Kommunen.dk
MENU

Benny Engelbrecht: Unge vælgere hjælper kommunerne til at tænke grønt

På et år er statens klimasamarbejde med kommuner og regioner om grøn omstilling tredoblet, og over 60 pct. af den kollektive trafik er nu forpligtet til nulemission. Folkestemningen hjælper til, siger transportministeren til Kommunen.dk.

Benny Engelbrecht: Unge vælgere hjælper kommunerne til at tænke grønt

På et år er statens klimasamarbejde med kommuner og regioner om grøn omstilling tredoblet, og over 60 pct. af den kollektive trafik er nu forpligtet til nulemission. Folkestemningen hjælper til, siger transportministeren til Kommunen.dk.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) glæder sig over tempoet i kommunernes grønne omstilling af den kollektive trafik. Ifølge ministeriets beregninger, vil klimasamarbejdet mellem stat og kommuner og regioner resultere en foreløbig, årlig CO2-reduktion på 35.000 ton i 2025 og 76.000 ton i 2030.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) glæder sig over tempoet i kommunernes grønne omstilling af den kollektive trafik. Ifølge ministeriets beregninger, vil klimasamarbejdet mellem stat og kommuner og regioner resultere en foreløbig, årlig CO2-reduktion på 35.000 ton i 2025 og 76.000 ton i 2030.
Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix

Vallensbæk bliver i denne uge den 26. kommune, som indgår en forpligtende aftale med staten om grøn omstilling af kollektiv trafik og kommunal bilflåde. Og dermed er antallet af deltagende kommuner mere end tredoblet på et år, hvor også landets fem regioner er blevet en del af klimasamarbejdet, som skal gøre den kollektive trafik CO2-neutral.

Det betyder i runde tal, at mere end 60 pct. af den kollektive trafik indenfor en overskuelig årrække skifter fra diesel til el- eller biobrændsel, ligesom de kommunale bilflåder overvejende vil være eldrevne. Alt sammen sker i takt med, at biler og busser udskiftes i nye udbud.

Allerede næste år vil 35 pct. af alle busser i landet være eldrevne ifølge Transportministeriets prognose.

Det glæder transportminister Benny Engelbrecht (S). Interessen fra kommunerne er større, end han turde håbe på, da projektet blev lanceret, og han er ikke i tvivl om, at den kommunale velvilje til dels er resultatet af folkestemningen.

- Skal unge, som i forvejen efterspørger grønne løsninger, vælge bussen, er det ikke det bedste signal at benytte dieselbiler. I et valgår er jeg sikker på, at kommunerne er ivrige efter at være forrest i den grønne omstilling. Og her er det oplagt at involvere den kollektive trafik, siger ministeren til Kommunen.dk.

Dispensation forlænget til 2030

Aftalen med kommunerne forpligter begge veje. Mens kommunerne skal erstatte diesel og benzin med emissionsfri køretøjer i nye udbud, skal staten arbejde på at gøre midlertidige takstnedsættelse på strøm til elbusser permanent.

- Foreløbig er dispensationen forlænget til 2030. En permanent ordning kræver ændret EU-lovgivning, og det arbejder vi på, siger Benny Engelbrecht.

Han tilføjer, at regeringen næste år vil fremsætte et lovforslag, som skal sikre klare rammer for udbud i ladestandersektoren, så kommunerne får lettere ved at skaffe ladestandere efter behov.

  I et valgår er jeg sikker på, at kommunerne er ivrige efter at være forrest i den grønne omstilling. Og her er det oplagt at involvere den kollektive trafik.

25-26 kommuner udgør fortsat kun en fjerdedel af det samlede antal i landet. Og selvom medlemslisten tæller samtlige “større” kommuner undtagen Randers og Horsens, håber Benny Engelbrecht, at det bliver stadig nemmere at overtale de resterende kommuner til at deltage. 

Fordi det alt andet lige bliver stadig lettere og billigere i takt med, at kommunerne eksempelvis kan gå sammen om indkøb. En del af den kommunale transportflåde består af specialkøretøjer, som er dyre i indkøb, hvis man skal skræddersy eldrevne versioner til behovet. Men hvis kommuner på tværs af landet går sammen om indkøb, kan mulighederne hurtigt ændre sig positivt, mener transportministeren.

- Esbjerg var først til at gøre de grønne udbud til en overskudsforretning, og i Herning har man også gennemført omstillingen uden ekstraudgifter. Det er i sig selv imponerende, at det har kunnet lade sig gøre, siger han.

 Det kniber i Vest- og Nordjylland

Samarbejdskommunerne har geografisk slagside med størst tilslutning i hovedstadsområdet, på Fyn og i Østjylland. Det kniber til gengæld i Vest- og Nordjylland, men det er der en naturlig forklaring på, mener Benny Engelbrecht.

- I København var 2A en af de første busruter, som fik elbusser - den går nærmest i døgndrift og er en af landets travleste, selv om. Her giver det større effekt og er lettere at skifte end i tyndt befolkede områder med udfordringer i forhold til opladning og ladestandere, siger han.

Aftalerne er lavet individuelt med hver enkelt kommune, og Benny Engelbrecht har besøgt de fleste af dem undervejs i forløbet. Det arbejde fortsætter med de resterende kommuner, hvoraf nogle allerede er i dialog med ministeriet.

Deltagende kommuner i Klimasamarbejdet med staten

Følgende 25 kommuner har indgået klimasamarbejdsaftaler om grøn kollektiv trafik:

København, Odense, Aarhus, Aalborg, Vejle, Frederiksberg, Holbæk, Esbjerg, Gladsaxe, Helsingør, Fredericia, Roskilde, Rødovre, Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde,Langeland, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Svendborg, Fredensborg, Ballerup, Albertslund, Herning. 

Vallensbæk bliver den 26. kommune i samarbejdet i denne uge.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR