Vejle-borgmester Jens Ejner Christensen (V) ser med sindsro på muligheden for, at den danske Tour de France start bliver skudt et år til 2022 og dermed kan påføre værtskommunerne ekstraudgifter. Corona har budt på større udfordringer de seneste måneder, siger han.
Vejle-borgmester Jens Ejner Christensen (V) ser med sindsro på muligheden for, at den danske Tour de France start bliver skudt et år til 2022 og dermed kan påføre værtskommunerne ekstraudgifter. Corona har budt på større udfordringer de seneste måneder, siger han.
Foto: Mette Mørk, Jysk Fynske Medier, Ritzau Scanpix

Borgmester: Tour-udskydelse er ingen katastrofe

Vejle-borgmester Jens Ejner Christensen (V) ser pragmatisk på risikoen for, at Tour-starten i Danmark rykkes et år. Corona har skubbet til så meget andet.

Tour de France

Af Morten Guldberg | [email protected]

Sandsynligheden for, at Tour de France-starten i Danmark rykkes fra 2021 til 2022 steg betragteligt i denne uge, hvor den franske tourledelse meddelte, at starten næste år skal flyttes en uge frem. Det sker for at undgå kollision med OL, men det betyder også, at den planlagte start i København vil ramle sammen med EM i fodbold, som afvikles på samme tid i hovedstaden. Tour de France starter 26. juni næste år i stedet for 2. juli.

I sidste uge skrev franske medier, at den franske region Bretagne er bragt i spil som vært for Tour de France-starten i 2021 i stedet for København, og det ligner en mulig løsning, så hele Tour-starten i Danmark skydes et år. Regningen for udskydelsen kan blive betragtelig, og det har udløst uro blandt de danske interessenter i projektet.

Corona har budt på større udfordringer

Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), tager foreløbig usikkerheden om Tourens datoer med sindsro. Vejle skal efter planen lægge asfalt til starten af etapen 4. juli næste år, men ender den med at rykke et år, vil det ikke være nogen katastrofe for værtskommunen, siger han.

- Vi har en projektleder ansat i forbindelse med Tour-starten, og han vil i givet fald skulle forlænges med et år. Dertil kan der komme forskellige udgifter til det praktiske. Men helt ærligt har corona allerede påført os mange omkostninger, og det her ender i hvert fald ikke blandt de største, siger han.

Vejle-borgmesteren henviser til blandt andet ekstraudgifter i forbindelse med rengøring i folkeskolerne og overholdelse af afstandskrav, som er løbet op i fem-ti mio. kr. månedligt under coronanedlukningen.

  Men helt ærligt har corona allerede påført os mange omkostninger, og det her ender i hvert fald ikke blandt de største.

Udgifter som kommunerne på et tidspunkt kompenseres for, men Jens Ejner Christensen vil ikke stille ultimative krav i forbindelse med en flytning af Tour de France.

Her er Vejles budget p.t. 12 mio. kr. for selve starten plus fem mio. kr. til diverse udgifter i forbindelse med værtsskabet.

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) - hvis kommune er vært for afslutningen på den sidste, planlagte etape i Danmark - har allerede krævet fuld kompensation for de ekstraudgifter, en udskydelse måtte påføre kommunen,

- Hvis der bliver nogen ekstra udgifter, så er det vores klare forventning, at vi bliver kompenseret for det. Dem, der ønsker at flytte løbet, må vel betale for det. Det må være udgangspunktet, sagde han til TV Syd i sidste uge.

Hidtil største kommunale investering i idrætsarrangement

I alt har de fem værtskommuner, Region Hovedstaden og staten budgetteret med udgifter i omegnen af 80 mio. kr. for arrangementet næste år, den hidtil største kommunale investering i et idrætsarrangement på dansk jord. For Vejles borgmester er det vigtigste, at arrangementet forbliver en realitet i Danmark.

- Når der kommer en melding fra Tour-ledelsen om eventuel udskydelse,  må vi jo drøfte det i kredsen af kommuner, region og stat og se på, hvad der kan indeholdes i budgetterne, og hvordan eventuelle ekstraudgifter skal finansieres. Men det skal vi nok finde ud af at håndtere. Perioden med corona har givet større udfordringer, siger Jens Ejner Christensen.

Kultur

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet