Den tidligere skolelærer Steffen Jensen (S) er ikke nogen bulderbasse, men omsorgsfuld og konsensussøgende af natur. Og så er han vild med at bruge humor til at løsne op for politiske hårdknuder og lande svære forhandlinger.
Den tidligere skolelærer Steffen Jensen (S) er ikke nogen bulderbasse, men omsorgsfuld og konsensussøgende af natur. Og så er han vild med at bruge humor til at løsne op for politiske hårdknuder og lande svære forhandlinger.
Foto: Halsnæs Kommune

DKP, Kosovo og fri pædagogik - den bløde mand fra Halsnæs rummer det hele

Steffen Jensen (S) er vokset op i et frit og halv-anarkistisk hjem med en pædagogisk mor og en far med en "seksløber" i bæltet. Han har lært af det hele og er ikke i tvivl om, hvad der virker for ham.

bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Det er kun i weekenderne et sted mellem klokken 8 og 10, at Steffen Jensen hidser sig op. 

Det sker i køkkenet i Asserbo. Over dagens første kop kaffe og et kortspil. Det er hans og konen Marias faste weekend-rutine. Et slag 500 på morgenkvisten - uden børnene. 

Steffen Jensen plejer for det meste at vinde, men de gange, hvor Maria får en joker eller lukker for snuden af ham og vinder, bliver han ærligt talt “skidesur” og får ondt af sig selv, fortæller han. 

Og griner. Han ved, at det er latterligt.  

Men ellers hidser Steffen Jensen sig aldrig op. Som i aldrig. Han har det ikke i sig. Han er en mester i ufrivilligt at hive luften ud af ethvert godt skænderi eller diskussion. Til stor frustration for andre. For kolleger og for Maria.

Hvad er også mere irriterende end når man lige har sat sig op til at få godt gammeldaws afløb og få krydset klinger, og så siger Steffen Jensen: “Det er da også noget værre noget. Skulle vi nu ikke lige sætte os ned og tale stille og roligt om det hele.”

Han erkender det blankt og uden skam. Han er og bliver en blød fyr med hang til rundkredspædagogik og konsensus. 

Han er manden, der altid vil kigge ud over sine tropper; samle dem og sikre sig, at alle har det godt.

Privat og politisk.  

Arbejdet med mennesker og Maria

Steffen Jensen begyndte sin karrierevej med selv at være en del af tropperne som artillerist på Sjælsmark Kaserne. 

I 2002 blev han kontraktansat og udsendt til Kosovo. Rollen som konstabel i det krigsramte land blev et vigtigt og lærerigt år for ham. Fyldt med sammenhold, sorg og savn. Han mistede en kollega i sin deling på samme tid, som han mistede sin fantastiske farmor derhjemme. 

En dobbelt sorg som var underlig for ham at tackle. 

Efter endt tjeneste som overkonstabel i Kosovo, kunne Steffen Jensen mærke, at han skulle fortsætte sin karriere med at arbejde med mennesker. Han besluttede sig for at blive skolelærer, hvor han også kunne bruge sine talenter inden for idræt og musik. 

Mens han ventede på at kunne starte på Blaagaards Seminarium i Søborg, arbejdede han et halvt år som pædagogmedhjælper i en børnehave i Frederiksværk. 

Det var her, han mødte Maria. Hun var også pædagogmedhjælper.

- Maria havde en virkelig dejlig udstråling, og så var hun stille og rolig og lidt ydmyg. 

Det er et gemyt, Steffen Jensen godt kan lide, så han inviterede hende ud på en date. På en sms. 

Maria også kunne lide Steffen Jensens gemyt, og det betød, at det meste af hans fritid under studierne, hvor han boede i Valby, blev tilbragt i Frederiksværk. 

Han fik aldrig Valby og København under huden. 

Slet ikke, da han fik en fæl diskusprolaps i kølvandet på alt for mange tunge løft i militæret og boede et helt år i Marias lejlighed. Da året var gået, og ryggen var på plads, foreslog han, at de købte hus sammen. I Halsnæs. 

- Jeg er født og opvokset her og har altid været glad for kommunen. Jeg kender rigtig mange her, og man kan altid få sig en sludder på gaden. 

Det er sådan, han trives bedst. 

Det frie hjem

Steffen Jensen er vokset op i et klassisk arbejderhjem med storebror Jakob og forældrene Verner og Marianne. Ikke far og mor. 

Det var sådan, de ville have det. At deres sønner kaldte dem ved deres fornavne. De var ikke medlemmer af DKP for ingenting, som Steffen Jensen forklarer med et smil.

Verner var arbejdsmand og fællestillidsmand på Stålvalseværket. Siden uddannede han sig til folkeskolelærer - et job, som “han ikke har tænkt sig at forlade, før han bliver hevet ud eller bliver stokdøv,” siger Steffen Jensen. 

Marianne uddannede sig til pædagog i en voksen alder og er leder af et krisecenter for kvinder.

For Steffen Jensen og hans bror var det et hjem med meget frie rammer. Friere og mere anarkistisk end de flestes, husker Steffen Jensen.

Foran borgmesteren – de fremadskuende spørgsmål

Hvad kan du blive bedre til som chef?

Jeg kunne godt tænke mig at få mere teoretisk viden om lederskab at læne mig op ad.

Hvad kan du blive bedre til i dit privatliv?

At være mere initiativrig på familiens vegne. 

Hvad er ikke sket i dit liv, som gerne må ske?

Jeg glæder mig til at blive bedsteforælder. Jeg er vild med børn.

Hvad vil du gerne huskes for i din kommune?

Ordentlighed. At have lyttet.

Hvad bliver de sidste ord fra dig (i dette liv?) 

Husk at grine.

 

Der var ingen traditioner og rutiner. Ingen faste kom hjem-tidspunkter eller fælles måltider. 

Når der var aftensmad, blev der råbt: “Så er der mad.” Så kunne man hente sin portion i køkkenet og sætte sig, hvor man ville; alene, sammen eller med sine venner. Der var altid tonsvis af unger hos dem, der kom og gik, som de ville. Og Verner kogte gerne ekstra pasta eller kartofler til dem. 

Det var et nemt hjem at vokse op i som ungt menneske, fortæller Steffen Jensen. Men selv har han og Maria valgt et familieliv med lidt mere struktur og fælles måltider. 

- Vi vil gerne høre, hvordan vores børns dag har været, siger han. 

Blød og barsk

Det er fra Marianne, at han har det med at være omsorgsfuld, opmærksom og inkluderende i sin ledelsesstil. 

- Marianne brænder 600 procent, for det hun laver, og for hvert enkelt menneske, hun har med at gøre. Hun ser alle. 

Men Steffen Jensen kan godt blive lidt nervøs for, at hun glemmer at passe på sig selv, så det snakker de om. 

De har i det hele taget mange gode snakke om lederskab; om hvor vigtigt det er som leder, at man har gode folk til at hjælpe sig med at løfte opgaverne og løfte de mennesker, der har brug for hjælp. Ellers er der ikke tid til at lede og bevare overblikket. 

Og faren for at brænde sammen, hvis man selv vil redde alle, er stor.

Udover Mariannes indflydelse på Steffen Jensens bløde ledelsesstil, så er det også en erhvervsskade fra hans tid som skolelærer. 

Steffen Jensen er klasserumsledelse, inddragelse og temperaturmåler. 

  Jeg ved, at der er nogle i politik, der ville ønske, at jeg var lidt mere hård i filten generelt. 

Han tøver ikke med at ringe op og lige høre, om en kollega er okay? Også selvom de ikke er partimedlemmer. 

- Jeg ved, at der er nogle i politik, der ville ønske, at jeg var lidt mere hård i filten. Men altså, hvis man vil have meget bombastiske beslutninger og udmeldinger; ligesom de bruger hos Nye Borgerlige fx, så skal man pege på dem, ikke på mig.

- Jeg kan godt bide til bolle i direktionslokalet, men jeg vil altid søge kompromiser og samarbejde. Og give ud af mig selv. 

Modsat Verner. Der også har været politisk engageret. Siddet i byrådet i Halsnæs Kommune. 

Steffen Jensens diametrale modsætning.

Blå bog

  • Steffen Jensen (S), 38 år.
  • Borgmester i Halsnæs Kommune siden 2018.
  • Uddannelse: Folkeskolelærer
  • Tidligere overkonstabel i det danske forsvar
  • Gift med Maria.
  • Har sammen tre børn på 7, 9 og 12.

 

 

Ligeså casual en opdrager Verner var, lige så kompromisløs er han, når det gælder politik.

- Verner har en seksløber siddende i siden. Parat til at skyde alt ned, som han er uenig i. Han er på ingen måder diplomat ligesom mig. Ikke engang tilnærmelsesvis. Det er enten sådan her. Eller sådan her. Man er aldrig i tvivl om, hvor Verner står. 

Der er ikke antydningen af ærgrelse eller opgivenhed i Steffen Jensens stemme. Det er bare sådan, hans far er. 

Den fede humor

Når nu Steffen Jensen ikke kan hidse sig op, så er det godt, at han kan grine. Og det kan han.  

Humor betyder ufattelig meget for ham. Faktisk så meget, at han slet ikke kan holde ud af være steder, hvor der ikke er plads til det. 

Han bliver tiltrukket af folk, der er gode til at grine. De får hans opmærksomhed, og han får energi. 

- Livet må aldrig blive for alvorligt, der skal være plads til, at vi “kan være her”. Det er en tilgang, som jeg virkelig håber, at mine børn, der heldigvis er gode til at grine, tager med sig videre og resten af livet. 

Som borgmester  sørger Steffen Jensen også for at have humoren med.  

- Humor kan så mange fede ting. Hvis du vidste, hvor mange politiske hårdknuder og aftaler, man kan lande ved at bruge humor. 

Steffen Jensen er fan af både plat, sarkastisk, sort, syret og intellektuel humor. Casper og Mandrilaftalen, stand up komikeren Kasper Gross, Monty Python … 

Skud, skæg og selvironi

Han var kun 35 år, da han blev valgt som borgmester. Det er ungt. 

- Super ungt, siger Steffen Jensen. 

Han er selv overrasket over, hvor hurtigt det hele er gået. Og ydmyg. På den der ‘jeg var heldig at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt’-måden.

Du er bookmakernes favorit til endnu en omgang på posten, har jeg læst mig til. Hvad siger din egen mavefornemmelse?

- Hvor finder man de der bookmakere? Det lyder interessant, griner han.

- Jamen, jeg synes, det er gået godt. Og det går også meget godt med socialdemokraterne på Christiansborg, så jeg bilder mig ind, at mine chancer ser meget gode ud?!

Steffen Jensen virker som om, han har is i maven omkring det. 

Ligesom han har lært sig at have i rollen som borgmester, der også byder på modstand og kritik af hans prioriteringer af og til. En præmis man ikke kommer uden om som borgmester. 

  Humor kan så mange fede ting. Hvis du vidste, hvor mange politiske hårdknuder og aftaler, man kan lande ved at bruge humor.

- Jeg har besluttet mig for, at det er borgmesteren og ikke Steffen, der bliver skudt på. Ellers bliver jeg jo syg. 

Og så er Steffen Jensen jo også hærdet hjemmefra - af Verner og hans politiske pistolskud.

Groede du egentlig dit fuldskæg til, da du blev borgmester? For at få lidt mere pondus, respekt; nu du var så ung?

- Hahaha. Nej, jeg fik fuldskæg i 2016 for at skjule mine basunkinder.  

- Jeg er ikke rigtig typen, der søger at blive mødt med respekt. Tværtimod forsøger jeg altid med selvironi, så folk slapper af.

Han griner, tænker lidt. 

- Men måske skulle jeg prøve det - at barbere det af? Se, om folk så ikke gad høre på, hvad jeg har at sige?

Han tror ikke rigtig på det. Men, at vi kun har det skæg, vi selv barberer af ...

Dét tror han på. 

Hurtige skud på Steffen Jensen:

Kød eller fisk: Kød

Sol eller sne: Sol

Satin- eller bomuldslagen: Bomuld

Vin eller øl: Øl

Fodbold eller håndbold: Fodbold

Parfume eller naturel: Naturel

Speedos eller badeshorts: Badeshorts

Bøger eller film: Film

Dansegulv eller bænk: Dansegulv

 

Navne

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet