Billede
Foto: Amager Ressource Center

Politikere vil bremse redningsplan efter ulovlige millionordrer: "Vi er nødt til at vide, hvad der er sket"

Flere politikere fra Amager Ressource Centers bagland kræver en tilbundsgående undersøgelse af det kommunalt ejede affaldsselskabs brud på udbudsregler.

De ulovlige indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] ,[email protected]

Sagen om store millionkontrakter, der er blevet givet direkte til private virksomheder uden udbud hos et af Danmarks største kommunalt ejede affaldsselskaber, Amager Ressource Center, tager nu en ny drejning.

Få dage inden, at en del af ejerkredsen bag selskabet skal tage stilling til et forslag om en ny redningsplan, der skal redde det kriseramte forbrændingsanlæg Amager Bakke, vil flere politikere fra selskabets bagland have udskudt beslutningen.

Det sker, efter at kommunen.dk har afdækket, hvordan det kommunalt ejede selskab i årevis har købt ind hos tre private virksomheder for et trecifret millionbeløb, uden at opgaverne - i strid med udbudsreglerne - har været sendt i offentligt udbud. 

- Det kan vi selvfølgelig ikke leve med, og det er vi nødt til at grave dybere ned i, inden vi kan gå videre med en eventuel redningsplan. Det er klart, for ellers hælder vi bare midler ned i et sort hul, hvor ingen på Amager Ressource Center tilsyneladende kerer sig om, hvordan pengene bliver brugt, siger Mette Annelie Rasmussen, gruppeformand for Radikale Venstre i Københavns Borgerrepræsentation og medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

Hun kræver en tilbundsgående undersøgelse af selskabets udbudsprocesser og mener, at det er uforsvarligt at tage stilling til en økonomisk redningsplan, uden at have et overblik over Amager Ressource Centers udbudsrod.

- Jeg er ret chokeret over, at man heller ikke på det her område har spillet efter reglerne. Det tegner et billede af et affaldsselskab, som enten er fuldstændig tonedøve eller ligeglad med både lovgivning og de politiske markeringer, der har været over tid. Det må høre op, siger hun.

Samtidig vil hun have undersøgt selskabets brug af penge på rejser og repræsentation, efter at det har vist sig, at der er brugt store beløb på udlandsrejser, indkøb af mere end 1.400 flasker vin, bestyrelsesseminarer og julefrokoster med kuvertpriser langt over det tilladte. 

- Det er, som om der er en form for resistens i selskabet om de politiske meldinger, der bliver sendt, og at man kører videre, som man fuldstændig lyster. Vi er langt ude over en kant her, og det skal vi selvfølgelig også have undersøgt, siger hun.

Amager Ressource Center

Amager Ressource Center Det fælleskommunale affaldsselskab Amager Ressource Center (ARC) er et interessentskab, der er 100 procent ejet af de fem hovedstadskommuner Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og København.

Selskabet håndterer affaldet for 600.000 borgere og 68.000 virksomheder i Københavnsområdet og omfatter blandt andet Amager Bakke, der er et milliardprojekt designet af den danske arkitekt Bjarke Ingels.

Bestyrelsen består af fem byrådsmedlemmer og en borgmester fra ejerkommunerne samt en medarbejderrepræsentant.

Ifølge selskabets officielle værdier vil Amager Ressource Center "være fremtidens værdiskabende forvalter af affaldets ressourcer" og "bidrage til et bedre miljø og klima" med "afsæt i kreative og videnbaserede løsninger". Kilde: Amager Ressource Center

K: Ekstremt alvorligt

Ifølge forslaget, som Teknik- og Miljøudvalget i København skal tage stilling til i næste uge, skal Amager Ressource Center fra 2019 overtage affaldshåndteringen i København fra private skraldemænd. På sigt skal selskabet overtage mere end 100 skraldebiler, og det skal være med til at forbedre økonomien i milliardprojektet Amager Bakke, lyder det.

Ifølge Finans har forslaget vakt vrede hos industriens brancheorganisation, DI, som har henvist til, at hovedstaden de seneste år har sparet over 100 mio. kr. på affaldsindsamlingen ved at lade private skraldemænd håndtere opgaven.

Jakob Næsager, gruppeformand for De Konservative i København, er imod at lade Amager Ressource Center overtage opgaven, og han vil nu tage sagen om de manglende udbud op med Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL). Også han kræver en undersøgelse.

- Det er ekstremt alvorligt, specielt i lyset af, at vi i næste uge skal lave en kriseløsning for selskabet, fordi der er dårlig økonomi. Det er da svært at have tillid til, at den kriseløsning, vi bliver præsenteret for, holder, hvis selskabet ikke engang er i stand til at overholde så banale regler som udbudsreglerne, siger han.

Han betegner de manglende udbud som et ledelsessvigt, og han mener, at bestyrelsen burde have haft skærpet opmærksomhed på eksempelvis indkøb.

- Man skal ikke være ret lang tid i den kommunale verden, før man ved, at man støder på kravene om udbud. Derfor er jeg meget bekymret for, at der sidder en ledelse, der ikke har styr på udbudsreglerne for en forretning af den størrelse, siger han.

Vil have ansvaret placeret

Den konstituerede direktør hos Amager Ressource Center, Dan Fredskov, har oplyst i et skriftligt svar, at han vil igangsætte en intern undersøgelse af hele selskabets "aktuelle indkøbsportefølje".

Direktøren er enig i, at selskabet "har begået fejl i de vurderinger, der lå til grund for beslutninger om ikke at udbyde de nævnte indkøb," men han mener ikke, at der har været tale om et svigt i bestyrelsen.

- Ansvaret ligger alene hos direktionen og i sidste ende direktøren, har han tidligere udtalt til kommunen.dk.

Michael Vindfeldt (S), rådmand og 2. viceborgmester i Frederiksberg Kommune - en af ejerkommunerne bag affaldsselskabet - betegner sagen som "absurd". 

- Det virker, som om noget er helt galt, og at der har været noget helt galt i en del år. Det er i sidste ende skatteborgerne, som ejer ARC, og derfor er det også enormt vigtigt, at vi sikrer, at vi ikke køber for dyrt ind. Det har vi ikke sikkerhed for, når vi ikke har nogen konkurrence, siger han og forklarer, at han vil have ansvaret for de manglende udbud placeret gennem en redegørelse.

- Vi bliver nødt til at få afdækket, hvem der skulle have råbt vagt i gevær og sagt, at det her skal udbydes. Det virker helt galt, at der ikke er nogen, der på den ene eller den anden måde har indset, at det må man ikke. Man skal jo sende tingene i udbud. Længere er den ikke, siger han.

Michael Vindfeldt mener dog ikke, at de manglende udbud bør have indflydelse på den økonomiske redningsplan. Han foreslår i stedet, at selskabet øger fokus på, hvordan udbudsreglerne hænger sammen. 

- De her to ting har intet med hinanden at gøre. Vi kan jo ikke lade stå til - noget skal vi jo gøre for at få det til at hænge sammen økonomisk. Udbudsreglerne skal overholdes - punktum. Og der skal komme en redegørelse for, hvem der ikke har været sin opgaven voksen. Men udbudssagen har ikke noget at gøre med, hvad vi skal gøre i forhold til ARCs økonomiske situation, mener han.

Overborgmester: Useriøst at kæde sammen

kommunen.dk har uden held forsøgt at få en kommentar fra teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen. Hun henviser via sin pressechef til overborgmester Frank Jensen.

Det har ikke været muligt at få et interview med overborgmesteren, men han fastslår i et skriftligt svar, at affaldsselskabet skal have styr på udbudsroddet. 

- Det er helt uacceptabelt, hvis ARC ikke har overholdt udbudsreglerne. Det skal vi have en redegørelse for – samt en forsikring om, at det er bragt til ophør og at ARC handler økonomisk forsvarligt, lyder det fra Frank Jensen.

Han mener dog, at "det er useriøst at kæde" udbudsroddet og økonomien i Amager Bakke sammen, "så man får forsinket aftalen."

- Derfor vil jeg opfordre politikere fra ansvarlige partier til som planlagt at stemme for ejeraftalen om ARCs økonomi, som er vigtig for at få styr på økonomien i ARC. Ellers kan man ende med at sende fjernvarmekunder en stor, og helt unødvendig regning, udtaler overborgmesteren.

Indkøb

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet