- Jeg havde en god fornemmelse i maven, da stemmerne var talt op, fortæller Søren Peschardt, der måtte se borgmesterposten gå til Venstre.
- Jeg havde en god fornemmelse i maven, da stemmerne var talt op, fortæller Søren Peschardt, der måtte se borgmesterposten gå til Venstre.
Foto: Michael Lybker / Ritzau Foto.

“Det går fuldstændig imod vælgernes dom”

Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Vejle er stadig forundret over at være blevet holdt ude af forhandlingslokalet under valgnatten.

udenfor

Af Johannes Lange Baunsgaard | [email protected]

Søren Peschardt (S) oplevelse af valgnatten i Vejle kan nok bedst beskrives som en rutsjebanetur. Da stemmerne var talt op lidt før midnat, kunne borgmesterkandidaten fra Socialdemokratiet se sit parti komme op på 11 mandater og overhale Venstre i at være det største i kommunen. Men han blev ikke inviteret ind til forhandlinger om konstitueringen af blandt andet Venstre og Dansk Folkeparti, og han endte natten med at smide de borgerlige partiers skriftlige tilbud om konstituering væk i vrede.

Lidt mere end en dag efter er Søren Peschardt stadig forundret over, at Vejles største parti ikke blev inviteret indenfor:

- Man tog ikke valgresultatet alvorligt. Jeg kender det politiske spil og har respekt for, at der var et blåt flertal, og at de ville gå sammen. Det kunne vi jo ikke forhindre. Men jeg synes, det går fuldstændig imod vælgernes dom, at et parti som Venstre, der var gået tre mandater tilbage, ikke byder kommunens største parti ind, siger Søren Peschardt.

Intet at gøre
Der var ellers indgået en aftale med Dansk Folkeparti om, at de to partier skulle sætte sig og forhandle, hvis Socialdemokratiet endte med flest mandater i kommunen. Men der nåede det aldrig til. Dansk Folkeparti blev bag den lukkede dør.

- Vi fik aldrig nogensinde muligheden for at forhandle med DF. Vi fik et papir med to tomme pladser på to fagudvalg, og det var et ‘take it or leave it’ tilbud. Det gad vi ikke være med til. Hvis vi havde forhandlet, kan det sagtens være, at resultatet var blevet det samme, men den mulighed fik vi aldrig, og det undrer mig, siger Søren Peschardt.

Han vil ikke svare direkte på, om valgnattens begivenheder vil have en negativ effekt på samarbejdet i byrådet. Men det har i hvert fald ikke gjort det lettere:

- Denne sag kombineret med borgmesterpartiets ekstremt dårlige håndtering af havnesager og andre katastrofesager i Vejle gør det ikke nemmere at navigere i det politiske landskab for politikere og vælgere, siger Søren Peschardt.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet