Selv mener Biofos-direktøren, at oplysningerne om ansættelsen af fyret ARC-chef ingen relevans har for selskabets bestyrelse.
Selv mener Biofos-direktøren, at oplysningerne om ansættelsen af fyret ARC-chef 'ingen relevans' har for selskabets bestyrelse.
Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

Biofos-bestyrelse kræver svar i sag om ansættelse af fyret ARC-chef

Mens Biofos' professionelle bestyrelsesformand er tavs, kræver flere bestyrelsesmedlemmer svar i ansættelsessag.

Indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] ,[email protected]

Flere bestyrelsesmedlemmer fra landets største kommunalt ejede spildevandsselskab, Biofos, kræver nu ‘detaljerede’ og ‘tilbundsgående’ svar på, hvad selskabets nyansatte plan- og projektchef, Dan Fredskov, får ansvaret for.

Udmeldingerne kommer, efter at kommunen.dk har beskrevet, hvordan Biofos' administrerende direktør, John Buur Christiansen, bevidst undlod at informere sin bestyrelse om, at selskabets nye chef - der får ansvar for investeringer og udbud for 1,6 mia. kr. - blev fyret fra Amager Ressource Center (ARC) for blot to måneder siden som konsekvens af en sag om ulovlige indkøb for mindst 306 mio. kr.

“Jeg synes helt klart, at bestyrelsen burde have været orienteret. Det er vigtigt for mig som bestyrelsesmedlem i et kommunalt ejet selskab, at der ikke kan skabes tvivl om, at reglerne overholdes. Så derfor synes jeg, at bestyrelsen burde være blevet informeret," skriver Trine Henriksen (EL), kommunalbestyrelsesmedlem i Gladsaxe og bestyrelsesmedlem i Biofos, til kommunen.dk.

Mens selskabets professionelle bestyrelsesformand, Leo Larsen, ikke er vendt tilbage på kommunen.dk’s henvendelser om interview, så vil også bestyrelsens repræsentanter fra Frederiksberg og Lyngby-Taarbæk kommuner have svar på, om selskabets nye chef skal have ansvaret for udbud.

Meldingen fra Biofos’ administrerende direktør, John Buur Christiansen, er dog helt utvetydig; Den fyrede ARC-chef, Dan Fredskov, får det overordnede ansvar for udbud, “udbudsmateriale” og indgåelse af milliardinvesteringerne med entreprenører som led i investeringsplanerne.

Redegørelse til bestyrelsen

Flere bestyrelsesmedlemmer forklarer til kommunen.dk, at de ikke har fået besked om, at Dan Fredskov nu får ansvaret for udbud og investeringer for 1,6 mia. kr. i Biofos.

- Han får ansvaret for udbud?, spørger bestyrelsesmedlem og medlem af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk, Sigurd Agersnap (SF), da kommunen.dk præsenterer ham for Biofos-direktørens udmelding om den nye topchefs rolle.

- Der er vi nødt til at få en redegørelse fra direktionen selv. Det kan man jo ikke forvente, at bestyrelsesmedlemmerne lige har sat sig ind i, siger han.

Hvad er det konkret, direktionen bør redegøre for på næste bestyrelsesmøde?

- Der bør redegøres for, hvordan direktionen har set på ansættelsen - detaljeret, tilbundsgående. Og så bør der redegøres for, hvordan direktionen fordeler ansvaret for de her forskellige investeringer, mener Sigurd Agersnap.

Jeres administrerende direktør forklarer, at det ikke har været relevant at fortælle dig om den to måneder gamle fratrædelse. Hvad siger du til det?

- Det er jeg ikke enig i. Jeg er ikke enig i, at det er irrelevant. Jeg mener, at det er relevant information. Men jeg er jo enig med ham i, at det ikke er bestyrelsen, der ansætter, siger Agersnap og fortsætter:

- Det er klart, at jeg synes, at det er relevant, at vi tager det her op på det næste bestyrelsesmøde, hvor vi internt tager en drøftelse af, hvordan man laver den interne organisering, og får en redegørelse fra direktionen. Men at forvente, at sådan noget information skal gå på mail, det synes jeg ikke, at man kan forvente, siger han.

Brud på Selskabsloven

Den manglende orientering til bestyrelsen er ikke kun et spørgsmål om relevans, det er også et brud på Selskabsloven. Det har Anders Drejer, der er professor i ledelse hos Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, tidligere vurderet over for kommunen.dk.

- Selskabsloven er soleklar. Der står i paragraf 117, at hvis en direktør modtager en information, som er af afgørende betydning for selskabet, så skal han ifølge loven orientere sin bestyrelsen om det, forklarede Anders Drejer, der ikke er i tvivl om, at oplysningerne om udbudsrodet hos ARC er 'af afgørende betydning' for Biofos.

Netop professorens vurdering vægter hos Frederiksberg bestyrelsesmedlem, Flemming Brank (K).

- Hvis der er en professor, der er kommet frem til, at vi skulle have haft noget information, så må vi jo så forelægge det og sige, hvad er der så sket, og hvad er op og ned, siger han.

Udover bestyrelsesposten hos Biofos sidder Flemming Brank også i bestyrelsen for ARC - selvsamme kommunalt ejede selskab, som Dan Fredskov måtte forlade på grund af ulovlige indkøb for to måneder siden.

Også bestyrelsesmedlem Trine Henriksen fra Gladsaxe Kommune går imod Biofos-direktørens vurdering.

“Jeg synes, at bestyrelsen burde være blevet informeret om, hvordan man vil sikre, at de fejl, der blev begået i ARC, ikke vil kunne ske i Biofos," skriver hun i et skriftligt svar til kommunen.dk.

En ekstern rapport om ARC's ulovlige indkøb, der blev udarbejdet af advokatfirmaet Bech-Bruun og revisionshuset Deloitte, har tidligere konkluderet, at ledelsen hos ARC i årevis har haft et så 'lemfældigt' forhold til reglerne om udbud, at der opstod en kultur, hvor det har været helt normal praksis at underskrive, godkende og forlænge ulovlige millionkontrakter i strid med udbudsreglerne.

Over for kommunen.dk har flere af ARC's bestyrelsesmedlemmer placeret størstedelen af ansvaret for de ulovlige indkøb direkte hos Dan Fredskov - Biofos' nye plan- og projektchef.

- Hvor skulle ansvaret ellers ligge?, lød det fra bestyrelsesmedlem og medlem af Københavns Kommunes borgerrepræsentation, Ulrik Kohl (EL).

“Det er jo ikke syersker, vi ansætter”

Mens tre bestyrelsesmedlemmer kræver svar fra direktionen, er holdningen anderledes hos Rødovre Kommunes bestyrelsesrepræsentant, Michel Berg (S).

- Jeg har som udgangspunkt fuld tillid til, at vores direktion vælger de rigtige folk til de rigtige poster. Jeg er sådan set ikke bekendt med, hvad detaljerne er i de sager. Så helt fagligt, så kan jeg ikke udtale mig om den proces. Men jeg har tillid til, at vores direktion ansætter de rigtige mennesker, siger han.

Men I har jo ikke fået en orientering om, at han var fratrådt pga. ulovlige indkøb for 306 mio. kr.?

- Jeg ved ikke, om det er relevant. Jeg kender ikke de detaljer. Vi får sådan set ikke informationer om, hvad der foregår af ansættelser i organisationen. Så kunne vi få ret mange mails, forklarer Michel Berg.

Men det er vel ikke lige hver dag, at I ansætter en ny chef, der får ansvaret for udbud i forbindelse med investeringer for 1,6 mia. kr., der to måneder forinden er blevet afskediget fra et andet kommunalt selskab pga. ulovlige indkøb for 306 mio. kr.?

- Jeg er sikker på, at hvis du gravede i alle Biofos' personalets fortid, så ville du sikkert kunne finde noget på mange af dem. Det er jo ikke syersker, vi ansætter, kan man sige, siger Michel Berg.

Du mener simpelthen, at man ville finde flere lignende sager, hvis vi satte os til at kigge på andre Biofos-ansatte?

- Nej, ikke af den karakter, afslutter han.

Indkøb

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet