Venstres Martin Geertsen står igen øverst på listen til kommunalvalget i København. Foto: Polfoto
Venstres Martin Geertsen står igen øverst på listen til kommunalvalget i København. Foto: Polfoto

Blot én V-spids er genganger ved RV17 - tre S-spidser fortsætter

Der er udskiftning på de afgørende regionale placeringer: Blandt de ti politiske hoved­aktører til regionsråds­valget er der denne gang seks nye ansigter.

Overblik

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Kun fire af de tilsammen ti spidskandidater fra de to regionalt altdominerende partier, Socialdemokratiet og Venstre, er gengangere på stemmesedlerne fra RV13 til RV17.

For Venstres vedkommende er der bare en enkelt - Martin Geertsen i Hovedstaden - der også var spids ved RV13. S har derimod tre gengangere: De to nuværende regionsrådsformænd Ulla Astman i Nordjylland, Sophie Hæstorp Andersen i Hovedstaden og så Poul Erik Svendsen i Syddanmark.

Men lad os begynde i Nordjylland, den mindste region, der er en af de tre regioner, der i hele sin levetid har haft en formand fra S, først Orla Hav og siden RV09 Ulla Astman, der er klar til sin tredje periode.

Her stiller Venstre denne gang med en ny spids: Lone Sondrup afløser den nuværende næstformand i regionen, Jess V. Laursen, efter et enkelt valg som spids. Her har S 16 og V 12 ud af de i alt 41 pladser.

I Midtjylland kommer der under alle omstændigheder en ny formand, idet regionernes grand old man, Bent Hansen (S), stopper efter at have været spids og formand i alle tre perioder. Han afløses som S-spids af Anders Kühnau, der for tiden har sin sag for med sammenbruddet i forhandlingerne med lægerne.

I Venstre stiller spidsen ved de seneste to valg, nuværende 2. næstformand i regionen, Anne V. Kristensen, ikke op igen og afløses af borgmesteren i Ikast-Brande, Carsten Kissmeyer. Her er stillingen mellem de to store partier 16 til S og 13 til V ud af de 41.

I Syddanmark fortsætter den nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose (V) som sit partis spids til valget, men hun stod ikke øverst ved KV13, hvor Carl Holsts navn stod der for tredje gang, og hvor han for tredje gang i træk vandt valget. Lose kom til som ny formand i juni 2015 efter Holsts valg til Folketinget og har siden været i den usædvanlige situation, at hun på regionsrådets vegne har skullet melde sin forgænger til politiet for uregelmæssigheder under den valgkamp, der bragte ham på Borgen. Holst gik siden fri af en straffesag for embedsmisbrug og er på vej til genopstilling til Folketinget - uden modkandidater i sin hjemkreds.

I Syddanmark har V 15 pladser mod 12 til S, hvor regionens næstformand Poul Erik Svendsen bliver sit partis spids for fjerde gang, uden at han de andre tre gange kunne bringe sit parti en valgsejr.

Formandsposten i Region Sjælland har som den eneste blandt de fem regioner været på både S- og V-hænder: Først Kristian Ebbensgaard (V), så Steen Bach Nielsen (S) og siden KV13 Jens Stenbæk (V), der ikke stiller op igen. Han afløses af MF Jacob Jensen, der er grøn i regionalpolitik.

Her er den interne mandatstilling mellem V og S 13-11 i V-favør; også S har fået en ikke-regional politiker som spids i skikkelse af byrådspolitiker Heino Knudsen fra Lolland.

I Hovedstaden er Sophie Hæstorp Andersen igen stemt øverst på S-listen. Hendes partifælle Vibeke Storm Rasmussen var formand de første to perioder og blev ved RV13 afløst af Hæstorp Andersen, der kom til med sundhedspolitisk erfaring fra Folketinget.

I Hovedstaden står de røde partier til venstre for S stærkt, og samtidig er der større afstand mellem de to regionale sværvægterpartier med 13 pladser til S og 8 til V. Venstre har for anden gang tidligere MF og tidligere københavnsk kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen øverst på listen - og som nævnt er han den eneste fra sit parti, der også stod der ved RV13.

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet