velfærdstech
Af Anders Lyck Fogh-Schultz
 | Chefkonsulent, Danish.Care – Branchen for hjælpemidler og velfærdsteknologi
Lasse Madsen mistede selv sit ene ben som 14-årig. Han har nu optimeret materialer, produktionsgange og teknologi, så sportsproteser bliver mere holdbare og økonomisk overkommelige for kommunerne.
Lasse Madsen mistede selv sit ene ben som 14-årig. Han har nu optimeret materialer, produktionsgange og teknologi, så sportsproteser bliver mere holdbare og økonomisk overkommelige for kommunerne.
Foto: Foto: Niki Wacherhausen

Bedre udsigter for etbenede løbere

Dansk udviklet protese-teknologi giver benamputerede bedre muligheder for at dyrke sport.

Velfærdsteknologien førte mig for nylig til DTU Campus Risø, hvor jeg mødte Lasse Madsen fra startup-virksomheden Sidekick. Jeg spejder altid efter nye interessante iværksættervirksomheder, der aktivt bidrager med nye løsninger inden for hjælpemidler og velfærdsteknologi; løsninger, der gør en forskel og bidrager til vores fælles velfærd.

Mødet var kommet i stand via DTU Skylab i Lyngby, der har specialiseret sig i virksomheder og løsninger med et høj-teknologisk islæt båret af en vision om at forbedre verden og løse udfordringer for eksempelvis mennesker med handicap eller funktionsnedsættelse.

Markedsført på Instagram

I ‘Danish.Care – Branchen for hjælpemidler og velfærdsteknologi’ er en af min mange opgaver at skabe relationer mellem mennesker og teknologi samt producenter og aftagere for derigennem at fremme udviklingen af nye løsninger. 

  ‘Sidekicks’ egne tal viser, at mere end en million mennesker på verdensplan hvert år får amputeret et ben. De fleste tilbydes en form for protese, der sikrer funktionsdygtighed i forhold til daglige gøremål og livsførelse, hvorimod det er langt sværere at få bevilget en protese til sport og fysisk aktivitet.

Lasse Madsen er en ivrig sportsmand, gymnast og løber, der som 14-årig fik sit ben amputeret efter en ulykke. Ulykken ændrede hans liv, men ikke hans interesse for sport. Han har i dag en såkaldt sportsprotese, der gør ham i stand til at dyrke sin sport. Lasse Madsen  kender fra sit eget liv til de udfordringer, der er i kommunerne i forhold til at finde og få bevilget sportsproteser. Via de sociale medier har Lasse delt sin historie med mennesker over hele verden, og især på Instagram, under navnet ‘Landingonmyfeet’, benytter han billeder af egne sportsaktiviteter, der illustrerer mulighederne for at leve et meget aktivt sportsliv med en protese.

Nyt ben på to uger

Nu 30-årige Lasse Madsen er uddannet civilingeniør og brænder for ‘empowerment’ af personer med amputeringer. Med ‘Sidekick’ arbejder han derfor med at gøre sportsproteser billigere og lettere tilgængelige for andre mennesker med amputeringer. Især har han interesseret sig for materialevalg, bæredygtighed og produktionsomkostninger uden at gå på kompromis med hverken æstetik eller kvaliteten. 

‘Sidekicks’ egne tal viser, at mere end en million mennesker på verdensplan hvert år får amputeret et ben. De fleste tilbydes en form for protese, der sikrer funktionsdygtighed i forhold til daglige gøremål og livsførelse, hvorimod det er langt sværere at få bevilget en protese til sport og fysisk aktivitet. Otte ud af ti amputerede ønsker at forblive fysisk aktive, selv om prisen for sports- og træningsproteser kan beløbe sig til mere end 90.000 kroner. De udfordringer, amputerede har i forhold til at forblive fysisk aktive, kan føre til social eksklusion og depression.

Sidekick forventer at kunne producere og levere en protese inden for to uger. 

Produktionsmetoden er udviklet i samarbejde med DTU.

Synspunkt

Tema: Velfærdsteknologi i virkeligheden

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet