Alternativet er landets mindst sympatiske parti
Alternativet er landets mindst sympatiske parti
Sympati-meldinger var der masser af, da Uffe Elbæk i efteråret 2012 trak sig som radikal kulturminister. Men når det handler om hans nye politiske parti, Alternativet, er det småt med sympatien, viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Kommunen.
Med en gennemsnitskarakter på 2,4 peger danskerne på, at Alternativet er det mindst sympatiske af de ni partier i Folketinget.
- De er et nyt parti, som ikke særlig mange kender til. De har ikke politik på alle hylder endnu, og så er der en vis tendens til, at mindre partier scorer lavere, simpelthen fordi de har færre tilhængere, fortæller valgforsker og professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet.
Han har som en del af Valgprojektet lavet en lignende måling ved det seneste folketingsvalg. Og ligesom i hans undersøgelse får de nye og mindre partier lavere karakterer end de store gamle.
- Partier, som af den ene eller anden grund opfattes som ekstreme, får tit en lav score af dem, som placerer sig på den modsatte fløj. I det her tilfælde kan vi se, at blå blok for eksempel giver meget lav score til Enhedslisten og Alternativet, siger valgforskeren.
Det er især Venstres og Dansk Folkepartis vælgere, der har det svært med Uffe Elbæks alternative projekt. Blandt dem giver hver anden partiet sympati-karakteren nul. Og det skyldes nok primært, at de ikke er med på store samfundsomvæltninger, mener ordfører for iværksætteri Rasmus Nordqvist (Å).
- Alternativet er ikke noget politisk supermarked. Vi er en specialbutik, som vil have en seriøs bæredygtig omstilling og skabe forandringer i samfundet. Det er klart, at det ikke er alle, der vil med på den vogn, for forandring er aldrig let, siger han.
[intense_hr title="SymParti over tid"]
Hvordan har danskernes sympati for partierne udviklet sig?
Hvad siger figuren?
Radi-not-so-cool
De Radikale blev anset for at være det mest sympatiske parti ved valget i 2011, mens de i dag ligger under både S, V og SF. Om det skyldes regeringssamarbejde eller formandsskift er svært at fastslå, men begrebet 'radicool' er svært at bruge i dag.
'DF’s fremmarch
Som i meningsmålingerne ser det ud til, at danskerne har vænnet sig mere og mere til Dansk Folkeparti. Selvom de fortsat deler vandene politisk, bliver de i hvert fald i dag vurderet som fuldt ud lige så stuerene som De Konservative og De Radikale.
SF’s storhed og fald
Ved valget i 2007 var SF mere populære end Venstre, mens Socialdemokraterne lå helt i top. Men Helle Thorning-Schmidt kunne som bekendt ikke slå Anders Fogh, og siden er det gået kraftigt nedad bakke med danskernes sympati for SF.
Kilde: 'Valgprojektet', Aarhus Universitet, og A&B Analyse for Kommunen
[intense_hr size="large"]
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.