Ninna Thomsen (SF), sundhedsborgmester i København, har valgt ikke at stille op til næste valg, og SF København har i stedet peget på BR-medlem Sisse Welling. Foto: Mik Eskestad / Polfoto
Ninna Thomsen (SF), sundhedsborgmester i København, har valgt ikke at stille op til næste valg, og SF København har i stedet peget på BR-medlem Sisse Welling. Foto: Mik Eskestad / Polfoto

Baglandsforskelle og en vejviser for tidligt ude

Følg de seneste udviklinger op til KV17: fra København, Gribskov, Hjørring, Holstebro, Vejle, Sønderborg - og Vordingborg, hvor borgmester Knud Larsen (V) fik sig en overraskelse.

KV17

Af Knud Abildtrup | [email protected]

I weekenden valgte SF København afløseren for sundhedsborgmester Ninna Thomsen, der ikke vil fortsætte efter valget. Øverst på Liste F kommer nu BR-medlem Sisse Welling til at stå foran regionsrådsmedlem Jens Mandrup og BR-medlem Klaus Mygind efter en intern afstemning.

Formanden for SF København, Jonas Niemann, oplyser til dknyt, at stemmetallene fordelte sig med '27 til Sisse, 8 til Jens og 7 til Klaus, og Sisse er dermed valgt i første runde'. Altså deltog 42 københavnske SF'ere i udpegningen.

Sat i forhold til de 27.547 stemmer, partiet fik i alt ved KV13, svarer det til en god halv promille. Vender man så blikket mod Hjørring, hvor Venstre skulle vælge spids, dukkede der hele 342 partimedlemmer op. Et fremmøde, mange partiforeninger i både land- og bykommuner ville sukke efter at opnå. Sat i forhold til Venstres stemmetal ved KV13, nemlig 9.217, svarer fremmødet til 3,7 procent.

”I landets største kommune var det forholdsvis få parti­medlemmer, der kunne placere deres favorit i en position, der meget vel endnu en gang kan give en borgmesterpost i en af landets sikre røde bastioner.”

Denne aldeles uvidenskabelige sammenligning på tværs af riget tager, som det ses, ikke højde for det respektive antal partimedlemmer lokalt, men alligevel er der grund til at dvæle lidt ved tallene. I landets største kommune var det forholdsvis få partimedlemmer, der kunne placere deres favorit i en position, der meget vel endnu en gang kan give en borgmesterpost i en af landets sikre røde bastioner.

I Hjørring gik byrådsmedlem Vibeke Haaning af med sejren i kapløbet om at blive V-spids, da 183 stemte for hende og 157 for Henrik Jørgensen, der var spids ved KV13. I maj endte en tilsvarende afstemning helt usædvanligt uafgjort - 92 stemmer mod 92. Men nu er det Haaning, der skal tage kampen op mod den siddende borgmester Arne Boelt, der i foråret blev genvalgt som sit partis spids - uden modkandidater. Boelt har været Hjørring-borgmester siden KV09.

Ved KV09 blev også Jan Ferdinandsen (K) borgmester - dog blot i en enkelt periode. Det var i Gribskov, hvor han nu har besluttet sig for ikke at stille op igen, efter han siden KV13 har været menigt medlem af byrådet, mens Kim Valentin (V) kunne begynde sin første borgmesterperiode. Ferdinandsen fik før ferien orlov på grund af sygdom i familien - og vender ifølge Frederiksborg Amts Avis tilbage 3. oktober kort før vedtagelsen af 2017-budgettet.

I den anden ende af landet forsøger Venstre i Holstebro sig nu med sin tredje spids ved de seneste tre valg: Ved KV09 lykkedes det ikke Arne Lægaard at fastholde posten efter én borgmesterperiode, da han tabte til H.C. Østerby (S). Ved KV13 blev tidligere minister Ulla Tørnæs hentet ind, men også hun tabte til Østerby, der fik hele 10.042 personlige stemmer mod 4.616 ved KV09 - og igen er udpeget som spids for S.

Nu satser Venstre på en byrådsvant udfordrer i skikkelse af gruppeformand Jens Kristian Hedegaard, der ikke havde modkandidater til udpegningen.

Partifællen i Vejle, borgmester Arne Sigtenbjerggaard, genopstiller slet ikke til byrådet. Han vil være fyldt 70 år, inden næste periode slutter, og efter indeværende periode kunne se tilbage på i alt 13 år som borgmester, først i Jelling, så i Vejle.

Partiet har fået de første to bud på en spids: gruppeformand Jens Ejner Christensen og  voksenudvalgsformand Gitte Frederiksen, der begge har siddet i byrådet siden KV09. Den valgte V-spids vil komme op imod S-spids Søren Peschardt, der for første gang stod øverst på Liste A ved KV13.

En anden tidligere borgmester er endnu ikke færdig med kommunalpolitik. Hende finder man i Sønderborg: Fælleslistens Aase Nyegaard, der blev borgmester efter KV09 - men ved KV13 erstattet af den nuværende borgmester Erik Lauritzen (S). Nyegaard er klar igen som Fællesliste-spids i en af de forholdsvis få kommuner, der har prøvet at have en borgmester udenfor partierne.

Erik Lauritzen er endnu en gang sit partis spids og blev det uden modkandidater. Heller ikke i Venstre var der valg; her var der enighed om spidsen fra KV13, Peter Hansen, om hvem det i den kuriøse ende kan nævnes, at han er søn af A.P. Hansen, som var borgmester i Sønderborg fra 1998 til 2007. Netop han brød traditionen for ubrudt S-styre siden 1970 i den sønderjyske bykommune, der siden blev sammenlagt med flere landkommuner, så måske kan sønnen gentage, hvad hans far gjorde.

Nu vi er i den kulørte ende: I Vordingborg har den udbredte Mostrup-vejviser fra Eniro klokket i det og på egen hånd gjort den helt nye, menige byrådspolitiker Bent Maigaard (V) til borgmester - med foto og det hele. Den rigtige borgmester, Knud Larsen (V), stopper ganske vist ved udgangen af denne periode, men at han i den nye vejviser helt blev udraderet fra fortegnelsen, udløste ifølge Sjællandske både panderynker og grin i den sydsjællandske kommune.

Forlaget lapper nu på fejlen med en annonce i de lokale ugeaviser, som læserne selv kan klippe ud og klistre ind i vejviseren, og kommunen får sine udgifter på 7000 kr. til den kreative vejviser godskrevet. I øvrigt er det slet ikke Maigaard, der er ny V-spids. Det er derimod Michael Seiding Larsen, mens Mikael Smed blev S-spids.

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet