Kjeld Rasmussen (S) er Danmarkshistoriens længst siddende borgmester. Han sad på posten i Brøndby i 39 år og gik af i 2005. Da Kjeld Rasmussen døde i en alder af 91 år i 2018, spillede Brøndby IF med sørgebind og holdt et minuts stilhed på stadion. Hans efterfølger var Ib Terp (S).
Kjeld Rasmussen (S) er Danmarkshistoriens længst siddende borgmester. Han sad på posten i Brøndby i 39 år og gik af i 2005. Da Kjeld Rasmussen døde i en alder af 91 år i 2018, spillede Brøndby IF med sørgebind og holdt et minuts stilhed på stadion. Hans efterfølger var Ib Terp (S).
Foto: Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix

Den svære toer: Når en populær borgmester smutter, melder problemerne sig

En ny borgmester skal hurtigt skabe ro i partiet og sætte sig ind i hele forvaltningens arbejde, fortæller kommunalforsker Jacob Torfing.

frem fra bagerste række

Af Christian Olesen | [email protected]

Følger kommunalvalget traditionen, går de højeste stemmetal til siddende borgmestre. Særligt bykonger med flere perioder bag sig, kan se frem til tusindvis af sikre stemmer, alene fordi de er et kendt ansigt i kommunen. Derfor er det også vanskeligt at være den politiker, der skal løfte arven i partiet, når den succesfulde borgmester en dag forlader kommunalpolitik.

- Når et parti skal skifter borgmester, sker det ofte midt i valgperioden, så afløseren når at nyde godt af den mediebevågenhed, en borgmester får. Det er rigtig svært først at komme ind som ny borgmesterkandidat i en valgkamp.

Det fortæller kommunalforsker Jacob Torfing, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.

  Der er faktisk overraskende meget konkurrence internt i partierne. Derfor er det godt, hvis man kan klare overgangen smertefrit.

- Det er en god idé at give den nye borgmester noget tid i stillingen inden valget. For man bliver omtalt i de lokale medier og bliver et kendt ansigt ved at møde borgerne til sportsarrangementer og det ene og det andet.

Sidste år blev Tomas Breddam (S) borgmester i Roskilde, da Joy Mogensen (S) forlod posten for at blive kulturminister. Ved kommunalvalget i 2017 fik hun 15.000 personlige stemmer, mens Tomas Breddam fik 306.

- Det er store sko at fylde. Og resten af partiet ser til med spænding og tænker: ‘Er det nu en, der kan udfylde rollen og være med til at sikre os et lige så godt valg næste gang?', siger Jacob Torfing og fortsætter:

- Joy Mogensen tegnede hele partiet. De andre kandidater havde selvfølgelig også deres ting, men det er noget af en udfordring at tage over fra bagerste række og skulle helt frem i rampelyset.

Intern uro

Og der er mange ting, en nyklækket borgmester bør være opmærksom på, forklarer Jacob Torfing.

- I starten handler det om at kunne samle partiet indadtil. Der skal være opbakning til den nye kandidat. Når der er udskiftning, tænker flere: ‘Det kunne også være mig, der skulle være borgmester’. Så den, der vinder det slag, skal i den første tid sikre sig støtte, så man sidder sikkert i sadlen, siger han.

Hvis det ikke lykkes, kan opstå dårlige relationer i partiet.

- Der er faktisk overraskende meget konkurrence internt i partierne. Derfor er det godt, hvis man kan klare overgangen smertefrit. Fx virker det ofte, hvis borgmesteren udnytter sin autoritet i partiet og siger: ‘Jamen, kan vi ikke være enige om, at det er den og den, der tager over?’ Det kan give et rygstød for den næste og forhindre slagsmål.

Jacob Torfing er forskningsleder af Roskilde School of Governance. Foto:Tor Birk Trads, Ritzau Scanpix 

Stor omvæltning

Jacob Torfing nævner blandt andet Middelfart som en kommune, der for nyligt har byttet en stemmesluger ud med en ny arvtager. Her var det Johannes Lundsfryd Jensen (S), der tog over i 2017 efter Steen Dahlstrøm (S), som havde været borgmester i 31 år.

- Det er da bestemt en stor opgave. Altså når forgængeren har monopoliseret borgmesterposten i flere årtier. Så skal man næsten bygge det hele op fra grunden igen.

Et andet eksempel er Brøndby, hvor Kjeld Rasmussen (S) var borgmester i 39 år fra 1966 til 2005. Her overtog Ib Terp (S), som sad indtil 2016.

Når man overtager efter en bykonge, er det vigtigt hurtigt at sikre gode relationer til de andre partier og skabe sin egen identitet som politisk leder. Det har Tomas Breddam (S) blandt andet forsøgt i Roskilde ved at lave brede budgetforlig.

  Det er store sko at fylde. Og resten af partiet ser til med spænding og tænker: ‘Er det nu en, der kan udfylde rollen og være med til at sikre os et lige godt så valg næste gang?’

En anden udfordring er, at en ny borgmesters hverdag forandrer sig fuldstændig. For fra den ene dag til den anden går man fra at være deltids- til fuldtidspolitiker.

- Nu skal man pludselig have øje for alle dele af forvaltningen og arbejde tæt sammen med kommunaldirektøren. Nogle gange er man godt hjulpet, hvis man har siddet med i økonomiudvalget eller har været viceborgmester. Men det er altid en stor omvæltning at blive borgmester.

Demokrati

Organisation & ledelse

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet