Christina Krzyrosiak Hansen på gaden for at snakke med vælgere. Lykkes det hende at blive borgmester i Holbæk, vil hun være landets hidtil yngste.
Christina Krzyrosiak Hansen på gaden for at snakke med vælgere. Lykkes det hende at blive borgmester i Holbæk, vil hun være landets hidtil yngste.

- Den bedste lyd er den der fra toget: "Næste station Holbæk"

Fra nytår får Holbæk landets yngste borgmester nogensinde. Vi mødte Christina Krzyrosiak Hansen (S), 24 år, under valgkampen for at finde ud af, hvorfor hun drømmer om borgmesterkæden.

kandidaten

Af Jeppe Vestergaard Nielsen | [email protected]

- Hej. Jeg kommer fra Socialdemokratiet og hedder Christina. Jeg stiller op som borgmester til kommunalvalget.

Det er søndag eftermiddag, og Christina Krzyrosiak Hansen banker på døre til ældreboliger og parcelhuse i Jyderup. For dem, der åbner, venter synet af en 24-årig kvinde. Hun vil være borgmester i Holbæk Kommune, og derfor står hun på den anden side af dørtrinnet for at fortælle, at hun er værd at stemme på. Og der er mange døre endnu. I alt vil hun banke på 10.000 sammen med de andre kandidater og flere end 100 frivillige, inden krydserne skal sættes til kommunalvalget den 21. november.

- Det går jo ikke så godt med økonomien her i kommunen, er typisk det næste, hun siger i døren.

Og i Jyderup, cirka en halv times kørsel fra kommunens hovedby, Holbæk, er der ingen, der siger hende imod. Hun er her for at overbevise nok vælgere om, at hun kan vende det hele på hovedet, for kommunen har økonomiske vanskeligheder. Holbæk Kommune er udråbt som Danmarks fattigste, efter at dyre projekter som en ny sportshal og en stor regnefejl har sænket likviditeten per borger til det laveste blandt alle kommuner i Danmark. Og det er gået den vej i nogle år nu, fortæller den sociologi-studerende borgmesterkandidat:

- Da mange kammerater flyttede fra Holbæk mod København, Aarhus eller Odense, blev jeg tilbage. Jeg kunne se, at skuden var ved at vende, og det kunne jeg ikke smutte fra.

Det er næsten et årti siden, hun som 15-årig blev politisk aktiv, og da hun var 20, blev hun valgt ind i byrådet. I første omgang var det uden ambitioner om at blive borgmester, men da en vælger foreslog, at hun skulle stille op, blev hun stolt. For borgmesteren gør en forskel.

- Borgmesteren har det øverste ansvar for kommunen og skal sætte retningen. En god borgmester er lige så vigtig i sin kommune, som statsministeren er for landet. Jeg forstår ikke, hvorfor folk ikke går mere op i lokalpolitik, for det er i byrådet, vi bestemmer alt, der har med hverdagen at gøre. Børneinstitutioner, dagtilbud, ældrepleje og busser. Det er alt det, der rent faktisk gør en forskel til daglig.

Vil helst bestemme

Som barn har Christina Krzyrosiak Hansen set begge sine forældre være tillidsrepræsentanter, og hun er blevet fodret med politik og udfordret på sine holdninger, siden hun var helt lille. Og det har sat sine spor.

- Jeg kan godt lide at sætte retning og tage ansvar for, at retningen bliver fulgt.

Når de frivillige og kandidaterne fra Jyderup samles og giver Jehovas Vidner konkurrence i at banke på flest døre og snakke med flest mennesker, så foregår det hele i den retning, hun peger.

- Erik tager du den række? Så går vi herovre.

Selv Jehovas Vidner, der banker på døre i samme boligområde denne søndag, viger pladsen og skifter område efter en snak om banke-taktikken og en folder.

Jeg er godt klar over, at det er et ret stort projekt at blive borgmester. Men det er ikke alder, der afgør, om man er god til det.

Men hun vil pege på mere end boligblokke, for drømmen er stor. Hun vil bestemme retningen for hele Holbæk Kommune, men det er svært at komme udenom, at hun adskiller sig fra de fleste spidskandidater på i hvert fald et punkt. Hendes alder. Vinder hun posten, vil det være første gang i hendes levetid, at Holbæk Kommune får en socialdemokratisk borgmester.

- Jeg er godt klar over, at det er et ret stort projekt at blive borgmester. Men det er ikke alder, der afgør, om man er god til det. Det er vigtigt, at man som borgmester har selvindsigt og er bevidst om, hvad man kan, og hvad man skal bruge andres hjælp til. For ingen ved alting alene – heller ikke mig. Det handler om at lede et hold og ikke bare styre alene.

Blå bog

24 år

Kæreste med Helge.

To yngre brødre.

Politisk aktiv, siden hun var 15 år. 

Valgt til byrådet i 2013 som 20-årig.

Valgt som borgmesterkandidat i 2016.

Selvom hun ikke skal kunne alting selv, er hun ikke helt uden baggrundsviden. Når vælgerne i Jyderup fortæller, at plejen var bedre før kommunesammenlægningen, siger hun:

- I den gamle Tornved Kommune havde I også landets højeste kommuneskat. Jeg går til valg på, at vi skal hæve den en smule i Holbæk Kommune. Det er måske ikke populært, men det er nødvendigt.

Samtidig får hun hjælp af sine frivillige til at indsamle viden fra de år, hun ikke har helt så godt styr på - fordi hun ikke var født endnu.

- Vi terper lokalhistorie. Det er fedt at have nogle med forskellig erfaring og viden på holdet, som tilsammen ved nogenlunde alt, der nogensinde er sket her i området.

Overfor vælgerne lægger hun heller ikke skjul på, at det socialdemokratiske hold består af flere end blot borgmesterkandidaten. Når der i Jyderup er bekymring for, at alle pengene lander i Holbæk by, og de små landsbyer bliver glemt, har hun et godt råd:

- Vi har jo også lokale kandidater. Erik og Mogens bor her. Så hvis I synes, at I ikke bliver hørt, så sæt kryds ved en af dem i stedet for mig eller partiet. Det er også dem, jeg ringer til, hvis jeg skal vide noget mere om Jyderup.

Nu får de hele Christina

Christina Krzyrosiak Hansen er bevidst om den tillidserklæring, det er, at kollegerne gjorde hende til borgmesterkandidat. Når hun ligger vågen om natten, er den årsagen.

- Tilliden og forventningerne til mig er store, og det er klart, at når så mange mennesker støtter mig, så holder min samvittighed mig af og til vågen om natten. Gør jeg nu også nok for at gøre mig fortjent til deres tillid? Kunne jeg gøre mere? Men det holder mig ikke kun vågen, det driver mig også fremad.

Jeg har aldrig gjort noget, der er så rigtigt som det her. Det er det her, jeg vil bruge min tid på.

Selvom hun med sit arbejde giver afkald på byture og dansende nætter, som jævnaldrende venner har flere af end hende, så synes hun, at det er det hele værd. Hun vil hellere gå tidligere hjem for at være frisk til et møde næste formiddag.

- Jeg har aldrig gjort noget, der er så rigtigt som det her. Det er det her, jeg vil bruge min tid på.

Hendes alder har givet grobund for andre overvejelser i valgkampen. Når billederne skal udvælges til plakater, magasiner og flyere, kan hun gå efter flere forskellige udtryk. Hun kan vælge det pæne, polerede portræt, hvor hun ser lidt ældre ud, end hun er. Eller hun kan vælge det energiske, hvor man også tydeligere kan se, at hun er 24.

- I lang tid brugte jeg kræfter på at overveje, hvordan jeg fremstår. Men jeg er i specielt den sidste tid blevet bekræftet i, at den mest kritiske måske i virkeligheden er, mig selv. Mit indtryk er ikke, at de borgere, jeg møder, går op i min alder, når først de har hørt, hvad jeg vil.

Holbæk Kommune

Efter mange år med radikal borgmester overtog Venstres Søren Kjærsgaard posten efter valget i 2011. I 2013 blev han genvalgt med støtte fra V, DF, K og R. 


Siden seneste valg har Venstre mistet to mandater til Liberal Alliance, mens Socialdemokratiet har mistet fire, hvoraf to har dannet en lokalliste. Dermed er der lagt op til et spændende valg.

Det har taget nogle år at nå til et punkt, hvor hun slapper af med at være offentligt kendt på egnen. I begyndelsen ville hun hele tiden fremstå så perfekt som muligt. Hun ville være den bedste udgave af sig selv hele tiden, med hår der sad perfekt og en klog betragtning. Men det har ændret sig.

- Jeg har besluttet, at de får hele Christina. Også hende, der nogle gange går i supermarkedet i grimt tøj og uglet hår. Jeg tror, vi som politikere skal passe på med at gemme os bag en poleret facade også selvom det til tider kan være nemmere, fordi man så er mindre skrøbelig.

Men det er hun klar på. Når man er politiker, stiller man sig i skudlinjen, og der vil hun gerne stå. Det er et andet sted, end hendes barndomsvenner har valgt at stå, og hun var også nervøs for at fortælle dem, at hun stiller op som borgmesterkandidat.

- Men de sagde bare: ”selvfølgelig skal du det, Christina”. Holbæk Kommune er så stor en del af min identitet, at de har bakket op fra starten. Det er alligevel altid kommunen herhjemme, jeg snakker om, når jeg besøger dem i København.

Mødes med mennesker

Allerede før hun blev borgmesterkandidat, begyndte hun at indhente sin manglende erfaring. I perioden i byrådet har hun besøgt borgere for at få en bedre forståelse for de mange bække små, der udgør en hel kommune. De besøg kan bestå af kaffeaftaler og en snak om de problemer, en udvidelse af en svinefarm giver naboerne, eller et praktikophold, hvor hun følger arbejdsgangen på et plejecenter. Det er den nysgerrighed, hun håber på, kan få hende valgt.

- Vi kommer ikke til at vinde på en stor og smart kampagne. Når vi forhåbentlig vinder, så er det fordi, vi har mødt flest mennesker, og fordi vælgerne har set mig som et menneske og ikke bare en politiker på en plakat.

Det er også derfor, hun har besluttet, at partiet skal banke på de 10.000 vælgeres døre inden valgdagen. Nogle samtaler varer en halv time, mens andre bare nikker og siger okay, når hun fortæller, at hun gerne vil høre, hvad de går op i.

- Men kommer du i tanke om noget, så står min e-mail på bagsiden her. Så skriver du bare, fortæller hun dem så og afleverer en flyer.  

Hun vil gerne både lytte til vælgerne og lægge timerne, der skal til som folkevalgt, for selvom det er et krævende arbejde at være borgmester, så føler hun, at hun skylder det til kommunen.

- Det var her, jeg tog min uddannelse, fik mit første job og første kæreste. Den bedste lyd, jeg kender, er den der fra toget. Næste station: Holbæk.

Fire yndlingssteder i kommunen

Bedste by: Jyderup. Naturen er smuk, og by-størrelsen er god, for folk kender både hinanden, og der sker noget.

Bedste sted mødes med venner: Holbæk Havn, for der er både ro og liv. Man kan spise is eller drikke en fadøl, og så er der altså bare noget med vand.

Bedste udsigt: Tuse Næs, når man kigger ud over vandet. Det bliver ikke flottere.

Bedste kulturtilbud: Basketballklubben i Bjergmarkshallen. Der kommer jeg helst ugentligt både til kampe og for selv at spille.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet