Ved sidste valg brød Mikkel Dencker med det blå valgforbund og solgte sin støtte til S-SF for blandt andet frikadeller i børnehaverne og juletræ på torvet. Foto: Astrid Dalum / Polfoto
Ved sidste valg brød Mikkel Dencker med det blå valgforbund og solgte sin støtte til S-SF for blandt andet frikadeller i børnehaverne og juletræ på torvet. Foto: Astrid Dalum / Polfoto

DF er største blå parti - men uden borgmester

Vil det denne gang lykkes Dansk Folkeparti at sikre sig en bormesterpost? Interessen samler sig om blandt andre Hvidovre, Guldborgsund og Hedensted.

Overblik

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Ved KV13 opstillede Dansk Folkeparti for første gang kandidater i samtlige 98 kommuner - og blev repræsenteret i de 95. Men borgmesterposter fik de ingen af – og har aldrig haft det bortset fra fagborgmester- og rådmandsposter.

I mange af vores løbende KV17-opsamlinger har vi fokuseret på de to sværvægtere i kommunalpolitik – S og V – der repræsenterer henholdsvis 757 og 748 af de 2.444 lokalpolitikere. Denne gang ser vi på DF, der ved KV13 blev tredjestørste parti på kommunalt plan med 255 valgte, som dog efter snart tre år med afskalninger, eksklusioner og udmeldelser er reduceret til 237.

Trods sin borgmesterløshed har DF i mange kommuner haft afgørende indflydelse, når der skulle konstitueres. Partiet har således været en del af ikke bare borgerlige borgmesterflertal men også S-SF-DF-flertal som tidligere set i Køge, Odsherred og Struer.

Ny rolle til René Christensen?

I Folketinget blev DF ved FV15 største borgerlige parti – og hvis man skuer ud over landskabet, kunne man jo se på, hvor partiet i forvejen står stærkt og der er et landskendt navn i spidsen.

I Hvidovre gik DF frem fra tre til fem pladser og valgte med MF Mikkel Dencker i spidsen at holde borgmester Helle Adelborg (S) på posten – og brød med det blå valgforbund, der ellers vandt valget med 500 stemmer. Dencker tolkede den borgerlige aftale sådan, at største parti burde få borgmesterposten, men det mente de andre ikke, og så røg den aftale. DF skiftede blok og solgte sin støtte til S-SF – blandt andet for frikadeller i børnehaverne og juletræ på torvet.

I Guldborgsund fik DF godt 24 procent af stemmerne – højeste andel i alle kommuner. Og MF René Christensen selv scorede de 6.033 ud af partiets 8.026 stemmer, der rakte til at gå frem med tre til hele 7 ud af 29 pladser. Han var af mange blevet udråbt som mulig ny borgmester, men kunne se til, at John Brædder fra Guldborgsundlisten sikrede sig støtte uden om S, der blev største parti. René Christensen, der i dag er sit partis finansordfører, kan meget vel få en rolle at spille igen.

Mærkbar politisk åreladning

Et landskendt navn finder man også i Hedensted, hvor MF og tidligere formand for Folketingets kommunaludvalg, Hans Kristian Skibby, er i spidsen for DF-gruppen på 4 ud af 27 pladser, men dog oppe imod et stærkt kort i Venstre-borgmester Kirsten Terkilsen.

At være kendt fra Folketinget er dog ikke noget i sig selv, måtte MF Karina Due sande i Silkeborg. Hun forlod i juni 2015 byrådet for at hellige sig arbejdet på Christiansborg og forsøgte forgæves igen at blive sit partis lokale spids til KV17. Hun trak sig dog helt, da hendes partifæller nu hellere så gruppeformand Harry Madsen på plads nummer ét.

I Slagelse har partiet oplevet en mærkbar politisk åreladning, idet to ud af oprindelig fem politikere har forladt partiet. Først blev Tonny Borgstrøm ekskluderet efter et heftigt byrådsmøde, hvor borgmester Stén Knuth (V) ikke kunne stoppe ham i en serie verbale angreb på gruppeformand Michael Gram. Selv forlod Gram senere partiet, som han mente gik mere op i fester og udflugter end i politik. Nu er Ann Sibbern valgt som ny spids.

I Ikast-Brande har DF blot to ud af 23 pladser og har igen valgt Simon Vanggaard som spids. I Skanderborg har DF to ud af 29 pladser og har igen valgt Martin Frausing Poulsen som spids. :

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet