Flest flytter væk fra hovedstadskommunerne
Flest flytter væk fra hovedstadskommunerne
Her gik man lige og troede, at danskerne flytter fra landområder til storbyerne.
I virkeligheden finder den største procentvise fraflytning sted fra hovedstadskommunerne, viser nye befolkningstal fra Danmarks Statistik, som kommunen.dk har bearbejdet. Størst var flytningen fra Frederiksberg, hvor 11,8 procent af indbyggerne forlod kommunen i løbet af 2018.
Top ti ser sådan ud:
- Frederiksberg, 11,8 pct.
- Vallensbæk 9,5 pct.
- Glostrup 9,2 pct.
- Ishøj 8,7 pct.
- Gladsaxe 8,5 pct.
- Albertslund 7,8 pct.
- Gentofte 7,8 pct.
- Lyngby-Taarbæk 7,7 pct.
- Høje-Taastrup 7,7 pct.
- Brøndby 7,7 pct.
I den anden ende af skalaen ligger Bornholm, som kun 2,9 pct. af befolkningen forlod i løbet af 2018.
De ti kommuner med lavest fraflytning:
- Bornholm 2,9 pct.
- Sønderborg 3,3 pct.
- Thisted 3,6 pct.
- Morsø 3,6 pct.
- Hjørring 3,8 pct.
- Frederikshavn 3,8 pct.
- Esbjerg 3,9 pct.
- Skive 4,2 pct.
- Randers 4,2 pct.
- Silkeborg 4,3 pct.
Når forestillingen om, at storbyerne vokser og landkommuner affolkes, alligevel i høj grad holder stik, skyldes det, at hovedstadskommunerne samtidig er dem, der tiltrækker flest tilflyttere. For hvad gør det, at en stor andel af borgerne fraflytter, hvis lige så mange flytter til?
Tilflytternes andel af det samlede indbyggertal i 2018 var nemlig også højst i Frederiksberg, viser kommunen.dk's beregninger.
Kommuner med størst tilflytning:
- Frederiksberg 10,7 pct.
- Vallensbæk 10,2 pct.
- Rødovre 8,8 pct.
- Glostrup 8,6 pct.
- Gladsaxe 8,1 pct.
- Lyngby-Taarbæk 8,0 pct.
- Solrød 7,7 pct.
- Albertslund 7,6 pct.
- Lejre, Hillerød, Herlev og København 7,4 pct.
Kommuner med lavest tilflytning:
- Sønderborg 3,0 pct.
- Thisted 3,1 pct.
- Hjørring 3,1 pct.
- Morsø 3,3 pct.
- Bornholm 3,3 pct.
- Esbjerg 3,4 pct.
- Skive 3,5 pct.
- Frederikshavn 3,5 pct.
- Ringkøbing-Skjern, Aabenraa og Randers 3,9 pct.
Flere indbyggere i 58 kommuner
I 58 kommuner resulterede til- og fraflytninger, fødsler og dødsfald i 2018 tilsammen i, at det samlede indbyggertal steg, mens det faldt i 40 kommuner.
Størst var stigningen i Solrød, Vallensbæk, Rødovre, København og Allerød, mens indbyggertallet faldt mest i Ærø, Norddjurs, Samsø, Hjørring og Lolland Kommuner.
Ændringerne førte i øvrigt til, at Silkeborg overhalede Kolding som landets tiende største kommune.
Der er meget stor forskel på gennemsnitsalderen i de enkelte kommuner ved udgangen af 2018. I København er indbyggerne kun 36 år i gennemsnit, mens de på Læsø er 53,6 år.
De yngste kommuner er i rækkefølge København, Aarhus, Ishøj, Odense, Vallensbæk, Frederiksberg, Gladsaxe og Albertslund, hvor gennemsnitsalderen alle steder er under 40 år.
De ældste befolkninger finder man især på øerne, idet kommunerne med højst gennemsnitsalder i rækkefølge er Læsø, Ærø, Samsø, Langeland, Fanø, Odsherred, Lolland og Bornholm.
Det er også på øerne, der kommer færrest småbørn til. Den laveste andel findes på Ærø, hvor kun 2,7 pct. af indbyggerne er under fem år, efterfulgt af Læsø, Langeland, Odsherred, Fanø, Samsø, Lolland og Bornholm.
Den største andel af børn under fem år findes i Vallensbæk med 6,6 pct. efterfulgt af Skanderborg, Ishøj, København, Rødovre, Hvidovre, Rebild og Frederiksberg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.