Borgmester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen (S) mangler den respons, han normalt får, når han er ude holde oplæg forskellige steder i sin kommune.
Borgmester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen (S) mangler den respons, han normalt får, når han er ude holde oplæg forskellige steder i sin kommune.
Foto: Per Rasmussen, Ritzau Scanpix

Coronarestriktioner - godt eller skidt for borgmestrene til november?

Næstved-borgmester Carsten Rasmussen (S) savner kontakten til vælgerne og tror, det kan blive en hæmsko til valget. En borgmester-kollega tror det er ligegyldigt mens en tredje øjner en lille fordel i situationen.

Afsavn

Af Anders Munk Povlsen | [email protected]

Kaffekopperne klirrer lavt, når de rammer underkoppen, og der bliver skramlet let med kagegafler mod tallerkener. Opmærksomheden fra de over hundrede fremmødte i Ældre Sagens lokaler i Næstved er rettet fremad i rummet. Borgmester Carsten Rasmussen (S) er inviteret til at holde oplæg og svare på spørgsmål om alt fra byudvikling til anmodninger om hækklipning på stien bag svømmehallen. 

-   Ved sådan et arrangement er der ofte håndgribelige ting, jeg kan tage med hjem og skrive til de respektive afdelinger i kommunen om. Nogle gange bliver det så ordnet. Så føler borgerne måske næste gang, de går tur, at "det var også fordi, jeg sagde det til borgmesteren," siger Carsten Rasmussen.

For borgmesteren er der bare et problem: 

Arrangementet blev afholdt d. 20. februar 2020. 

Dermed er det nu på grund af coronapandemien over et år siden, at han har haft mulighed for at møde borgerne til de store arrangementer, han ligesom mange andre borgmestre elsker ved jobbet. Han frygter, at borgmestereffekten kan forsvinde, hvor promoveringen ved lejligheder som denne ellers kunne være med til at sikre ham en ny periode som borgmester.

- Jeg tror helt klart, coronasituationen kan få indflydelse på mine chancer. Jeg kan godt mærke, at når jeg har været ude til en 100-års fødselsdag, hvor man sidder og snakker med familien, så synes folk "Jamen, han er da meget hyggelig, den borgmester". Så tænker folk ikke altid på, om borgmesteren er socialdemokrat eller Venstremand, siger han og fortsætter:

- Man snakker ofte om borgmestereffekten, og den er der jo, fordi borgmesteren er ude og åbne de store ting, tage første spadestik og så videre.

Har givet mere eksponering

For Per Bach Laursen (V) i Vesthimmerland, der var en af blot 24 kandidater, der erobrede borgmesterkæden fra et konkurrerende parti ved valget i 2017, er der ikke samme bekymring for borgmestereffekten som hos kollegaen i Næstved. For ham har coronasituationen tværtimod givet ekstra eksponering.  

- Jeg fandt hurtigt ud af, at det med at optræde i de landsdækkende medier rykker noget, og på den måde har det faktisk givet mere eksponering, især da de syv kommuner blev lukket ned her i Nordjylland, siger Per Bach Laursen.

Han påpeger dog, at det naturligvis kræver, at borgerne er enige i det, der bliver sagt, før det kan blive en fordel for ham og andre borgmestre.

- Det har været let indtil nu (at udtale sig om corona red.), men man kan også se i Folketinget, at der begynder at være splid mellem rød og blå blok. Det vil vi også opleve.

 Man snakker ofte om borgmestereffekten, og den er der jo, fordi borgmesteren er ude og åbne de store ting, tage første spadestik og så videre.

Udfordrer frygter folk vælger det sikre

Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Vejle Kommune, Martin Sikær, frygter, at netop den eksponering, som borgmestre får i en krisesituation, kan blive en udfordring for ham, hvis valgkampen ikke kommer til at minde om den, vi plejer at have. Opmærksomheden har ifølge ham ikke har været rettet mod visioner for kommunen det seneste år, men mod krisekommunikation, og her er det sjældent borgmesterens modkandidat, der bliver hørt.

-  Borgmesteren tiltrækker sig jo en del opmærksomhed, og hvis der ikke bliver nogen egentlig valgkamp, og man skal logge på virtuelt til debatter, så kunne man godt frygte, at folk går med det kendte og peger på ham, der er der i forvejen, siger Martin Sikær.

En bekymring hans modkandidat i Vejle Kommune borgmester Jens Ejner Christensen (V) godt forstår. Han tvivler dog på, at det får nogen betydning i valget.

- Det er jo samme spillebane, vi er på. Med de samme præmisser, at vi ikke kan være i kontakt på samme måde med borgerne, siger han.

Ekspert: Effekten er tvivlsom

Ifølge kommunalvalgsekspert Ulrik Kjær er det sandsynligvis Jens Ejner Christensen, der kommer tættest på sandheden. Hvis samfundet med fremrykket vaccine bevæger sig mod en mere normal hverdag, tvivler han på, at coronasituationen kommer til at påvirke borgmestereffekten i  hverken positiv eller negativ grad. Den typiske vælger tager nemlig først stilling til kommunalvalget efter sommerferien.

 - Der er ikke nogen, der skal gå rundt og tro, at nu har vi vundet eller tabt på grund af coronasituationen. Der er vi nødt til at vide, hvilken situation vi har, når vi kommer hen i den rigtige valgkamp efter sommerferien. Det er ikke nu, der flyttes stemmer. Det er ikke vores normale opfattelse i hvert fald, siger Ulrik Kjær. 

Han understreger dog, at den aktuelle situation er ukendt territorium.

Carsten Rasmussen, der sidder i en Socialdemokratisk højborg i Næstved, tager ingenting for givet. Som konsekvens har han blandt andet oppet sin indsats på de sociale medier.

 -  Jeg vil ikke sidde som Uffe Ellemann-Jensen, og sige den er hjemme, og så er den ikke hjemme alligevel. Det, der gør mig usikker, er, at jeg ikke får den respons, jeg plejer. Det er svært for mig, siger Carsten Rasmussen.

Demokrati

Politikerliv

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet