse 'nu'. At han har adresse lokalt, blev landskendt, da han i februar 2015 valgte at returnere 30.000 kroner til Folketinget, efter han blev  kritiseret for at have en Folketings-lejlighed stående uden at bruge den som andet end udløser af et tilskud. Han frasagde sig siden lejligheden.

Ved KV13 beholdt S sine 10 pladser ud af de 27, men V gik frem - fra 9 til 10 - og Lene Kjeldgaard Jensen (V) kunne fortsætte som kommunalt overhoved med støtte fra V, K og DF.

Lidt længere mod øst er en af landets 13 konservative borgmestre - Knud Kristensen i Vesthimmerland - blevet genvalgt som sit partis bud. Han har været borgmester siden 2009 og sidder i denne periode på en konstituering mellem K, V, DF og S - 22 ud af 27.

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet