Fredensborgs borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S), kan få selskab af sin datter, Sarah, i byrådet efter KV21, der er nummer seks på S-listen.
Fredensborgs borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S), kan få selskab af sin datter, Sarah, i byrådet efter KV21, der er nummer seks på S-listen.
Foto: Jakob Boserup

Datter eller søn af en byrådspolitiker - ingen hindring for at stille op

I flere kommuner ses eksempler på, at byrådskandidater søger ind i det samme byråd, hvor deres mor eller far også har et politisk hverv.

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Familiære forbindelser blandt byrådspolitikere er langtfra usædvanlige - de forekommer ofte, men ikke altid inden for samme parti - og optakten til KV21 byder på en række nye af slagsen. Vi tager et vue ud over opstillingerne rundt i kommunerne:

I Hillerød finder man mor og søn på samme liste, når formanden for Natur-, Miljø og Klimaudvalget, Louise Colding Sørensen, får selskab af sin søn, Emil Colding Sørensen, på den socialdemokratiske liste. Ifølge sn.dk er han 25 år, erhvervsskoleelev og som DSU'er "vant til at hænge i lygtepælene", når der er valg.

I samme parti finder man i Fredensborg nu far og datter: Det er borgmester Thomas Lykke Pedersen (S), hvis datter ifølge sn.dk blev nummer seks på S-listen til KV21. Det er Sarah Lykke Kjær-Pedersen, der i mange år har været aktiv i DSU, som her automatisk får sjettepladsen.

Stadig i Socialdemokratiet finder man i Vallensbæk en bedstefar og barnebarn på samme liste. Det er ifølge Sydkysten den mangeårige spidskandidat Søren Wiborg, som har fået følgeskab af sit barnebarn: Yngste kvinde på listen, Cille Wiborg Ørndrup, der er gymnasieelev.

Bornholm kan vælgerne notere sig en far og datter på samme liste. Kristendemokraternes spidskandidat og byrådsmedlem Bjarne Hartung Kirkegaard, der en overgang også var partiets landsformand, får ifølge Bornholms Tidende denne gang blandt andet følgeskab af sin datter, Signe Hartung Kjærby, på listen.

I Holbæk er det ifølge Holbækonline Venstres spidskandidat Camilla Hove Lund, der nu blandt andet stiller op sammen med sin datter, VU-kandidat Freja Hove Andersen.

Hele tre politiske generationer kan familien Tietje mønstre i Aabenraa, skriver JydskeVestkysten. Dog ikke på samme tid. VU-formand Hanna Tietje på 17 år når at blive 18 år før valget, så hun stiller op for Venstre. Hendes far, Philip Tietje (V), har siddet i byrådet i snart tre perioder, p.t. som formand for vækstudvalget for land og by.

Hendes faster, Karina Tietje, har også været byrådsmedlem for Venstre, men valgte ved KV17 ikke at genopstille. Hannas farfar, Hans Philip Tietje, er tidligere V-borgmester i Lundtoft Kommune. Han har siddet i byrådet i storkommunen Aabenraa og tidligere også været medlem af regionsrådet.

I Herning har De Radikale far/søn på stemmesedlen. Byrådsveteran og tidligere folketingsmedlem Johannes Pousen har fået følgeskab på stemmesedlen af sin søn, Bue.

Demokrati

Navne

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet