debatindlæg
Af Louise Lindhagen
 | selvstændig kommunikationsrådgiver og konservativ byrådskandidat, Næstved
Louise Lindhagen undrer sig over regeringens halvhjertede lydhørhed overfor universiteternes forslag i udformning af udspillet Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund, som på billedet bliver fremlagt af statsminister Mette Frederiksen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek på Aarhus Universitet Foulum torsdag den 27. maj 2021.
Louise Lindhagen undrer sig over regeringens halvhjertede lydhørhed overfor universiteternes forslag i udformning af udspillet "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund", som på billedet bliver fremlagt af statsminister Mette Frederiksen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek på Aarhus Universitet Foulum torsdag den 27. maj 2021.
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

Udflytning af uddannelser er et politisk prestigeprojekt

Udkantsdanmark jubler, men tvang hjælper næppe de unge til at få øjnene op for provinsens karrieremuligheder, skriver sjællandsk lokalpolitiker om "Tættere på".

”Sig mig engang, hvorfor søger du egentlig et job på Sydsjælland?”

Det spørgsmål mødte jeg for en del år siden, da jeg søgte mit første job som nyuddannet akademiker. Jeg havde ikke noget imod at flytte til provinsen, hvor boligpriserne var lave, og hvor jeg kunne have naturen helt tæt på. Derfor blev jeg en smule overrasket, da chefen tittede op over papiret med det spørgsmål.

  Jobbet er i provinsen, men de studerende har brug for netværk og relationer for at kunne bringe deres kompetencer i spil. Det får de ikke med endnu et prestigeprojekt.

I provinsen er der langt mellem de kvalificerede ansøgere, og når de kommer, skaber det en naturlig, sund skepsis. Netop manglen på kvalificeret arbejdskraft er provinsvirksomhedernes største hæmsko for, at de kan fortsætte vækstrejsen.

For dyrt og for langsomt

For at løse problemet er den socialdemokratiske regering kommet med udspillet ”Tættere på”. Det sigter mod at skabe 7.500 uddannelsespladser uden for Danmarks fire største byer. Borgmestre i provinskommuner har jublet, fordi der er prestige i at være blandt de udvalgte til nye uddannelsespladser. Men regeringens udspil er en dyr løsning og afhjælper ikke den øjeblikkelige mangel på kvalificeret arbejdskraft blandt virksomheder i provinsen.

Blandt virksomhederne i provinsen er der hård kamp om de kloge hænder og hoveder, og manglen på arbejdskraft er akut. Men regeringens udspil har lange udsigter, før virksomheder i provinsen kan høste frugterne. Først skal der opnås politisk enighed. Dernæst kommer planlægningen og udrulningen af uddannelserne til provinsen. Hvis regeringen er heldig, kan den første studerende på en af de udflyttede uddannelser åbne studiebøgerne i efteråret 2022.

På de videregående uddannelser frygter man for kvaliteten ved en udflytning. Hvis basen for forskningsmiljøer bliver spredt, går viden og potentiale for udvikling tabt. Forskerne drøfter ikke deres valg af metode over eftermiddagskaffen. Et lignende tab af viden skete, da den daværende Venstre-regering i 2015 fremlagde og fuldførte sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser; en plan, som først fik medarbejderne til at frygte for, og så flygte fra deres job i de offentlige styrelser. Mange medarbejdere sagde jobbet op, og det gik ud over kulturen og trivslen på jobbet. I flere styrelser eksploderede sagsbehandlingstiden.

Universiteter taler for døve øren

Som alternativ har Danske Universiteter foreslået at oprette ti uddannelseskollegier, hvor studerende kan bo gratis under praktik i Danmarks yderste kroge. Dette langt mindre prestigiøse forslag giver de studerende en prøveperiode i provinsen, et økonomisk incitament og bringer arbejdskraften direkte ud i virksomhederne. Dog er den socialdemokratiske regering lunken over for universiteternes eget forslag.

Derfor er det reelt at spørge, hvad regeringen egentlig ønsker at opnå med udflytningen. Regeringen arbejder ikke for at få den kvalificerede arbejdskraft hurtigt ud til virksomhederne. Den anskuer ikke universiteterne som vidensbaserede forskningsmiljøer og arbejdspladser, hvor medarbejdernes trivsel og kulturen er vigtige parametre for at give danske studerende en høj faglig undervisning. Regeringen er ikke villig til at høre på universiteternes forslag.

Alt i alt ender regeringens prestigeprojekt med udflytning af uddannelser som tvang for alle parter. I stedet er der brug for at give de unge økonomiske incitamenter til at flytte sig rundt i Danmark for at finde drømmejobbet. Jobbet er i provinsen, men de studerende har brug for netværk og relationer for at kunne bringe deres kompetencer i spil. Det får de ikke med endnu et prestigeprojekt.

Arbejdsmarked

Børn & unge

HR & uddannelse

Land & by

Synspunkt

Tema: Synspunkt

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet